Adana'ya tramvay istiyoruz

Adana'nın en önemli sorunları arasında yer alan kent trafiğini rahatlama adına çevre yolları, Devlet Bahçeli Köprüsü, hızlı tren projesi, yeni arterler açmak gibi büyük yatırımlara imza atan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den Adanalılar 'tramvay' istediler.

Adana’nın en önemli sorunları arasında yer alan kent trafiğini rahatlama adına çevre yolları, Devlet Bahçeli Köprüsü, hızlı tren projesi, yeni arterler açmak gibi büyük yatırımlara imza atan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’den Adanalılar ‘tramvay’ istediler.

KENT TRAFİĞİ RAHATLAR

Kent trafiğine çözüm getirmek amacıyla kentin tüm dinamikleriyle el birliği içerisinde olup kuzey-güney aksı yönünde de kalıcı yolların açılmasına imza atan Başkan Hüseyin Sözlü’nün getirdiği bu trafiği rahatlatıcı çalışmalar takdirle karşılanıyor. Adana’nın Fuzuli Caddesi, Dilberler Sekisi Güzergâhı, Turgut Özal Bulvarı, Atatürk Bulvarı’ndan başlayarak Yüreğir’e ulaşan güzergâh ile üniversiteye uzanan bölgelerde yapılacak olan bir çalışma ile tramvay uygulamasının getirilmesinin kent trafiğini rahatlatacağı ifade ediliyor.

SÖZLÜ BİR KAFA YORSUN İSTİYORUZ

Bu konuda civar illerde yapılan uygulamaları da yerinde inceleyerek konuya açıklık getiren konunun uzmanları, ‘Adana’da tramvay uygulamasının başlatılmasına yönelik tüm imkânlar hazır. Arazinin yapısı da buna çok müsait. Şehrin ana akslarında çok düşük maliyetler ile de tramvay uygulamasına geçilebilir. Merkez otogar ile üniversite arasında da birbirlerine bağlanan tramvay yolları ile şehrin trafik sorunu hafifletilebilir. Sayın Hüseyin Sözlü Bey bu konuyu bir ilgi alanına alsın. Bir etüt yaptırsın. Görecektir ki tramvay uygulaması Adana adına bir kazanım olacaktır’ dediler.

YEREL İMKÂNLAR YETERLİ

Tramvay uygulamasının maliyet açısında da fazlaca bir külfet getirmeyeceğine dikkat çeken konunun uzmanları, gazetemiz muhabirine yaptıkları açıklama ile Adana’nın coğrafik yapısının da tramvay uygulamasına geçen illere göre çok daha imkân sağlayıcı mahiyette olduğunun altını çizdiler. Başkan Hüseyin Sözlü’nün ulaşım master planı olmayan bu kent adına acilen yapılması zorunlu olan bu planı yaptırmak adına çalışma başlatmasını isteyen uzmanlar, Hüseyin Sözlü’nün yerel belediye imkânları ile tramvay uygulamasını başlatabileceğini söylediler.

AKADEMİSYENLER NE SÖYLEMİŞLERDİ?
Adana’nın turizm yatırımlarının tanıtımı ve hayata geçirilmesi adına turist tramvayının hayata geçirilmesini akademisyenler önermiş ve konuyu 3 yıl önce de gündeme taşımışlardı. Ç.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, ciddi turizm potansiyeline sahip Adana'nın turistlerin cazibe merkezi haline gelmesi için, yiyecek, içecek ve turizm kültürünün yabancı turistlere de uygun hale getirilmesinin yanı sıra kenti bilmeyen turistlerin şehrin dört bir yanını gezip, ulaşımını sağlayabileceği tramvay sisteminin kurulması gerektiğini söylemişti.   Özellikle toplu taşıma sorununa dikkat çeken Yavuz, kenti bilmeyen bir turistin havaalanında taksi dışında ulaşım aracı bulamayacağını, bulabildiğinde ise kullanabileceği araçların çok kısıtlı olduğunu ifade etmişti.

ALIN SİZE AKADEMİSYEN AĞZINDAN ÖNERİLER

Turistlere yönelik tramvay hattının bölge turizmini canlandıracağını söyleyen Yavuz, (Havaalanından E5'e, Seyhan Belediyesi'nin önüne kadar gelir, isterse sonra aktarma yapar, Dörtyol Kavşağı'na gelir. Bu arada tabi havalimanından geçerken birçok otel var. İsmet İnönü'den, Kuruköprü'ye uğrar. Diğer otellerin güzergâhından geçtikten sonra Eski Adana'ya geçer. Bu bölgeyi, turistlerin görmesini sağlar ki turistler otelde kaldıktan sonra buraları gezmek için tekrar tramvayı kullanacaktır. Eski vilayetten, Taşköprü, sonra yanındaki park, bütün o yemyeşil yerlerden geçiyor. Sabancı Camii ve Merkez Park'ın içerisinden geçtiğini bir düşünün. Ardından tarihi demir köprü. Yine parkların arasından geçip dilberler sekisinden geçiyorsunuz, beyaz evlerden Adnan Menderes'e kadar gidiyorsunuz. Oradan Duygu Kafe'nin oraya geçiyorsunuz. Bu bölge canlı bir bölge, turistler çok tenha yerleri sevmezler ama Duygu Kafe'deki canlılığı görüp gidebilirler’ demişti. 

GÜZERGÂH ÇİZMİŞTİ, MALİYET ÇIKARMIŞTI

Tramvay güzergâhının 13 kilometre olduğunu belirten Yavuz, 30 kilometreye uzanan tramvay hattı örneklerinin düşünüldüğünde bu projenin çok uzun mesafeli olmadığını söyledi. Projede esas alınan olayın bir turistin bindiğinde, uğraması zorunlu oteller, Adana'nın tarihi, turistik, doğal güzelliklerinin arasından geçip sosyal merkezlere uğraması olduğunu söyledi. Güzergâhın daire şeklinde Baraj Yolu'ndan aşağı indirilebileceğini ifade eden Yavuz, "Ziyapaşa'da tarihi gar istasyonu. Ardından Ziyapaşa'ya girip oranın sosyal ortamından aşağı doğru gidip tekrar E5'te buluşup oradaki otellere, sağlık ve kültür merkezlerimizden geçip havaalanına gidebilirler. Bu turun tamamı 50 dakika sürüyor. 50 dakika turunda yarım saat arayla kalkan 2 tramvay yeterli’ şeklinde konuştu. Bursa'daki tramvay sisteminin 6 araçla 24 milyon TL'ye mal olduğunu dile getiren Yavuz, Adana'da sadece 2 araçla çok daha hesaplı bir hattın kurulabileceğini sözlerine ekledi.

 

SÖZLÜ, 2014’TE NE SÖYLEMİŞTİ?

2014 yılında Karataş’ı ziyaret eden Başkan Hüseyin Sözlü, burada seçim irtibat bürosunun açılışına katılıp ‘Karataş- Yumurtalık sahili, turizm açısından son derece önemli. Buralara turistik değer kazandırarak iç turizmde örnek hale getirmek istiyoruz. Raylı sistemle Karataş'ı da Adana'ya bağlamayı düşünüyoruz. Bölgemizde çok önemli kazı çalışmaları var. Destek vereceğimiz Magarsus kazılarını Türk Arkeologlarca yapılmasını istiyoruz. Bunun için Çukurova Üniversitesi ile işbirliği yapıp tarihi gün yüzüne çıkaracağız’ demişti.