"14 Mayıs Eczacılık Günü" Adana'da kutlandı

Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Dünyada önemli stratejik ürünlerden biri olan ilaç konusunda dışa bağımlılığın azaltılarak ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek 'Yerli ilaç sanayimizin desteklenerek kendi ilacımızı üretmemiz hayati önem taşımaktadır.' dedi.

 

Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener, akademisyenler ve Eczacılık Fakültesi Öğrencilerininde katılarak çelenk koyduğu etkinlikte “14 Mayıs Eczacılık Günü”nün anlam ve öneminin yanı sıra ülke meseleleri hakkında da açıklama yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Eczacılar olarak bugün sağlık, ilaç ve eczacılık hizmetleri adına söyleyeceğimiz çok şey var. Ama tüm bunlardan önce daha sağlıklı, huzurlu, mutlu ve güçlü bir Türkiye için görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepinizin bildiği gibi savaşın hüküm sürdüğü bu coğrafyada uzun süredir ülkemiz Terör, Darbe, Ohal, Güvenlik, Huzur, Hukuk, Adalet, Demokrasi gibi birçok başlıkta sıkıntılar, sancılar yaşıyor ve yalpalayarak yol almaya çalışıyor. Yaşanan bu sosyal sıkıntıların ekonomik yansımaları ülkemizin tamamında ciddi yaralar açarken son olarak 2018 Ağustos ayı sonrası Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ve döviz kurunda yaşanan dalgalı seyir, ekonomik olarak yaşanan sıkıntılarımızın birçok sektörde derinleşmesine ve maalesef  telafisi mümkün olmayan kayıplara neden olmuş ve olmaya da devam ediyor. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği adına artık bu kötü gidişe dur demek, siyasi ve kişisel çekişmeler ile beklentileri bir kenara bırakıp çağdaş ve güçlü bir Türkiye için el ele vermek gerekiyor. Atatürk’ün attığı temellerde Cumhuriyet, Demokrasi, Laiklik, Hukuk ve Adalet gibi evrensel değerlere sıkı sıkıya sahip çıkmak ve bu değerler ışığında yeni bir başlangıç yapmak gerekiyor.”

MESLEK HAKKI VERİLMELİ

 

“Bugün ülkemiz ilaç noktasında büyük ölçüde dışa bağımlı bir şekilde hizmet veriliyor. Bir yanıyla ülke ekonomisi için bir kayıp yaşanırken birkaç ay önce döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve ilaç firmalarının zam beklentisi birçok ilaçta eczacılarımız ve vatandaşlarımız ilaca ulaşım noktasında ciddi sıkıntı yaşadı.

Bu noktada biz eczacılar bu konuda üzerimize düşeni yapmakta ve yerli ilacı her zaman savunmaktayız.”

ŞİDDET, TACİZ, TECAVÜZ BİR HASTALIK HALİNİ ALMIŞTIR

 

“Çok önemli bir halk sağlığı sorunumuzda eczane dışında satılan sağlık ürünleri ve ilaçlar ile ilgili yaşanan sıkıntılardır. Hepinizin bildiği gibi sağlık ürünlerine yönelik görsel ve yazılı medya ile internet üzerinde yoğun reklam yapılmakta ve içeriğinin ne olduğu ve saklama koşulları bilinmeyen birçok ürün halkımız tarafından  eczaneler dışından temin edilmekte ve kullanılmaktadır.Başta internet olmak üzere, eczane dışından alınan sağlık ürünlerinin birçoğunda  beklenen olumlu etkiler sağlanamadığı gibi, halk sağlığı adına birçok olumsuzluk da yaşanabilmektedir. Özellikle önümüzdeki süreçte reçetesiz ilaçların da reklamının yapılabilecek olması halk sağlığı adına daha büyük sıkıntıları ortaya çıkaracaktır diye düşünüyoruz. Bu anlamda ülkemiz gibi sağlık okuryazarlığının düşük olduğu ülkelerde, reklam ve kontrolsüz sağlık ürünü veya ilaç kullanımı ciddi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.”

HEDEFİMİZ; TOPLUMUMUZ SAĞLIK İÇERİSİNDE YAŞAMALI