Ahmet Güldiker, ''Sektörün gelişimi fuarsız olmuyor''

Cassara markasıyla mobilya üretimi yaparak satan Adana'nın köklü firması Güldiker Mobilya'nın sahibi ve ADASO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güldiker, ''Sektörün gelişimi fuarsız olmuyor'' dedi.

Adana’da mobilyacılık sektöründe önde gelen isim olarak bilinen Güldiker Mobilya’nın sahibi ve aynı zamanda ADASO Yönetim Kurulu Üyesi olan Ahmet Güldiker, fuarların sektörü canlı tuttuğunu ve sektörün fuarsız gelişiminin mümkün olmadığını söyledi.

MOBİLYA SEKTÖRÜ AŞAMA KAYDETTİ

Adana’daki fuarda sektör temsilcileri ile müşterilerin buluştuğuna değinen Ahmet Güldiker, firma olarak Adana, İstanbul ve yurt dışındaki fuarlara katıldıklarında gördükleri faydayı anlatarak ‘Bu fuarlarda tasarım, marka yönetimi anlamında hiçbir eksikliğimizin olmadığını görüyoruz. Fuarı gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin Türk mobilya sektörünün geçen zaman içerisinde nerelere geldiğini görebiliyorlar’ dedi.

PROFESYONEL ZİYARETÇİLERİMİZ VAR

Sektördeki önemli üretici ve ihracatçı firmaların ürünlerini sergilediği 10. Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nı da değerlendiren Ahmet Güldiker, ‘Yurt dışından gelecek ticari alım heyetlerine ve yurtiçinden sektörün yoğun olduğu 40'dan fazla ilden profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Fuarı önemsiyor ve sektörümüz açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz’ sözleriyle görüşlerini açıkladı. Güldiker, Adanalılar’ın da fuara büyük ilgi gösterdiklerini belirtip teşekkür etti.

 

Ahmet Güldiker ile yaptığımız röportajı aynen yayınlıyoruz.

 

Sizinde firma olarak katılım sağladığınız mobilya fuarını nasıl değerlendirir misiniz?

Bu yıl 10’uncusu düzenlen Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, mobilya sektöründe önemli marka ve üretim merkezi konumundaki Adana için büyük önem taşımaktadır.

Sektördeki önemli üretici ve ihracatçı firmaların ürünlerini sergilediği 10. Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, yurtdışından gelecek ticari alım heyetlerine ve yurtiçinden sektörün yoğun olduğu 40'dan fazla ilden profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Fuarı önemsiyor ve sektörümüz açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz.

 

Çünkü günümüz rekabet şartlarında sadece kaliteli mal üretip pazara sunmak, satış yapabilmek yeterli olmamakta, tüketicinin değişen beklentilerine en etkin ve kısa şekilde cevap vermek, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek ve doğru tanıtmakla mümkün olabilmektedir. İşte bu noktada fuarların, gerek yenilikçi yaklaşımların tüketiciyle buluşması, gerekse mevcut ürünlerin tanıtılması ve pazarlanması açısından büyük önemi bulunmaktadır.

Bu tür fuarlar sektörün gelişimi açısından çok önemli. Biz firma olarak Adana ve İstanbul’un yanı sıra yurtdışında düzenlenen mobilya fuarlarına her yıl katılım sağlıyoruz. Dediğim gibi fuarlar sektördeki firmalar açısında çok önemli.  Sektörün gelişimi fuarsız olmuyor.  Bu fuarlarda tasarım, marka yönetimi anlamında hiçbir eksikliğimizin olmadığını görüyoruz. Fuarı gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin Türk mobilya sektörünün geçen zaman içerisinde nerelere geldiğini görebiliyorlar.

 

Kentte mobilya üretimi yapan kaç firma var?

Adana mobilya sektöründe önemli marka ve üretim merkezi, özellikle klasik mobilyada başkent konumunda bulunmaktadır. Yaklaşık 2 bin 500 mobilya firmasının üretim gerçekleştirdiği kentimiz, iller sıralamasında işyeri sayısı bakımından beşinci, istihdam sayısı bakımından ise altıncı sırada yer almaktadır.Sektörde kümelenememe sorununun bulunuyor. Mobilyacılar sitesinde 600 esnaf var ve site artık tamamen dolmuş durumda. Birçok mobilyacı yer sıkıntısı çekiyor. Yer sıkıntısının acilen çözümlenmesi gerekiyor. Bu nedenle sitenin arkasındaki alanın imara açılması için yerel yönetimler harekete geçmeli.

Koltuk iskeletinde ülke ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Adana’da üretilen mobilyalar, marka, kalite ve estetik açısından yurt içi ve yurtdışı pazarlarda büyük beğeni kazanmaktadır. Adana imalatı mobilyalar,  başta Irak, Azerbaycan ve Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç edilmekte, yılda ortalama 50 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.

Sektörde kalifiye eleman sorunu yaşanıyor mu?

‘’Çok güzel bir soru. Kalifiye eleman sadece mobilya sektörünün değil diğer tüm sektörlerin sorunu. Elbette diğer sektörler gibi bizde kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Firmaların çoğu kalifiye eleman bulmakta büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntının çözümü için meslek liselerinin açılmasına ağırlık verilmeli. Yetkililer bu konunun üzerinde durmalı. Mobilya sektörünün istihdamı çok yüksek. Bu nedenle devletin mobilya sektörüne bazı teşvikler sağlaması lazım. Teşviklerin verilmesi durumunda sektör temsilcileri işçi sayısını daha çok artıracaktır."

Ortadoğu pazarında sıkıntılar olduğunu söylediniz bunu biraz açar mısınız?

Ortadoğu pazarı bizim için olmazsa olmazımız. Ancak, hemen herkesin bildiği gibi Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler ortada. Bu ülkelerde yaşanan karışıklıklar Adana’daki mobilya sektörünü ister istemez etkiliyor. Ancak biz bu durumun geçici olduğunu ve zaman içerisinde geçecektir. Karışıklığın kalkmasıyla birlikte sektör olarak Ortadoğu’dan daha çok pay alacağız.’’

Son olarak sektörün ülke genelindeki durumu ile ilgili bilgiler verir misiniz?

Mobilya sektörü ülke genelinde de önemli gelişmeler göstermektedir. 100 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiği sektörde 500 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanırken, yıllık ihracat ise 3 milyar dolara ulaşmaktadır. Son yıllarda Ar-Ge, Ür-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma yolunda atılan adımlarla sektör her geçen gün hızla büyüme göstermektedir. 10 yılda 7 kat ihracat artışı sağlanan mobilyacılık sektöründe hedef, 10 yılda 15 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşmak. Dünya ticaretinde altı basamak birden atlayarak 15. Sıraya yerleşen Türkiye mobilya sektörü olarak 2023 yılında Dünyanın 5 mobilya ekonomisinden biri olmayı hedeflemekteyiz. Geçmiş yıllarda teşhir salonları ile mobilya ürünlerini satışa sunan imalatçı firmaların son yıllarda büyük teşhir salonlarının yer aldığı çok katlı mağazalarda gerçekleştirmeleri sektörümüz adına sevindirici ve önemli gelişmeler olarak görüyorum. Mobilya sektörümüzün daha fazla teknoloji kullanmasını ve Ar-Ge hizmetlerinden yararlanmasını istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam etmektedir.’’