Adana organ bağışında Türkiye ikincisi

Adana Valiliği tarafından 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, 2008'den bugune kadar Adana'da 3221 kişinin yaşarken organ bağışında bulunduğu belirtilerek 3742 kişinin bağışta bulunduğu İstanbul’un ardından az farkla Türkiye ikincisi olduğu belirtildi.

Adana Valiliği tarafından organ bağışıyla ilgili yapılan açıklamada, “Organ Bağışı”nın  öldükten sonra organların başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesi olduğu vurgulandı.

''Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca 06.03.1980 tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğunun'' bildirildiği açıklamada şöyle denildi:

''Organ ve Doku Nakli Hizmetlerinin başarıyla ulaşılabilmesi için Sağlık Bakanlığı, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini (UKS) kurmuştur. UKS' nin amacı bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun, adaletli bir şekilde, en uygun alıcıya naklinin sağlanmasıdır. Ulusal Koordinasyon Sistemini yürütmek amacıyla Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) ve buraya bağlı Bölge Koordinasyon Merkezleri (BKM) (Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, Samsun illerinde) oluşturulmuştur. Ülkemizde, Organ ve Doku Nakli bekleyen tüm hastaların kayıtları UKS içerisinde Ulusal Koordinasyon Merkezinde bulunmaktadır.

 

-Adana Türkiye ikincisi-

 

2007 Ekim ayından kurulan Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon merkezi kendine bağlı Kayseri, Niğde, Mersin Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kilis ve Adana olmak üzere 9 ile hizmet vermektedir. Adana Bölge koordinasyon merkezi bu illerdeki donör organizasyonunu ve eğitim çalışmalarını bölgedeki hastaneler ile yürütmektedir. Yapılan bu eğitim çalışmaları sonucu Adana ilinde 2008 başından bu yana 3221 kişi yaşarken organ bağışında bulunarak, 3742 kişinin bağışta bulunduğu İstanbul’dan ardından az farkla Türkiye ikincisi olmuştur. İl genelinde yapılan eğitim çalışmaları ile sağlık personelinin ve halkın bu konu hakkındaki bilgi düzeyi artırılarak Adana bölgesinde bugüne kadar 163 kişinin organları aileleri tarafından bağışlanarak 498 vatandaşımız bu kişilerin organlarıyla, hayata bağlanmışlardır.

2007 den beri organ bağışı konusunda tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana bölgesinde de oldukça yol kat ederek, 2008 yılında 12 olan donör sayısını 2012 yılında 41’e çıkarmıştır. 2013 yılında ise bugüne kadar bölgede 31 vatandaşımızın organları bağışlanmış olup, bu bağışın 13 tanesi Adana ilindeki kamu ve özel hastanelerde gerçekleşmiştir. Adana ilindeki bağışlar ile 2 kalp,10 karaciğer, 16 böbrek, 1akciğer, 2 kornea kullanılarak 31 kişiye nakil yapılmıştır.''

 

-28 bin 375 kişi organ bekliyor-


Açıklamada, Türkiye’de Sağlık bakanlığı verilerine göre sisteme kayıtlı 20.808 böbrek, 391 kalp,2.047 karaciğer 37 akciğer, 2 ince barsak 3 kalp kapağı, 235 pankreas ve 4.852 kornea olmak üzere toplam 28.375 kişi organ beklediği belirtilerek, ''Yine bakanlık verilerine göre kamu ile üniversite hastaneleri ve özel merkezlerde tedavi gören 55.988 diyaliz hastası bulunmaktadır'' denildi.  Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

 

''Bu sayılar incelendiğinde organ bağışı konusunda toplumsal bilincin artırılması için yapılması gereken çok şey olduğu açıktır. Bu amaçla her yıl kutlanan 3-9 Kasım Organ Bağış Haftasında tüm Türkiye’de ve ilimizde kamu özel ve üniversite hastanelerinde etkinlikler düzenlenmektedir. Konunun artan önemine paralel olarak bu yıl 4 Kasımda Ankara’da Başbakanımız ve Sağlık Bakanımızın katılacağı “Her Bağış Yeni Bir Hayattır: Hazır mısınız?” etkinliği düzenlenecek olup, bu etkinliğe başta donör aileleri, Adana bölge koordinasyon merkezi çalışanları, hastane koordinatörler ve sağlık müdürleri katılacaktır. Aynı hafta içinde donörler adına Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde “hayata bağış hatıra ormanı”  fidanları dikilecek, hafta ile ilgili stantlar ve eğitim etkinlikleri yapılacaktır.18 yaşını doldurmuş aklı dengesi yerinde olan her vatandaşımız öldükten sonra kullanılmak organlarını bağışlayabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız tüm kamu, özel,  üniversite hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabilirler.

Unutulmamalıdır ki;  bir gün organ bekleyen bir yakınımızın olabileceği gibi organını bağışlamak veya bağışlamamak durumunda kalacağımız bir yakınımız da olabilir, her yıl 10 bin insanın gerekli organ bulunamadığı için ölmesi çok ama çok acı bir durum, lütfen çevrenizdeki insanları organ bağışı konusunda teşvik edici çalışmalara katılınız ölünce bedenimiz toprakta yok olacağına, yapacağımız bağış sayesinde ihtiyaç sahibi insanlara hayat olsun.''