15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN ADI ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Yüreğir'de 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı, hain darbe girişiminin 1. yıldönümünde Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla açıldı.

Yüreğir'de  15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı, hain darbe girişiminin  1. yıldönümünde Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla açıldı. 54 dönüm alan üzerine inşa edilen parkın içerisinde Şehitler Anıtı,Planetaryum,5 Ocak Adana Kurtuluş Dioraması, çocuk oyun alanlarından oluşan güzel bir tesisi Adana'ya kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Çelikcan ''Şehitlerimizin aziz hatırası sonsuza kadar burada yaşayacaktır. Bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan başta AB Bakanımız Ömer Çelik ve  tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum.'' dedi.

 

Açılışa AB Bakanı Ömer Çelik,AK Parti Adana Milletvekili Fatma Gül Demet Sarı, Adana Valisi Mahmut Demirtaş,AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, Şehit Aileleri, mülki amirler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan tören, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. 7’si Adanalı 249 şehit için dua okudu. Duaların ardından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin kısa film gösterimi yapıldı. Etkinlik, 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir anısına hazırlanan slayt gösterisiyle devam etti. Darbe girişimi sırasında şehit edilen ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç’un babası Ali Oruç ise, çocukları için yazdığı şiiri gözyaşları içerisinde okurken dinleyenlerin gözlerini doldurdu.


Açılışta konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, darbe girişiminin sadece darbe değil, katliam ve işgal girişimi olduğunu kaydederek, yabancı istihbarat örgütlerini işaret etti


 Açılışı gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı’na ilişkin konuşan Bakan Çelik, “Şehitlerimizin  büyük fedakarlığını gelecek nesillere, çocuklara, gençlere anlatacak yaşayan eserler bırakmalıyız. Onlar kitaplarda ya da sadece anı günlerinde kalmamalı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ı tebrik ediyorum. Burada yapılan park, 5 Ocak’tan, yani Adana’nın kurtuluşundan 15 Temmuz’a, yani hem Türkiye’nin hem Adana’nın kurtuluşuna şanlı, şerefli bir zihin köprüsünün şehitlerin hatırasına hürmet köprüsünün kurulmasıdır. O sebeple vatandaşlarımızdan kim burayı gezerse, kim burayı ziyaret ederse çocuklar, gençler, bilhassa burayı gezdikleri zaman 5 Ocak’ı hatırladıkları gibi, Kurtuluş Savaşı’nı hatırladıkları gibi, 15 Temmuz’da yapılan o fedakarlığı, ortaya konulan o direnişi de hatırlayacaklardır. Bu park kompleksinin bir şehitler parkı olarak dizayn edilmesi aslında şehitlerin bize verdiği mesajın zihin ve gönüllerimizde diri tutulmasına ve bizden sonraki nesillere canlı bir şekilde aktarılması için son derece uygun ortam yaratmaktadır” dedi.

 

Açılışta konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise şehitlere başsağlığı dileyerek,  “Ülkemiz üzerinde operasyon yapmak isteyen FETÖ, PKK, DAEŞ ve bunların işbirlikçileri halkımızın iradesi karşısında büyük bir yenilgiye uğramıştır. Demokrasi, bağımsızlık, vatan ve millet için sokağa çıkan şehitlerimizin yakınları dünyaya vatan ve millet sevgisinin ne demek olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.  Bu uğurda şehit ve gazi olan vatandaşlarımıza ve yakınlarına ne yapsak azdır. Şehitlerimizin yakınları ve  gazilerimizin tüm ihtiyaçların giderilmesi ve darbe girişiminin asla unutulmaması, unutturulmaması temel hareket noktamız olacaktır. 15 temmuz şehitlerimizin hatıralarını dünya döndükçe duru tutacak bu parkın Adanamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, yapılan kompleksle birlikte 15 Temmuz şehitlerinin kahramanlıklarını nesilden nesile hatırlatacaklarını, destansı direnişi unutturmayacaklarını söyledi.Yeni açılan parkın Adana'da ilkleri barındırdığını belirten Başkan Çelikcan , “54 bin metrekare üzerine kurulu olan parkın  içerisinde planetaryum, 5 Ocak Adana Kurtuluş Dioraması, 15 Temmuz Şehitler Anıtı, çocuk oyun alanları, mesire alanları gibi birçok eseri içerisinde barındıran bir komplekstir. Şehit ve gazilerimizi unutturmamak, emanetlerini gelecek nesillere aktarmalıyız. 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın bizim için anlamı çok büyük. Bu anıt, o gece FETÖ’cü hainlere geçit vermeyen 249 şehidin aziz hatıralarını yaşatmak ve karanlık geceyi inançlarıyla aydınlık bir şafağa ulaştıran gazilerimize şükranlarımızın ifadesi olacaktır.

 

15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANITINİN ÖZELLİKLERİ

 

Gökyüzüne uzanan 15 adet krom silindir form, vatan, millet, milli irade, demokrasi, bağımsızlık, insan hak ve hürriyetleri ile varolan tek devlet anlayışımızın tamamlayıcı değerlerini, en tepede bulunan bayrak ise farklı din, dil ve etnik yapının zenginleştirdiği, Türk milletinin ortak değeri tek bayrak ilkemizi betimlemiştir. Türk bayrağını taşıyan silindir krom formlara dayanak olan kaide üzerinde duran kadın ve erkek figürleri aziz şehit ve gazilerimizi anlatmaktadır. Gölge halindeki insan figürleri ise isimsiz 15 Temmuz destanı kahramanlarının tümüne ithaf edilmiştir" dedi.


Konuşmaların ardından protokol tarafından kompleksin açılış kurdelesi kesildi. Açılışa katılanlara alan hakkında bilgiler verildi.