Adana'da 200 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapılacak

Polio Çocuk Felci Aşı Günleri kapsamında Adana'da 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında 200 bin çocuğun aşılanacağı bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Polio hastalığı(çocuk felci), etkeni poliovirüs olan bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtildi. Virüsün tek kaynağının enfekte insanın dışkısı olduğu belirtilerek, ''Virüs ile karşılaşan insanların sadece %1 'inde değişik oranlarda felç görülmektedir ve bazen de ölümlere sebep olmaktadır. Hastalık daha çok Çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır. Erişkinlerde genelde hastalığa karşı bağışıklıdırlar. Hastalıkla mücadele etmenin en etkin yolu aşıdır'' denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

''Halen dünyada çocuk felcinin yaygın olduğu ülkeler mevcuttur. Ülkemizde 1998 yılından sonra polio vakası hiç görülmemiş olup, 2002 yılında Türkiye, Sağlık Bakanlığımızın yoğun çalışması sonucu Dünya Sağlık Örgütünden “ Polio’ dan arındırılmış Bölge Sertifikası” almıştır. Bununla birlikte ülkemizde polio ( çocuk felci ) aşısı 1 yaş altı çocuklara rutin olarak aile hekimliğince uygulanmaya devam edilmektedir.

 

29 Ekim 2013 tarihinde,  DSÖ tarafından yapılan açıklamada Suriye’de vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu açıklanmıştır. Suriye ile uzun sınırımız ve yoğun nüfus hareketleri nedeniyle ülkemiz de virüsün taşınması riski altındadır. Polio Sertifikasyon Komitesi tarafından Suriye ile sınır illerimiz (Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin) ve Suriyeli vatandaşların ülkemiz içinde göç yolu üzerinde büyük bir merkez olan Adana ili olmak üzere toplam 7 ilde 0-59 aylık Türk yada yabancı uyruklu tüm nüfusa en az bir ay ara ile iki tur halinde Oral Çocuk Felci Aşısı (OPA) uygulaması tavsiye edilmiştir.

 

Birinci tur uygulamamız 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Aşılama çalışmalarımız Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından oluşturulacak aşı ekipleri ve aşı istasyonları ile gerçekleştirilecektir. Halk Sağlığı Müdürlüğü’ ne bağlı aşı ekipleri kapı kapı Adana'daki tüm evleri gezecek, ayrıca tüm aile sağlığı merkezleri, hastaneler ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezlerinde aşı istasyonları kurulacak, böylelikle bütün ilde yaklaşık 200.000 Çocuğumuza aşı uygulaması yapılacaktır.''