2. Adana Su Zirvesi Başladı

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), tüm dünyada 22 Mart tarihinde kutlanmakta olan Dünya Su Günü etkinliklerinin Türkiye ayağına ikinci kez büyük bir organizasyonla ev sahipliği yapıyor.

22 Mart tarihinde Sheraton Adana Hotel’de gerçekleştirilen 2. Adana Su Zirvesi’ne Türkiye’nin farklı üniversitelerinden şehrimize gelen öğretim üyeleri ve akademisyenler tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Açılış programına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, Belediye Başkanları, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

RAHMİ PEKAR: ‘’GÜN GEÇTİKÇE SUYUN STRATEJİK DEĞERİ ARTIYOR’’

Açılış konuşmasını yapan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, son yıllarda su konusunun dünyanın gündeminde yer aldığını belirterek gün geçtikçe suya olan talebin ve suyun stratejik değerinin arttığını ifade etti.  Türkiye’nin su zengin bir ülke olmadığını ifade eden Pekar, ‘’ Kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğu zaman su problemi yaşayan bir ülke olduğumuz sonucuna varılıyor. Adana, su kaynakları bakımından problem yaşayacak durumda değildir. Uzun yıllar boyunca su ihtiyacını sorunsuz karşılayabiliriz fakat tüm dünyanın karşı karşıya olduğu su kıtlığı tehlikesini unutmadan hareket etmeli ve bilinçli davranmalıyız.’’ dedi.

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin gerçekleştirmiş olduğu projelere de değinen Genel Müdür Pekar, göreve geldikleri günden beri gelecek nesillere daha yaşanılır ve standartları yüksek bir yaşam alanı bırakmak için durmadan çalıştıklarını ifade etti. Adana’nın her köşesine hizmet götürdüklerini anlatan Rahmi Pekar, en ücra köşedeki yerleşim yerinin dahi içme suyu ve kanalizasyon problemlerinin çözüleceğin söyledi.

PEKAR’DAN MECLİSE VERİLEN BİR SORU ÖNERGESİNE YANIT

ASKİ Genel Müdürü Pekar, konuşması sırasında meclise verilen, Aladağ, İmamoğlu, Kozan, Saimbeyli, Feke ve Tufanbeyli İlçelerindeki bazı mahallelerin içme suyu problemlerinin çözülemediğini ifade eden bir soru önergesi hakkında da açıklama yaptı.

Söz konusu bölgelerin 6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ASKİ’nin hizmet alanına dahil olduğunu açıklayan Pekar, ‘’Vekilimizin önergesinde bahsetmiş olduğu ilçelerdeki mahallelerin çoğunun su problemi 2015 yılı yaz mevsimi içerisinde çözüme kavuşturuldu. Mahallelerin bir kısmında ise bölgede kış şartlarının zor yaşanması sebebiyle inşaatlara ara verildi. İhaleleri gerçekleştirilmiş olan bu mahallelerin içme suyu problemleri de 2016 senesinde çözülecektir. 6360 Sayılı Yasa ile birlikte toplamda 60 mahallenin içme suyu problemi ortadan kaldırıldı. Geri kalan mahallelerin ise projeleri ve inşaatları devam etmektedir.’’ şeklinde konuştu.

HÜSEYİN SÖZLÜ: ‘’SU, REFAHIN GÖSTERGESİDİR’’

Pekar’ın ardından konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ‘’Su, refahın göstergesidir.’’ diyerek suyun etkin, bilinçli ve tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakılması gerektiğini belirten Sözlü, ‘’Varlığımızın temeli sudur. Ülkemizin su kaynaklarını doğru kullanmak ve bizden sonrakilere de aktarabilmek adına üstümüze düşeni yerine getirmeliyiz. Bu anlamda yetkin kuruluşlarla da işbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum. Bugün burada alanında uzman konuşmacılar yer alıyor. Eminim ki hem şehrimiz hem de ülkemiz için verimli sonuçlar elde edeceğiz. Katılan herkese teşekkür ediyorum.’’ diye konuştu.

UZMAN KONUŞMACILAR SU SORUNLARINI MASAYA YATIRDI

Açılış konuşmalarının ardından akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi. Prof Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu, Prof. Dr. Ülkü Yetiş, Prof. Dr. Halil Kumbur, Yrd. Doç Dr. Arda Özen ve Doç. Dr. Önder Metin yaptıkları sunumlarla karşı karşıya olduğumuz su kıtlığı tehlikesi hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı.

MİNİKLERDEN ‘’SU’’ TEMALI RESİM SERGİSİ

Seyhan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Özel Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin gerçekleştirmiş olduğu resim çalışmaları da 2. Adana Su Zirvesi’nde sergilendi. Su temalı resimler, davetliler tarafından büyük beğeni topladı.

Gerçekleştirilen sunumların ardından kapanış konuşması yapan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, konuşmacılara hediyelerini takdim etti.