Aciller acillik!

Özel hastaneler para kazanmak adına 'acil gelen hastalara acil değil!' uygulaması yapıyor.

Adana’daki özel hastaneler ve tıp merkezleri, Sağlık Bakanlığı’nın ‘her hastanın acil olup olmadığını kontrol etme yetkisi vermesini’ fırsat bilip adımını atan her hastayı muayene etmeden etmiş gibi gösterip acillik olmadığına karar veriyor ve hastaya muayene ücreti tahakkuk ettirip faturalandırıyor. Bu uygulama da vatandaşı adeta isyan ettiriyor.

RESMEN SUİSTİMAL

Özel hastaneler ile tıp merkezlerine gecenin 01.00’inde acil olarak gelen hastaların ‘Acil olup olmadığına hasta ile yapılan konuşma ile karar verilmesi’ uygulaması vatandaşları çileden çıkardı. Acil hastanın aciliyetine doktorun ‘neyin var?’ sorusuyla başlayan konuşmadan sonra müdahil olup bu konuşmayı da ‘doktor muayenesi’ olarak faturalandırması ve arkasından 40 lira ücret alınması hastalar ve hasta yakınları tarafından ‘suistimal’ olarak nitelendiriliyor.

KONUŞARAK MUAYENE VE SONRASINDA KARAR!

2 Ağustos 2017 günü gece 01.00 sularında Turgut Özal Bulvarı'ndaki özel bir tıp merkezinde buna benzer bir olay yaşandı. Hastanın acil olup olmadığına karar vererek yapılan işlemlerin bu şekilde faturalandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın genelgelerinden hareketle ilgili Tıp Merkezi, önce hasta ile doktorun ‘neyin var?’ cümlesinden başlayan konuşması diyalogu yaşandı. Hastanın acil hasta olmadığına karar verilmiş olacak ki, hastayı muayene etmiş gibi gösterilip 40 lira fatura çıkarıldı.

ACİLLİĞİN KISTASI YOK! Hasta yakınının itirazı ile ‘Bakanlığın uygulaması böyle’ diyerek yanıt veren hastane yetkilileri, ‘hastanıza müdahale edilecektir. Ancak hastanız acillik değil’ yanıtını vererek hasta yakınını da 40 liralık ‘Yeşil alan muayene farkı’ adı altında fatura çıkardılar. Konuyu Adana İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine ileterek yapılan uygulama hakkında bilgi aldık. Çıkan sonuç, bakanlığın genelgesinde hastanın acil olup olmadığını belirlemeye yönelik açık ve net kıstaslar olmadığı için bu gibi sorunların yaşandığı belirtildi. BİR

İSTATİSTİK YAPSANIZ KAÇTA KAÇI ACİLLİK ÇIKAR?

Hastanın acil olup olmadığının kararını verme yetkisinde olan özel hastaneler ve tıp merkezleri, ambulans ile gelen yaralı pozisyonun dışındaki tüm hastalara ‘acillik değil’ uygulaması yaparak fatura tanzim ettiği yönünde vatandaşta genel kanı oluştu. Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün özel sağlık hizmetlerinden sorumlu biriminin özel hastanelerin bu gibi faaliyetlerinde özel hastanelere müracaat eden acil hastaların yüzde olarak kaçta kaçına ‘acil değil’ diyerek muayene ücreti tahakkuk ettirdiğini bir veri olarak hazırlayıp bunu da kamuoyu ile paylaşmasında yarar var olarak düşünüyoruz. Özel hastanelerin Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinden sonra acillerden ciddi anlamda kazanç elde ettiği ve asıl hastane ACİLLERİNİN kendilerinin ACİLLİK durumda olduğu iddiasına da böylelikle yanıt aranmış olacaktır.