110 milyon kişi mülteci durumunda

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünya genelinde yerinden edilen insan sayısının 110 milyona ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünya genelinde yerinden edilen insan sayısının 110 milyona ulaştığını açıkladı.

UNHCR'nin yıllık raporunda, geçen yıl yaklaşık 19 milyon insanın kaçmak zorunda kaldığını, bunun da kayıtlara geçen en büyük yıllık artış olduğunu ve geçen yılın sonunda toplam sayının 108,4 milyona ulaştığı belirtildi. 

BM'nin mülteci örgütü yöneticisi Filippo Grandi, çoğunlukla Sudan'da sekiz haftadır devam eden çatışmalar nedeniyle bu sayının 110 milyona yükseldiğini söyledi.

Grandi, "Bunu rapor etmek zorunda kalmak dünyamızın durumu hakkında büyük bir iddianame" dedi.

Bu sayı, kendi ülkeleri içinde güvenlik arayanların yanı sıra sınırları aşan insanları da kapsıyor.

Grandi, "Bu hareketlere yönelik çözümleri hayal etmek, hatta masaya yatırmak bile giderek zorlaşıyor. Uluslararası gerginliklerin insani meselelere kadar uzandığı çok kutuplaşmış bir dünyadayız" diye konuştu. 

UNHRC'nin Zorla Yerinden Edilme Raporu'na göre, 2011'deki Suriye çatışmasından önce yaklaşık 40 milyon mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş insan vardı ve bu sayı yaklaşık 20 yıl boyunca sabit kalmıştı. Ancak bu sayı o zamandan bu yana her yıl arttı.

Grandi, giderek daha fazla insanın yerinden edilmesinin "her zamanki nedenlerden kaynaklandığına söyledi ve şöyle sıraladı: Çatışma, zulüm, ayrımcılık, şiddet ve iklim değişikliği.

Yarısı üç ülkeden 

Toplam mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yarısı sadece üç ülkeden geliyor: Rapora göre bu ülkeler Suriye, Ukrayna ve Afganistan.

Grandi, ülke ismi vermeden mültecilerin kabulüne ilişkin daha sert kurallar ve geri itmeler konusundaki endişelerini de dile getirdi. Grandi, "(1951 mülteci) sözleşmesini imzalamış olan devletlerin bile bu sözleşmenin ilkelerine tam olarak uyma konusunda giderek artan bir isteksizlik gösterdiklerini görüyoruz" dedi.

UNHRC yöneticisi Grandi, Avrupa Birliği bakanlarının geçen hafta göçmen ve mültecilerin sorumluluğunu paylaşma konusunda vardıkları anlaşma gibi bazı gelişmeler konusunda iyimserdi.

Grandi, "Bazı endişe verici konular var. Ancak genel olarak bunun olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum. Avrupalıların bir konuda anlaşmış olmasından dolayı çok mutluyuz" diye konuştu. 

Mali sorunlar

Grandi, yerinden edilmenin nedenlerini ve etkilerini hafifletmek için acil küresel eylem çağrısında bulundu ve UNHCR'nin "bu yıl mali açıdan iyi bir durumda olmadığını" söyledi.

UNHCR'nin Sudan krizi için yaptığı çağrının sadece yüzde 16'sı karşılandı. Mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler için yapılan çağrı ise yüzde 13 oranında finanse ediliyor.

Sayıların artması bekleniyor

2022 küresel toplamının 35,3 milyonu yurt dışına kaçan mültecilerden, 62.5 milyonu ise ülke içinde yerinden edilenlerden oluşuyor. 

Uluslararası korumaya ihtiyaç duyan 5,4 milyon sığınmacı ve ağırlıklı olarak Venezuela'dan gelen 5,2 milyon kişi daha vardı.

2022 yılı sonunda 6.5 milyon Suriyeli mülteci vardı ve bunların 3.5 milyonu komşu Türkiye'de bulunuyordu.

Rusya'nan Şubat 2022'deki işgal operasyonu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı mülteci çıkışına neden oldu ve Ukraynalı mülteci sayısı  5.7 milyona ulaştı.  

En fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler ise Türkiye (3,6 milyon), İran (3,4 milyon), Kolombiya (2,5 milyon), Almanya (2,1 milyon) ve Pakistan (1,7 milyon). (ajansbizim)