Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor

13-19 Eylül günleri arasında yapılacak festivalin gösterim ve etkinlikleri bu yıl Adana'nın bir çok ilçesinde gerçekleştirilecek.

Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Atın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk, Yapımcı-Yönetmen Abdurrahman Keskiner ile Festival Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı.

"Kadir Beycioğlu'nun vefatı nedeniyle hüzünlüyüz"

"Adana'mız Türk sineması için çok önemli bir şehir"

“Sinema ve sinemaya ilham veren, edebiyat alanında çok önemli isimler yetiştirmiş bir şehir olan Adana’mız, Türk sineması için vazgeçilmez bir coğrafya olma özelliğini geçmişten günümüze gururla taşıyor.”

“Çağdaş insan için vazgeçilmez bir unsur olan sanatın önemi Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından da defalarca dile getirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk; ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyerek muasır medeniyetin sanatsız tahayyül edilemeyeceğini dile getirmiştir.

"Festivali halkın ayağına götürüyoruz"

Geçen yıl büyük yankı uyandıran ve ilgi çeken gondolda sinema gösteriminin bu yıl da gerçekleştirileceğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, festivalin büyük emekle hazırlandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Zeydan Karalar, son sözü, sanatın ve sinemanın iki büyük ustası  olarak adlandırdığı Menderes Samancılar ve Nebil Özgentürk’e bıraktı.

Nebil Özgentürk de Adana’da geçen yıllarına değinerek, “Hazırladığım bütün belgeseller Adana ve Altın Koza Film Festivali’ne feda olsun. Zeydan Başkan, festivalde işi; sinemayı iyi bildiğine inandığı bizlere teslim ederek, sanata ve sanatçıya verdiği önemi, saygıyı gösterdi. Bizleri çalışmalarımızda özgür bıraktı. Yılmaz Güney’e ve bütün sinemacılara layık bir festival yapmak istiyoruz. Son alarak Kadir Beycioğlu ve Ferhan Şensoy’u kaybettik. Onları da saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Festival Programında öne çıkanlar

*7 gün boyunca Seyhan Nehri üzerinde gondolda film gösterimleri. Başta Karataş, Ceyhan ve Kozan olmak üzere çok sayıda ilçede film gösterimleri.

*3 adet sergi. ‘Çukurova’dan Beyaz Perdeye Film Afişleri’ sergisi, ‘Dünden Bugüne Adana Sinemaları ve Adana’da Sinemaya Gitmek’ sergisi ve ‘Adana Sinema Tarihi’ sergisi.

*2 adet çalıştay. ‘Adana’da Sinema Mirası ve Sinema Sektörü’ çalıştayı ve ‘Adana Sinema Tarihinin ve Seyir Deneyiminin Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Değerlendirilmesi’ çalıştayı

*Ceylan Ertem ve Senfonik Festival Orkestrası Konseri

Tur 1: ‘Adana’nın Sinema Tarihine Umutla Bakmak’

*2 adet panel. Panel1: Sinemada-Ekranda Kadına Fiziksel ve Psikolojik Yaptırımlar.

Altın Koza Kent Forumu. ‘Turizm ve Kültür Eylem Planı Kapsamında Sinemanın Kent İçin Önemi’

*Festivalin Onur Ödülleri; Şerif Sezer, Haluk Bilginer ve Yavuz Turgul’a veriliyor.