Adana'nın şalgamı kemik erimesi düşmanı

Ünü giderek artan bir içecek olan Adana şalgamı, kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı için de öneriliyor. Şalgamın içindeki kalsiyum, fosfor, magnezyum ve vitaminler, kemikleri koruyor

 

Canlı yayınlanan programda sunucu Hakan Erendor’un kemik erimesi (osteoporoz) hastalığıyla ilgili sorularını yanıtlayan Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bu hastalığa karşı önerilerini sıralarken, Doğu Akdeniz bölgesinde çok sevilen bir içecek olan şalgama dikkat çekti. Dr. Sarıkaya, “Şalgamın içindeki kalsiyum, magnezyum, fosfor, A vitamini ve K vitamini, kemiğin yapısını koruyucu etki gösteriyor. Ancak fazla tuzlu olmaması gerekiyor. Çünkü tuz, kemiklere zararlı bir madde. Bu nedenle, özellikle bölgemizde şalgamı kendisi yapabilen kadınlara, az tuzlu şalgam yapmalarını öneriyorum” dedi.

YAGLI YEMEKTEN KAÇININ

 

Kemik erimesine, 55 yaşını aşan kadınlar ve 70 yaşından büyük erkeklerde çok daha sık rastlandığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, beslenme ve yaş dışındaki risk gruplarını şöyle sıraladı: “Erken menopoza girmek, ince ya da küçük vücut yapılı olmak, el bileği, omurga ya da kalça kırığı hikayesi olmak, erkeklerde düşük testosteron seviyeleri, kemik gücünü azaltan ilaç kullanımı, ailede kemik erimesi hastalığı ya da iltihaplı eklem hastalığı (romatizma) olanlar.