''Ağız Diş Sağlığı Haftası” kutlamaları başladı

Adana Diş Hekimleri Odası tarafından 22 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtına Çelenk koyup, İstiklal Marşı okundu.

ÇÜ. Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan ve yönetimi, TDB MYK Üyesi Dr. Dt. Serdar Ak ve dişhekşmlerşnşn katıldığı törende konuşan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, “Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta;  Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından  toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı koymak, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır” dedi.

Dt. Yaman, “Türk Dişhekimleri Birliği ve odalar,  toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edinmiştir.  Bu amacına ulaşabilmek için de  bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığını önceleyen   politikaları savunmaktadır. Son yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen FDI 2020 Vizyonu olan “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır.”sözü bu vizyonun en önemli mesajı olmuştur. Artık tüm dünyada, ağız ve diş sağlığı modelini oluştururken, bulaşıcı olmayan hastalıklarla (kalp, şeker hastalığı, kronik solunum hastalıkları, ruh sağlığı hastalıkları, kanser vb.) ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınması gerektiği yönünde çalışmalar yapılacaktır” diye konuştu.

Dünyadaki ölümlerin %60 ‘tan fazlasının, başka bir deyişle yılda 36 milyon insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda ve ağız sağlığı ile ilişkilendirildiğinde, ağız diş sağlığının ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü de belirten Dt. Yaman, “Düşük gelirli ülkelerde bu rakamlar daha da artmaktadır. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararla; böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ülkemizde de sağlık bakanlığı 40 yaş üzerindeki sağlıklı kadın ve erkeği kalp taramasından geçireceğini belirtmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün bilhassa kalp rahatsızlıklarında birincil faktörlerin başında saydığı diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları konusundaki duyarsızlığı ise sağlık adına pes dedirtecek haldedir. Sağlık Bakanlığının açmış olduğu ADSM’ler de hala yapılan tedavinin kalitesi değil, adetini konuşmaktadır”

65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranı %67 dir. 0-11 yaş grubunda DMFT oranı 5,7 olduğunu ifade eden Dt. Yaman, “Her çocukta  6’ya yakın tedavi edilmesi gereken  dişeti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Dişhekimleri Birliği bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Ancak sağlık bakanlığının bu programı devam ederse gelecek 10 yıllarda da bu oran düşmeyecektir. Yine kamuda ve üniversitede uygulanan performans denilen sistemden biran önce vazgeçilmesi gerekmektedir. Popülizm sevdasına, İhale yolu ile ucuza yapılmak istenen tedavilerin artık kalitesinin sorgulanması gerekmektedir. Biran önce Kamu tedavi edici hizmetlerden çekilip gelecek nesilleri kurtarmak adına 0-18 yaş koruyucu ve önleyici tedaviye geçmelidir. 15 000 serbest çalışan hekimin ağız diş sağlığı hizmetlerine dahil edilmelidir. Vatandaşımıza kaliteli sağlık hizmeti sunulması için bu şarttır. Sonuç olarak AKP Hükümetinin 11 yıllık iktidarı sonunda ağız diş sağlığı politikaları iflas etmiş, duvara toslamıştır. TDB ve Odalar olarak defalarca doğru politikaların anlatılmasına rağmen hala hatada ısrar edenleri bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz” dedi.