Adanalı Taylan ‘’damga’’ ile yaza damgasını vuracak

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hareketli bir şarkıyla ‘’merhaba’’ diyen Adanalı Taylan Ayaz’ın ikinci singl’ı piyasaya çıktı. ‘’Damga’’şarkı İda Production yapımıyla müzikseverlerle buluştu. Üstelik söz, müzik ve aranjörlük çalışmalarının hepsi de Taylan Ayaz’a ait. Taylan Ayaz, bu yaza yaptığı şarkıyla gerçekten ‘’Damga’’ vuracak.

Yaptığı ilk şarkıyla binlerce kişiye ulaşan Taylan Ayaz, TurkMSIC tarafından düzenlenen “Yılın En İyileri” ödül töreninde özel ödüle layık görülmüştü. Marmara Üniversitesi’nde Müzik eğitimini sürdüren Taylan Ayaz kendi stüdyosundaki çalışmalarına devam ederken bir yandan da aranjörlük yapıyor. Şu ana kadar Koray Çapanoğlu, Emine Ün ve Tolgay gibi ünlü sanatçıların aranjörlüğünü yapan Taylan Ayaz, birçok reklam filminin müziklerine de imzasını attı.

Taylan Ayaz ile yaptığımız röportajdan ana başlıklarıyla kesitler sunuyoruz:

Belli bir takipçi ve hayran kitlenizin olduğunu biliyoruz ancak bilmeyenler için bize kendinizden bahseder misiniz? Taylan Ayaz Kimdir?

 

Çocukluğumdan beri müzik ve müzik eğitimim hiç durmadı. Adana’da yaşadığım yıllar boyunca belli yerlerde sahnelerim ve müzik çalışmalarım devam etti. Müziğimi profesyonelleştirmek, sesimi daha büyük kitlelere duyurmak istediğimde ise İstanbul’a yerleşme kararı aldım. İstanbul’a gelir gelmez kendi stüdyomu kurdum. Şarkıların, albümlerin mutfağında olmaktan çok büyük bir haz duyuyorum. Aranjörlük yaptığım sırada kendi şarkılarımı yapmaya, düzenlemeye ve yeni şarkılar bestelemeye devam ettim ve 2014’ün son aylarında “Ben Yanlış Kalayım” isimli ilk single’ımla müzik piyasasına merhaba dedim. Güzel bir dinleyici kitlem oluştu ve bu durumdan gayet memnun kaldım diyebilirim.

 

İlk single çalışmanız “Ben Yanlış Kalayım” ile 2014 yılında slow bir çıkış yaparken ikinci single’ınız “Damga” ile daha hareketli, tam bir yaz şarkısı ile sevenlerinizin karşısına çıktınız. “Damga” ile beklentileriniz nelerdir?

 

“Damga” sözünü, müziğini ve aranjörlüğünü; yani şarkının mutfak kısmını tamamen kendim üstlendiğim ilk çalışma. Damga daha çok taze, insanlar yeni yeni dinlemeye başladı. Hatta hala dinleyememiş olan arkadaşlarım bile var. Yaz aylarına doğru “Damga”yı kliplendirerek daha çok kişiye hitap etmeyi düşünüyorum.

“Damga”nın sözleri, müziği hatta aranjörlüğünü bile siz üstlendiniz. Eğitiminizin bu çalışmalarınıza katkısı ne kadar oldu? Müzik için sizce eğitimin önemi nedir?

Evet dediğim gibi şarkının mutfak kısmı tamamen bana ait. Bunun yanında orkestra arkadaşlarımın da çok büyük katkıları oldu, tabi ki onları da unutmamak gerek. Şarkının aranje kısmında gitaristimden davulcuma kadar herkesin fikirleri ve emekleri var. Müzik eğitimim çocukluğumdan beri devam ediyor. Piyano, keman, gitar eğitimleriyle başlayıp, lisede güzel sanatlar lisesi ve üniversitede müzik bölümünde olmamın çok büyük katkıları oldu. Bana göre müzik eğitimi, sadece bu alana yönelmek isteyenlerden ziyade herkese çocukluktan itibaren verilmesi gereken önemli bir eğitim. Maalesef müzik eğitiminin değeri çok fazla bilinmiyor.

 

Aranjörlük yaptığınız ünlü isimleri de öğrenebilir miyiz? Bu isimlerle çalışmak nasıl bir duygu?

Koray Çapanoğlu’nun ikinci albümünün ve sonradan çıkarttığı bir single’ın aranjörlüğünü üstlendim. Bu albüm, benim müzik piyasasına giriş yaptığım albümdü. Güzel bir tecrübeydi. Ardından Emine Ün’ün ikinci single çalışmasının aranjörlüğünü üstlendim. “Kural” şarkısı gerçekten başarılı bir çıkış yakaladı.

Şarkı sözü yazabilmek müzik sektöründe büyük bir ayrıcalık, üstelik hem sesi güzel hem de yakışıklı biriyseniz bir adım önde olduğunuz düşünülür. Bu açılardan bize artılar ve eksileri ile müzik piyasasını anlatabilir misiniz?

Şarkı sözü yazıp beste yapabilmek, özellikle de aranjörlük de yapıyor olabilmek beni bir adım öne atıyor diyebilirim. Sadece sahne yapıyor ve şarkı söyleyebiliyor olsaydım, albüm ya da single yapmaya karar verdiğimde besteci, aranjör ve işin mutfağında olan insanlarla çalışmam gerekirdi. Bunun için bu isimlerin de şarkıyı benim gibi hissedip ona göre çalışmaları gerekir. Ben bestemi yaparken kafamda zaten bir aranje oluşuyor. Beğenmediğim ya da revize edilecek sözlerin yerine alternatifleri oluyor. Tek başıma bestemi ve sözleri bitirirken tam olarak hissederek yaptığıma ve daha derin, anlamlı eserlerin ortaya çıktığına inanıyorum.

“Ben Yanlış Kalayım” ile de “Yılın En İyileri” ödül töreninde özel ödüle layık görüldünüz. Bu ödül ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bu ödülü bana Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) layık gördü. Çok büyük bir gurur ve onur duydum. Geleceğin doktorları bana bu ödülü layık gördü, daha ne söylenebilir ki...

 

Biraz özel hayatınızdan bahsedecek olursak, size bu kadar duygulu şarkıları yazdıran bir isim var mı? (Bu soru tarafınızdan düzeltilebilir, isteğe göre çıkarılabilir.)

Şu an için kimse yok, zamanım da yok. Kendimi müziğe vermiş durumdayım. İlerde umarım daha güzel sözler yazdıracak birileri olur.

Müzikal anlamda hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? Örneğin bundan 10 yıl sonra kendinizi nerede görmek istersiniz?

10 yıl sonra kendimi hala kendi yaptığım ya da hissedebildiği şarkıları söyleyen, kaliteli bir dinleyici kitlesine sahip bir sanatçı olarak görmek istiyorum. Umarım her şey yolunda gider.