Adana'dan kaçan kaçana!

Son 1 yılda 5 büyük şirketin Adana'dan başkaca şehirlere tesislerini taşımasının sebebini bu şehrin yetkililerinin araştırması gerekiyor.

Adana’da şirketleri bulunan 5 büyük kuruluş, son bir yıl içinde Tarsus ve Kadirli’ye tesislerini taşıyarak başka vilayetlere yatırım yapmayı tercih ettiler. Aslında bu şirketlerin başkaca şehirlere şirketlerini taşımasının temel nedeni ‘arsa bulamama’ olarak gösteriliyor. Arsa bulamama sıkıntısı yaşayan şirketin yöneticileri de ‘Böyle davrananlar unutmamalıdır ki Adana ekonomisini bilerek kendileri küçültüyorlar’ diyerek konuya yaklaştılar.
SASU, 200 MİLYONLUK YATIRIMI TARSUS’A YAPIYOR
Adana’nın seçkin kuruluşlarından olan SASU’nun sahibi Alican Yamanyılmaz, SASU olarak 200 milyon liralık bir tesis için yer aradıklarını ve bulamadıklarını belirterek Tarsus’a yatırım yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Alican Yamanyılmaz gibi daha önce de gazetemizde haber yaptığımız üzere Adana Sanayi Odası eski Başkanı, önceki dönem Milletvekillerinden Ümit Özgümüş’te döküm fabrikasını Tarsus’a taşıdığını açıklamıştı. Alican Yamanyılmaz, gıda üzerine kuracağı fabrikada 200 kişinin istihdam edileceğini, dev bir yatırımın Mersin’e kaydırılmasının da üzüntüsünü yaşadığını kaydedip “ Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa bulamıyoruz. Bulunan arsalarında değerleri 4 katı olarak yüksek rakamlardan isteniliyor” dedi.
ADANA GIDA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’Nİ NİÇİN ATIL DURUMA GETİRDİLER?
Alican Yamanyılmaz’ın SASU Fabrikası gibi Şen Piliç tesislerini Kadirli’ye yani Osmaniye iline taşıdı. Levent Börekçilik bir yıldır yer arıyor bulamadı. En yakın zamanda Tarsus’a tesis kurmaya hazırlanıyor. Yine Pilyem ve Doyum Piliç, Tavukçuluk Şirketi de yatırımlarını Tarsus’a kaydırıyor. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nden çok daha geride yatırım yaparak hizmete girmesine karşın arsa sorununu çözümledi. Adana Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin 2019 yılından bu yana yönetiminin toplanamaması, aktif olmaması nedeniyle daha önce temin edilen bin 600 dönümlük arazinin de yatırımcının hizmetine sunulamadığı kaydedildi. Bu arada Adan Gıda Yatırımcıları Derneği kurulup her bir üyeden 25 bin lira da para toplandı. Toplanan paralar atıl vaziyette beklerken, arsası temin edilemeyen Adana Gıda Organize Sanayi Bölgesi yatırımı da sadece lafta, evrak üzerinde kaldı. Bu kentin yöneticilerinin bu sorunların neden oluştuğuna dair ve çözümünün neler olacağını dair kafa yormamaları da yatırımcının Adana’dan kaçmasına neden oluyor.