Aile hekimleri iş bıraktı

TBMM gündeminde olan torba yasasında gerekli düzenlemelerin yapılarak hekime ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenebilmesi, acil servislerde zorla nöbet tutturulması ve hekim ücretlerinin azalmasının önlenmesini isteyen aile hekimleri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Sağlık emekçilerinin de destek verdiği bir günlük iş bırakma eyleminde aile hekimleri Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Yüzlerce aile hekiminin hazır bulunduğu eylemde konuşan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, “Aile Hekimliği Dernekleri ve Aile Hekimleri Federasyonu desteğiyle 4 Aralıkta tüm Türkiye’de aile hekimleri iş bıraktı. Bu bir uyarı yeni yönetmelik çıkıyor, bize nöbetler geliyor. Kanun, torba kanun olarak şu an mecliste görüşülüyor. Ya oradaki yasayı düzeltecekler. Ya bu artan şiddetler devam edecek. En sonunda da şu an imza toplanma aşamasındayız. Atılan imzalar 5 bini geçti. 10 bin rakamına ulaşınca Aile Hekimleri topluca istifa edeceğiz” dedi.

Hekime şiddet yasasını çıkarıyormuş gibi yapıp, çıkarmayan hükümetin bu yasayı geciktirdiği için kınadıklarını da belirten Dr. Tuncel, şunları kaydetti:

“Biz arkadaşımızı kaybettik. Dün akşam bir acil serviste çalışan arkadaşımız şiddetli bir şekilde darp edildi. Bunların acısını yaşıyoruz. Aile hekimliğine getirilen nöbet angaryası tamamen bir komediye dönüşmüştür, kimin ne dediği belli değildir. Bakan ayrı, bürokrat ayrı konuşmaktadır. Bunun anlaşılır yanı yoktur. Bakanın söylediği; aile hekimlerini ayda 16 saat acil servislerde eğiteceğim. Bunun böyle olmadığını tüm dünya bildiği için bürokrat onu kurtaracağım diye farklı açıklama yapmaktadır. O öyle değil biz hafta sonları doktorlara sekizer saat nöbet tutturacağız demektedir. Bu da iki tane hafta sonumun, dinlenme hakkımın tecavüze uğraması demektir. Kimse benim emeğime, dinlenme hakkıma saldırmasın. Dünyanın hiçbir yerinde sözleşme imzaladığımız o günden bu güne kadar artan iş yükümüze rağmen azalan bir maaş görülmüş bir şey değildir. Maaşımızda sürekli kesinti ve azalma yapılırken iş yükümüz arttırılmaktadır. ‘Artık Yeter’ ölelim mi? Öldükte zaten”