Adanalı Boşnaklar Srebrenitsa katliamını kınadı

Adana Bosna Kardeşlik , Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, ''Bu felaketi acı ile anarken, bir daha böyle felaketler olmamasını da Cenabı-Allah'tan diliyoruz'' dedi.

Gül, Srebrenitsa katliamının 23 . yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Srebrenitsa katliamının Avrupa’da yakın tarihin en utanç verici insanlık suçu olduğunu belirtti. Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusunun ‘’Krivaya 95 Harekatı’’nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal ettiğini belirten Gül, ‘’Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış bir katliama dönüşmüştür. Çünkü Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde en az 8 bin 372 kişi, katledilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

Sırpların bu katliamı Sırp Cumhuriyeti ordusu Genelkurmay Başkanı Ratko Miladiç’in emri ila yaptıklarını ifade eden Gül, şunları kaydetti:

‘’Ne BM’nin Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ne de kentte bulunan 600 Hollanda Barış Gücü askeri katliama engel olamamıştır. Yaklaiık 5 gün süren bu katliama Avrupa devletleri sanki gizliden gizliye dertsek verirmiş gibi sessiz kalmışlardır.

Srebrenitsa olayı II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak Dünya tarihine kazınmıştır. Uluslar arası Lahey Adalet Divanı ‘evet bu soykırımdır ama bu uygulamalardan Sırp devleti sorumlu değildir’ gibi garip bir karar vererek Sırp devletini, mağdur Boşnakların açabilecekleri tazminat davalarından kurtarmakla suç ortağı damgasını yemiştir.

İkinci Dünya Savaşı’ndaki soykırımdan sonra Avrupa’da bir daha benzeri yaşanmaz diye düşünülürken tüm dünyanın gözü önünde naklen gerçekleşen ve katliam demek bile az gelen bir insanlık felaketi 23 yıl önce bu gün yaşanmıştır.

Bu felaketi acı ile anarken bir daha böyle felaketler olmamasını da Cenab-ı Allah’tan diliyoruz. Bu şehitlerimizi hiçbir zaman unutturmayacağız, unutturmayacağız ce her zaman rahmetle anacağız.’’