Ağbaba: Cumhurbaşkanı yerel mahkemeleri isyana çağırdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adana’da AKP iktidarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert bir dille eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba CHP Adana İl Örgütü’nün davetlisi olarak geldiği Adana’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi, CHP politikalarında STK’ların yerini, önemini ve işlevini anlattı. Ağbaba, Adana Kent Konseyi’nin genel kuruluna ve Şehit Aileleri Derneği’nin her ay okuttuğu mevlide de katıldı.

STK TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adana İl Örgütü’nün Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde dün düzenlediği “Cumhuriyet Halk Partisi Politikalarında Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri, Önemi ve İşlevi” konulu toplantıda Adana’daki STK temsilcileriyle bir araya geldi.

BARUT’TAN “90 YILLIK ENKAZ” TEPKİSİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından toplantının açış konuşmasını yapan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut sözlerine, “Artık yeni bir kavşaktayız. 90 yıllık enkaz kaldırdık altından büyük meseleler çıktı diyen zihniyeti kınıyorum” diyerek başladı.

“STK’LARIN GELİŞTİĞİ YERLERDE DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK VARDIR”

Demokrasinin ilerlemesi, özgürlüklerin genişlemesi için STK’lara önem verilmesi gerektiğini dile getiren Barut, STK’ların devletle halk arasında köprü görevi gördüğünü kaydetti. Barut, “STK’ların geliştiği yerlerde özgürlük, demokrasi vardır. Bu nedenle STK’ların önemini CHP olarak bizler biliyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarından yana olan, çağdaşlığı hedefleyen tüm sivil toplum kuruluşlarıyla CHP Adana İl Örgütü olarak her zaman işbirliğine hazırız” dedi.

“CUMHURBAŞKANI YEREL MAHKEMELERİ İSYANA ÇAĞIRDI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorum, uymuyorum” şeklindeki sözlerini anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bu sözleri  sert bir şekilde eleştirdi. Ağbaba,” “İkinci bir cümlesi var ki o daha da önemli, dedi ki ‘Ben yerel mahkemelerin yerinde olsam, ben bu kararı uygulamam.' Anayasadaki görevi kurumların uyumunu sağlamak olan, Anayasa'daki görevi Türkiye'deki kurumların birbiriyle uyumunu sağlamak olan cumhurbaşkanı resmen yerel mahkemeleri hukuk tanımamaya, isyana çağırdı” diye konuştu.

“ANAYASAYI TANIMAYAN BİRİYLE ANAYASA YAPILABİLİR Mİ?”

Anayasa Değişikliği Komisyonu’nun yeniden oluşturulması için AKP sözcülerinin CHP’ye çağrı yaptığını aktaran Ağbaba, “‘Geçtiğimiz hafta Anayasa masasından CHP'nin kalkmasının ne kadar haklı olduğunu cumhurbaşkanı demeciyle, AKP sözcülerinin demeciyle ortaya koydular. Anayasayı tanımayan biriyle aynı masada oturulup anayasa yazılabilir mi, anayasa yapılabilir mi? Anayasayı tanımayan, kendinden başka hiçbir gücü meşru görmeyen bir anlayışla anayasa yazılamaz. CHP o nedenle masadan kalkmıştır ve böyle bir anlayışla asla masaya oturmayacaktır” şeklinde konuştu.

“LANET OLSUN BAŞKANLIĞINIZA”

Terör nedeniyle ülkenin dört bir yanının yangın yerine döndüğünü ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP'nin tek derdinin başkanlık olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şunları söyledi:

“Türkiye'de belki de 1990'larda bile yaşanmayan şiddet, terör yaşanıyor. Ama birilerinin gündeminde bir şey var, ne ölen fakir fukara çocukları, ne ölen Miraylar, ne ölen Cemre bebekler, ne ölen Osmaniye'de, Adana'daki askerlerimiz, polislerimiz… Tek bir problemi var, tek bir derdi var, gittiği ülkelerden, Afrika'dan hep onu dillendiriyor, 'Başkan olacağım' diyor. Bu kadar şehit haberi varken, ülke kan gölüne dönmüşken lanet olsun senin başkanlığına, kahrolsun senin başkanlığına diyoruz.”

“KENT KONSEYLERİ BAĞIMSIZ VE SİVİL OLMALI”

İl Başkanı Ayhan Barut ve Ağbaba daha sonra Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen Adana Kent Konseyi Genel Kurulu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada kent konseylerinin önemli kuruluşlar olduğuna dikkati çeken Ağbaba, kent konseylerinin sivil olması gerektiğine vurgu yaptı. Ağbaba, “Kent konseyleri belediyelerle uyumlu çalışmalı ancak belediyelerin çok etkisi altında kalmamalı, bağımsız olmalı. Yerel yönetimler de kent konseylerine önem vermeli” ifadelerini kullandı.

“KENT KONSEYLERİ TÜRKİYE’DE HAK ETTİĞİ YERLERDE DEĞİL”

Kent konseylerinin kentin sağlıklı büyümesi ve sivil yapısı dolayısıyla toplum kesimleriyle ilişki kurabilmesi bağlamında çok önemli yapılar olduğunu ifade eden Ağbaba, kent konseylerinin Türkiye’de hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Ağbaba, “Yine de ülkemizde başarılı örnekleri var. Adana’nın da bu konuda Türkiye’ye önderlik edeceğine inanıyorum” dedi.

ŞEHİT AİLELERİNİN ACISINA DA ORTAK OLDU

Ağbaba, İl Başkanı Ayhan Barut’la birlikte Seyhan Belediyesi’nin Şehit Aileleri Derneği’nde okuttuğu mevlide de katılarak şehit ailelerinin acısına ortak olduktan sonra Mavi Sürmeli Oteli’nde partililerle bir araya geldi.