Adana Teksas'a benziyor

ABD Adana Konsolosu kentimizi bakın hangi şehre benzetti?

Türkiye’ye 3 ay önce görevlendirildiğinde sevinerek Adana’ya geldiğini ifade eden ABD’nin Adana Konsolosu Alejandro Hoot Baez, ‘Adana tıpkı Teksas’a benziyor. Baharatlı yemekleri, iklim koşulları, yaşam tarzı ve sıcak kanlı insanları ile bu benzetmeyi yapabilirim. Adana’da görev yapmaktan da mutluyum’ dedi.

 

Daha önce Rusya’da görev yaptığını belirten Konsolos Baez, Moskova’nın iklim şartlarının kendisine iyi gelmediğini ve Türkiye’den diplomat olarak arkadaşlarının ve Adana’da daha önce görev yapan Konsolosların bilgileriyle, tanıtımıyla görev yeri olarak Adana’ya gelmeyi kendisinin istediğini söyledi ve bundan dolayı da doğru bir tercih yaptığını ifade etti.

 

Türkiye’deki medyanın içinde bulunduğu durumun değerlendirildiği, yerel ve yaygın basının çalışma koşulları, işlevi, meslek etikleri gibi konularda karşılıklı görüş alışverişinde geçen basınla tanışma toplantısında Konsolos Baez’in eşinin ev sahipliği ise görülmeye değerdi. Konsolosluk görevlilerinin sıcak kanlılığı da başta Konsolos Baez olmak üzere tüm medya çalışanları tarafından takdirle karşılandı.

 

ABD’nin Adana Konsolosu Alejandro Hoot Baez, kendisini tanıtan konuşmasında özetle şu cümlelere yer verdi.

‘Teksaslıyım ve Dallas’taki Güney Metodist Üniversitesi ve College Station’daki Texas A&M Üniversitesi’nde Politika Bilimi ve Felsefe eğitimi aldım. Ayrıca, İngiltere’de bulunan Lancaster Üniversitesi’nde Savunma ve Güvenlik Analizi konusunda yüksek lisans yaptım ve orada 24 yıllık eşim Linda ile tanıştım. Linda’nın da Adana’da benimle olmasından dolayı memnunum. 20 yıldır A.B.D. Dışişleri Bakanlığı’ndayım ve Bağdat, Moskova ve Madras’ta görev yaptım. Son olarak, Berlin’deki A.B.D. Büyükelçiliği’nde Politik Müsteşar Yardımcısıydım. Ayrıca Brüksel’deki NATO Misyonunda, Washington D.C.’de Ulusal Güvenlik Konseyi kadrosunda NATO ve Batı Avrupa Direktörü olarak, ve Dışişleri Bakanlığı merkezinde NATO Politika Diplomatı olarak görev yaptım. Dolayısıyla NATO ittifakının önemini ve Türkiye’nin buradaki rolünü çok iyi biliyorum.

 

Ama bütün bunlardan önce, Linda’yla ben Türk kültürü, tarihi ve misafirperverliğiyle ilgili olarak ilk kez İngiltere’deki üniversitemizdeki Türk Derneği üyeleri olarak bilgi sahibi olduk. O zamandan beri Türkiye’de yaşamayı ve çalışmayı hayal ediyorduk, o nedenle de önümüzdeki üç yıl boyunca burada olacağımız için çok heyecanlıyız.

 

Sadece üç ay önce geldim ve A.B.D. Adana Konsolosluğu’nun bölgede nasıl aktif bir şekilde çalıştığını şimdiden gördüm. Geldikten hemen sonra, Büyükelçilik hibe yarışması aracılığıyla desteklediğimiz Mardin Uçan Halı Uluslararası Müzik Festivali’ni ziyaret ettim. Ayrıca Mersin ve Gaziantep’te insan hakları ve bölgesel kalkınma üzerine konferansları destekledik. Amerika’da üniversite ile ilgilenen öğrenciler için danışmanlık fırsatları koordine ettik. Son birkaç haftada, bilim, sanat ve iş dünyası ile ilgili Amerikan perspektiflerini paylaşmak için, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana ve Mersin’e bir Amerikalı uzay fotoğrafçısı, bir caz dörtlüsü ve bir girişimcilik uzmanı getirdik. Aynı zamanda Mardin, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep ve Mersin’e yaptığım tanışma gezilerinde devlet görevlileri, sivil toplum kuruluşları ve kültürel ve dini liderlerle de görüştüm. Önümüzdeki aylarda konsolosluk bölgemizde çok daha fazla yeri görmeyi dört gözle bekliyorum.

 

Adana Konsolosu olarak göreve başlarken, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin her konuda aynı fikirde olmadığının farkındayım. I am well aware coming into my position as Consul in Adana that the United States and Turkey do not always see eye to eye on every topic.  Bununla birlikte, ülkelerimiz altmış yılı aşkın bir süredir müttefik ve dosttur. Biliyorum ki, İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan Türk ve Amerikalı hava personelinin onyıllardır bir arada yaşadığı Adana’da bu dostluk güçlü bir şekilde hissediliyor. Bu camiaya katılmaktan ve buradaki görev sürem boyunca bu ilişkiyi güçlendirmek ve derinleştirmeye devam etmekten mutluyum.’