Adana kano ve kürekte ''Olimpik Hareket Merkezi'' oldu

Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar, koşulları iyi olan Adana’nın kano ve kürekte Türkiye Olimpik Hareket Merkezi (TOHM) seçildiğini belirterek, “Kano ve kürek sporunda en gerekli olan hava koşulları ve Seyhan Baraj Gölü’ne sahip Adana’yı herkes konuşacak” dedi.

Taşpınar, kano ve kürek çalışmalarını denetlemek üzere bulunduğu Adana’da  Spor Faaliyetleri Daire Başkanı Ömer Kalkan ile birlikte Çukurova Üniversitesi, Seyhan Baraj Gölü Kayıkhanesi’nde,  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, Kano Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Kayrın, Kürek Federasyonu 2. Başkanı Ozan Bayülken, Çukurova Üniversitesi  Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Kerem Tuncay Özgünen ve Şube Müdürü Mahmut Kır  ile gerçekleştirdiği toplantıda, Adana’da kano ve kürek için tüm olanakların mevcut olduğunu, Avrupa ile yarışacak tesisler bulunduğunu söyledi.

TOHM’ın amacının 2016’da Brezilya  ile 2020’de Tokyo’da gerçekleştirilecek Olimpiyat Oyunları’na sporcu hazırlamak olduğunu ifade eden Taşpınar, şöyle devam etti:

“Kano ve kürek sporunda en gerekli olan hava koşulları ve Seyhan Gölü gibi değerlere sahip olan Adana’yı herkes konuşacak. Akdeniz Oyunları’nda kullanılan ‘albano sistem parkur’ ve yabancı kafile yönetici ve sporcuların beğenesini kazanmıştı. Başta Çukurova Üniversitesi öğrencileri olmak üzere çağdaş parkurda Türkiye’nin tüm bölgelerinden ilk etapta 600 sporcu kano-kürek eğitimi alacak. Adana’da Kano’da Başantrenör Tolga Çelik ile Kürek Başantrenörü Harun Tosun ile diğer antrenörlerin bilimsel kamp ve eğitim çalışmaların ardından Milli takımlara yeni yetenekler kazandırılacak.”

-PROJE KAPSAMINDA  24 SPORCU YATILI OLARAK ÇALIŞMALARA BAŞLADI-

Taşpınar, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi’nin projeye tam destek verdiklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İlk etapta proje kapsamında 11 kano, 13 kürek toplam 24 öğrenci Çukurova Üniversitesi Kayıkhanesi’nde antrenman yapıyor, eğitimlerini sürdürüyor, 3 öğün beslenmesi sağlanıyor ve  Sosyal Tesisler’de yatılı olarak konaklayarak olimpiyatlara hazırlanıyorlar. Bu konuda özveriyle projeyi takip eden ve destek veren Kano Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Sami Mengütay, Kürek Federasyonu  Başkanı İlhami İşseven,  Spor Faaliyetleri Daire Başkanı Ömer Kalkan, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi ile Başantrenörler Tolga Çelik ile Harun Tosun ve diğer emeği geçenleri kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bu proje komşu ülkelere bile örnek olacaktır.”

-İKİLİ YARIŞMALAR, KAMP-EĞİTİM ÇALIŞMALARI 12 AY SÜRECEK-

Adana’da hava koşullarının kano ve kürek yapmaya 12 ay uygun olduğunu, sahip olunan fırsatın iyi değerlendirileceğinin altını çizen Taşpınar, “Adana kano ve kürek için cennet bir yer. Seyhan Baraj Gölü, rüzgar, tesis, malzeme, antrenör her şey mevcut. Tüm hedefimiz Adana’yı çekim merkezi yapmaktır. İkili müsabakalar, kamp, eğitimin yanı sıra en yakın zamanda hakem ve antrenör kursları da açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Taşpınar, Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak okulların taranacağını, kano ve kürek sporlarına uygun yeni yetenekler bulunarak, Adana’da kampa davet edileceğini, her ay çalışmaları denetlemeye geleceklerini de  sözlerine ekledi.

Bu arada, Spor Genel Müdür Yardımcısı Taşpınar, kano, kürek toplantısının ardından, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hadi ile halter, okçuluk ve Yüreğir Serinevler Atletizm Kamp Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulundu.