Adana'da yer altı sularının yükselmesi korkutuyor

Adana'da yer altı sularının yükselmesinin korkuttuğunu söyleyen Jeofizik Mühendisleri Oda Başkanı Melih Baki, ''Yasalar uygulanıp denetlenmiyor'' dedi.

 

Adana Jeofizik Mühendisleri Oda Başkanı Melih Baki, kentteki yer altı sularının yükseldiğini ve belediyelerin bu konuda bir çalışma yapmadıklarını ve ‘Planlı alanlar tipi imar yönetmeliğinin’ Adana’da uygulanıp denetiminin ise yapılmadığını iddia edip yetkilileri göreve çağırdı.

DENETİM YETERLİ DEĞİL!

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Melih Baki, Kozan’da meydana gelen son depremleri araştırdıklarını ve depremlerin arkasının gelmeyeceğini ve korkulacak bir durumun olmadığını söyledi. Adana’da Çatalan öncesi yapılan binaların envanterinin çıkarılmadığını ve bakanlığın zorunlu olarak uygulama koyduğu ‘Planlı alanlar tipi imar yönetmeliğinin’ ne yazık ki Adana’da uygulanmadığını, uygulamaya çalışan belediyelerde ise denetimin yeterli olmadığını söyledi.

YARIM SAATTE ZEMİN ETÜDÜ!

İnsan hayatının her şeyden önce geldiğine işaret eden Melih Baki, ‘Depremlerden ders almadık. Bu yönetmelik belediyelerin yönetmeliklerinden önce gelir. Ne yazık ki bazı belediyeler yönetmeliği tanımıyor, bazıları da yönetmelikten ve içeriğinden haberleri yok. İlçe belediyelerinin bazıları Büyükşehir Belediyesi’ni tanımıyorlar. Böyle bir çelişki var Adana’da. Yarım saat içinde zemin etüdünün sonucu çıkarılır mı? Ne yazık ki yasak savma adına yarım saatte zemin etüdü sonucu çıkarılıp uygulamaya konuluyor’ sözleriyle önemli konuların altını çizdi.

VALİ DEMİRTAŞ VE BAŞKAN SÖZLÜ’YE ÇAĞRI

Başkan Melih Baki, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve tüm ilçe belediye başkanlarına bir çağrıda bulunarak ‘Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinin bakanlığın istediği planlı alanlar imar yönetmeliğine uyması gerekir. Bir belediyenin imar müdürü Büyükşehir Belediyesi’ni tanımıyorum diyebilir mi? Bu yönetmeliğe uymayanlar yarın bir deprem sonrasında yargılanıp hesap verirler. Ama o zaman insan ölümlerinin önüne geçilmiş olmaz. İş işten geçmiş olur. Bu konu toplu ölümlere davetiye çıkarmaktır. Biz Sayın Valimizden ve Belediye Başkanımızdan bu konuda daha hassas olunmasını ve yönetmeliğe uyulması noktasında gerekli çalışmaların yapılması adına talimatlarını vermelerini, denetimleri de yaptırmalarını istiyoruz’ dedi ve çağrıda bulundu.