AİDS kronik hastalığa dönüştü

Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümlerin azaldığı ve ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüştüğü belirtildi.

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü valilik kanalıyla 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 1 Aralık'ın  HIV (AIDS Virüsü)'nün yayılımını durdurmak ve salgından etkilenenlere destek olmak üzere ortak bir toplumsal hareket oluşturulması amacıyla seçilmiş bir gün olduğu hatırlatıldıç

1998 yılından bu yana 1 Aralık "Dünya AIDS Günü" olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada,  ''AIDS hastalığının etkeni HIV (Human Immun Deficiency Virüs, insan immun yetmezlik) virüsüdür ve AIDS gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalıktır.AIDS bağışıklık sistemin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu ortaya çıkan fırsatçı enfeksiyonlar ve tümörlerin oluşturduğu bir klinik tablodur. Bu güne kadar henüz tedavisi ya da aşısı bulunamamıştır. Mücadelede en önemli silahlarımız eğitim ve korunmadır'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ''Vücudunda HIV virüsü olan herkeste AIDS' e ait hastalık belirtileri görülmeyebilir. Hatta belirtisiz 15 yıl (ortalama 10 Yıl) sürebilir'' denilerek şu ifadeler kullanıldı:

''Ancak mikrobu alan kişiler hastalık belirtileri olmasa bile başkalarına bulaştırabilirler. -Bu insanların görünümü son derece sağlıklı ve normal olabilir. -Aşırı zayıflama, çökkünlük gibi belirtiler, hastalığın ilerlemiş son dönemlerinde görülür.

Ana Geçiş yolları:

-Cinsel yolla temas

HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. HIV korunmasız (Kondom, kılıf, kaput, prezarvatif kullanılmadan) yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir.

-Kan ve kan ürünleri yolu ile

Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeniyle, virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabilmektedir.

-Anneden bebeğe geçiş

HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir.

AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada, 2012 yılı içinde 2 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Yine aynı raporda dünyada 35.3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2012 yılı içinde 1.6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.

HIV Enfeksiyonu sadece erişkinleri değil bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunmadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığına 1985'ten 2012 yılı Haziran ayına kadar toplam 6802 kişinin HIV (+) bildirimi yapılmıştır. Vakaların %70'ini erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 25-39 yaş arasındaki kişilerdir. Toplam bildirilen vakaların %17.2'si yabancı uyruklu kişilerdir. Ülkemizde bulaş en sık cinsel yolla olmakta (%56), ikinci sırada ise damar içi madde kullanımı (%1.9) gelmektedir.

Toplumun ileri gelenlerinin konuya gereken hassasiyetin göstermesi, topluma örnek olacak aktif çalışmalarda bulunması AIDS'le mücadele konusunda belirlenen hedeflere ulaşılması açısından büyük önem taşımaktadır.

AIDS' e karşı farkındalığın uluslararası sembolü Dünya AIDS gününde kırmızı kurdelenin takılmasıdır. ''