Akay: "Engellilerin gözardı edilmesi sosyal barışa aykırı"

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, engellilerin ötekileştiren, dışlayan anlayışa ve uygulamalara son verilmesi gerektiğini belirterek, "Engellilerin gözardı edilmesi sosyal barışın ruhuna aykırıdır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, toplumsal yaşamın her alanında,  her düzeyde kısıtlamaların ve ayrımcılığın sözkonusu olduğunu belirterek, bunlardan en çok zarar görenlerin engelliler olduğunu söyledi. Engellileri sosyal yaşamdan dışlayan, ötekileştiren anlayışa ve uygulamalara son verilmesi gerektiğinin altını çizen Akay, engellileri toplumun diğer kesimleriyle bütünleştiren, engellerin kaldırıldığı uygulamalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“ENGELLİLERİN GÖZARDI EDİLMESİ SOSYAL BARIŞIN RUHUNA AYKIRIDIR”

CHP’li Akif Kemal Akay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her bireyin tüm yaşamsal alanlara ulaşma hakkına sahip olduğunun altını çizerek bu konuda yerel yönetimlere çok büyük sorumluluklar düştüğünü bildirdi.

Engellilerin toplum hayatının tüm alanlarına engelsiz bireyler gibi katılımlarının sağlanmasının sosyal politikaların başta gelen görevlerinden olduğunu ifade eden Akay, “Engellilerin göz ardı edilmesi sosyal barış ve dayanışma ruhuna aykırıdır. Engelliler,  modern sosyal politikaların en öncelikli konularından biridir. Yolların engellerden arındırılması, dik, yüksek,  kavisli veya köşeli olan yollardan sakınılması; yaya kaldırım yüzeyinin aynı yükseklikte olması, yürüyüşlerin serbestçe gerçekleştirebilmeleri için yeterli yürüyüş alanları sağlanması, akla gelen önlemlerin bir kısmıdır” diye konuştu.

“BİR ARADA YAŞAMANIN ÖNÜ AÇILMALI”

Yerel yönetimlerin, engellilerin tüm hizmetlere rahatlıkla erişimlerinin sağlanması konusunda gerekli önlemleri alıp düzenlemeleri yapması gerektiğini kaydeden CHP’li Akay, “Bugüne kadar hep ötekileştirilen, dışlanan engellilerin, toplumla bütünleşmesini sağlamak şarttır. Bunun için engellilerin sosyal yaşamın her alanında yer almalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması elzemdir. Engelliler, engelsizler gibi yaşamın her alanında sunulan hizmetlerden yararlanma hakkına sahip bireylerdir. Engellileri dışlayan gerici anlayışın bir kenara bırakılması ve engellilerle engelsizlerin bir arada yaşamalarının önü açılmalıdır” şeklinde konuştu.

“TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMELERİNİ SAĞLAMAK ŞART”

Engelliler için yapılan park, otobüs, lokal gibi düzenlemelerin de ayrımcılık içerdiğinin altını çizen CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay,  “Engellileri dışlayan, toplumdan uzaklaştıran bu tür uygulamalar doğru değildir. Bu tür uygulamalar yerine engellilerin de engellerle karşılaşmadan yararlanabileceği, herkese uygun, engelsizlerle bütünleşebileceği engelsiz uygulamalar yaşama geçirilmelidir” dedi.