100 milyon lira borçlandılar

Dün toplanan belediye meclis oturumunda belediyenin borçlanması konusu gündeme geldi. Belediye 100 milyon lira borçlanmak istiyor. Teklif komisyona gitti. Komisyondan jet hızıyla gelen teklif oylanıp kabul edildi.

Borç yiyen kesesinden yermiş. Alınan borcun da ödemesi var elbette. Ödeme zamanı gelince de kara kara düşünmemek gerekiyor.
Şahıs olarak borçlanmak ile kurum olarak borçlanmak arasında elbette fark var. Nasıl olsa bu borcu ödeyecek olan ben değilim diye düşünüp borçlanır ve bunun da hesabını iyi yapmaz iseniz, tıpkı Aytaç Durak'ın Adana Hafif Raylı Sistem için aldığı krediyi yıllarca Adanalının ödemesi gibi sürünüp durursunuz belediye olarak...


Dün toplanan belediye meclis oturumunda belediyenin borçlanması konusu gündeme geldi. Belediye 100 milyon lira borçlanmak istiyor. Teklif komisyona gitti. Komisyondan jet hızıyla gelen teklif oylanıp kabul edildi.
Hüseyin Sözlü Bey, Büyükşehir Belediyesi önündeki Türk Hava Kurumu binasının kamulaştırmasını da kapsayan 100 milyon liralık borçlanma yetkisi istedi meclisten. Sözlü, Dünya Göz tarafından satın alınan THK binası yerinin meydana dönüştürüleceğini açıkladı. Meryem-Abdurrahim Gizer İlkokulu'nun da yapılacak bir okul karşılığı boşaltılacağını ve ortaya çıkan geniş alanı değerlendirmek istediklerini belirten Sözlü, ayrıca belediyeye araç gereç ve ekipman kazandıracaklarını belirtti.
Borçlanmanın gerekçesi ve alt yapısı aynen bu ifadelerle dolduruldu.
Komisyondan gelen teklife Ak Parti Grubu ret oyu verdi. CHP'den iki isim ret oyu kullandı. Bu isimler Ulaş Çetinkaya ve Vahap Çolak oldular. Diğerleri evet oyu kullandı tıpkı MHP'li üyeler gibi.
Böylelikle belediye Hüseyin Sözlü döneminde ASKİ borçlanması da dahil olmak koşulu ile 2 yılda toplam 471 milyon lira borçlandı.
İyi rakam...
Öde öde bitmez...
AK Partili Ozan Gülaçtı bu konuda görüşlerini dile getirir iken ‘İkinci bir Metro kamburu bindi insanların omuzlarına. Bu paraları siz değil Sayın Sözlü, sizden sonra gelecek olan belediye başkanı ödeyecek' dedi ve sert muhalefet yaptı.
Sözlü'nün de elbette Ozan Gülaçtı'ya yanıtı oldu.
Belediyenin aldığı bu borçlanma yetkisi ile şehre hizmet adına bir şeyleri ortaya koyması gerekiyor. Yoksa bu borçlanmaların artık önü arkası kesilmez. Hüseyin Sözlü Başkanın kafasında hangi projeye alınacak olan bu borç para yatırım olarak yatırılacak bilmiyorum ama Adanalı artık Büyükşehir Belediyesi'ne ‘Haydi artık hizmete başlayın' demeye başladı.
Ak Partililerin borçlanma konusundaki görüşleri de oldukça açık ve net.
Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Sorusunu yöneltip ‘Daha önceki borçlanma yetkisi alıp kullandığınız paralarla bu kente hizmet etmediniz' ifadesini örnekleriyle ortaya koyuyorlar.
Ozan Gülaçtı'nın şu ifadeleri oldukça manidar. "Büyükşehir'in 4.1 milyar lira bütçesi var. Bunların içinde asfalt için harcanacak para, araç gereç için ayrılmış miktarlar var. Mesela biz şehir hastanesi için yapılacak yonca kavşak için daha önce borçlanma vermiştik. Bunu yeniden bu borçlanmanın içine koymuşlar. 84 ay vadeli alınan bu borcu bir sonraki belediye başkanı ödeyecek. Şimdi konuyu alelacele meclise getiriyorlar."
Geldi ve geçti artık bu borçlanma yetkisi.
Almak kolay, ödemek zordur borcu.
Bakalım bu paralar nerede nasıl kullanılacak? Doğru adrese mi gidecek? Yoksa 3 ay sonra tekrar bir borçlanma yetkisi daha mı istenecek?
Bunu denetleyecek olanlar da siyasiler ve Adanalılardır.
Çünkü alınan ve ödenecek olan bu borcun ödeyecek gerçek hamisi vatandaştır.