5. Komite ortada yok!

ATO'nun kasapları ilgilendiren 5. Meslek Komitesinin ne işe yaradığını soran Kasaplar Odası Başkanı Yağmur konuştu.

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, ATO’nun 5.Meslek Komitesi’nin kasapları ilgilendiren sorumluluklarını yerine getirmediğini ve ortada olmadığını belirtip ‘Varım diyor iseler neredeler? Ne iş yaparlar?’ dedi. Adana’da horoz ve hindi etinden yapılan kıymaların marketlerde kıyma et olarak satıldığını da söyleyen Yağmur, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin mezbahanesinin de doğru dürüst çalışmadığını ve kesilen hayvanlara rapor verilmediği için esnafın ceza yediğini söyledi.

SURİYELİLER DÜKKAN AÇIYORLAR

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, kasapların en büyük sıkıntılarının et sıkıntısı olduğunu söyledi. Koyun bulmakta zorlandıklarını belirten Yağmur, Suriyeliler’in Adana merkezde 200’ü bulan kasap ve sakat at üzerine iş yeri açtıklarını ve bunların kayıt altında olmamaları nedeniyle piyasadaki dengeleri bozduğunu söyledi. Suriyeliler’in kaçak iş yeri açmalarını misafir olarak değerlendiren yetkililere sürekli konuyu götürdüklerini kaydeden Oda Başkanı Yağmur, vergisi, açma ruhsatı olmayan iş yerlerinin denetim altında olmasını gerektiğini belirtip kendilerinin gayretleri ile 10’a yakın Suriyeli esnafın oda kaydını yaparak kayıt altına aldıklarını belirtti.

HOROZ VE HİNDİ ETİNDEN KIYMA YAPIP SATIYORLAR!

Oda Başkanı Yağmur Kocavezir Bölgesi’nde yapılan denetimlerde Suriyeli kasapların kayıt altına alınması gerektiğini belirterek ‘İstenilir ise kayıt altına alınıyor. Ancak yetkililer misafir diyerek her şeye göz yumuyorlar’ sözleriyle yeni bir tartışmayı başlattı. Adana’da horoz ve hindi eti ile kıyma yapıldığını ve marketlerin reyonlarında, lokantalarda bu horoz ile hindi etinin satıldığını söyledi. Başkanlık olarak buna da savaş açtıklarını ve tüm kasaplara kefil olduklarını belirten Oda Başkanı Yağmur, kefil oldukları ve arkasında durdukları iş yerlerine levha astıklarını kaydetti.

TİCARET ODASI MESLEK KOMİTESİ NE İŞ YAPAR?

Marketlerde satılan etlerin denetiminin yapılmadığını, kıymaların ne olduklarının belli olmadığını ve deterjanın yanında kıyma satıldığını ve bakteri üreten yerde et satımının yapılmasının mümkün olmayacağının altını çizen Oda Başkanı Yağmur, ‘Marketlerde satılan etlerin kefili kim? Ben kasapların kefiliyim. Adana Ticaret Odası’nda Meslek Komitesi var. Kasapları ilgilendiren meslek komitesi 350’ye yakın iş yerini güya temsil ediyor. Bu kasapların haklarını meslek komitesi aramıyor. Ticaret Odası’ndan muhatap bulamıyoruz. Ticaret Odası’nın kasaplarla ilgili meslek odası bir çivi çaktığını beyan etsin ben görevi bugün bırakmaya hazırım’ dedi.

KOMİTE BAŞKANI ŞAHİN GÜNEŞER’DEN YANIT BEKLİYORUM

Adana Ticaret Odası’ndaki kasapları temsil eden meslek odasının varlığından esnafın haberdar olmadığını ve muhatap bulamadıklarını belirten Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, 5.Komitenin Başkanlığını Şahin Güneşer’in yaptığını belirtti. Kendine ait et kombinesinin olduğunu belirten Yağmur, kendi kombinesinde hiçbir kasaba hayvan kestirmediğini söyledi. Niye kendi kombinesinde kendi esnafına sahip çıkmıyor bu adam? Komite başkanı olan Şahin Güneşer ile her zaman bu konuyu tartışmaya hazırım. Aynı zamanda kırmızı et birliğinde de bu arkadaş temsil ediyor. Kırmızı et konusunda esnafını korumayan komite başkanından yanıt bekliyorum’ sözleriyle ayrıntılı bilgeler verdi.

MEZBAHANENİ AÇAR MISIN?

13 yıldır Kasaplar Odası Başkanlığı yaptığını ve ticaret odasındaki meslek örgütünün yetersizliği ve ilgisizliğinden dertli olduklarını belirten Saruhan Yağmur, birliğin desteğini almadan tek başına mücadele ettiğini söyledi. Denetim konusunda kendileriyle işbirliği yapmaları halinde sorunları çözebileceklerini kaydeden Saruhan Yağmur, Adana Ticaret Borsası’nın duyarlı olduğunu ve bu konuda da kendilerine teşekkür ettiklerini belirtti. Meslek Komitesi Başkanının kesimhanesini Adanalı kasaplara açmasını isteyen Yağmur, Adana’da mezbahane sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR KESTİĞİ HAYVANA RAPOR VERMİYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin mezbahanesinde kesim yapıldığını ancak hayvanlara rapor verilmediğini ve bunun da bir eksiklik olduğunu söyledi. Kesim yapılan hayvana niçin rapor verilmediğini de soran Saruhan Yağmur, hayvanlara mühür vurduğunu ancak Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin denetiminde rapor istendiğini esnafın ise rapor ibraz edemediği için para cezası ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Adam gibi mezbahanenin çalıştırılmasını isteyen Saruhan Yağmur, konuyu Adana Valisine arz ettiğini söyledi.

KASAPLAR ODASI MEZBAHANE YAPTIRACAK

Kendilerinin Ali Hocalı Köyü’nde 60 dönümün üzerinde bir arsa temin ettiklerini ve burada yap, işlet, devret modeli ile 25 yıllığına vermek koşulu ile modern bir mezbahane yapmaya karar verdiklerini ve bunun da projesini çizdirdiklerini kaydeden Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, ‘Araziyi hazineden satın aldık. Günlük olarak 300 büyükbaş hayvan ve 2 bin küçükbaş hayvan kesimini hedefliyoruz. Soğuk depolar, balık, tavuk şoklama yerleri ile güzel bir tesis yapacağız. Maliyeti 10 milyon lirayı bulacak’ dedi. Adana’da kasapların sorununu çözmek adına ilçe belediyelerinin bölgesel mezbahane kurmalarını da öneren Saruhan Yağmur, Çukurova’da yapılan hizmetleri de takdirle karşıladıklarını belirtti. Vatandaşların tanıdık kasaplardan et almalarını isteyen Saruhan Yağmur, marketlerde et ürünlerinin satışının yasaklanmasını da istedi.