Akdeniz'in en başarılı belediye Başkanı: Mahmut Çelikcan

Akdeniz Anket Araştırma (AAA) Enstitüsü 16 Nisan'da yapılacak Referandum öncesinde, Akdeniz Bölgesi'nde belediye başkanlarının başarı oranlarını ölçen bir anket yaptı. 30 bin kişi ile online, telefon ve yüz yüze anket metodu ile yapılan anket sonucunda her bölgenin kendi belediye başkanını başarılı bulma oranını saptamak amacıyla yapılan ankette Akdeniz Bölgesi'nde en başarılı ilçe belediye başkanı Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan oldu.

Göreve geldikten sonra birçok yeni projeyi hayata geçirdiklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan "İşbaşına geldiğimizde önceliğimiz bize bırakılan 130 milyon liralık borcu ödemek oldu. Yatırımlarımızı yaparken cömert,  kaynakları kullanırken titiz davrandık. Bu öngörü ile 9 ayrı bölgede kentsel dönüşüm projelerimizi başlattık. Kışla Mahallesi 1’inci etap kentsel dönüşüm projesi tamamlandı. Semt sakinleri yeni evlerine kavuştu. Geleceği kurarken geçmişimize de sahip çıktık. Yüreğir’i turizmin ekonomik getirileri ile kalkındıracak olan “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi büyük hızla devam ediyor. Projemiz, Tarihi Kentler Birliği’nce 2014 yılında ‘En İyi Proje’, 2016 yılında 'Proje, Uygulama Ve Süreklilik' ödülünü kazandı.

 

TASARRUF YAPARAK HİZMET ÜRETTİK

2009 yılında göreve getirdiğinizde, “Yol Medeniyettir” dedik. 2014 yılında 9 binden, 100 bin hektara çıkan ilçemize, 20 yılda yapılan yolun, iki katını yaptık. 530 bin ton asfalt, 1 milyon 400 bin m2 sathi kaplama, 600 bin m2 kilitli parke yol tamamladık. Öz kaynaklarımız ile araç-makine parkımızı modernize ettik. Araç kiralama giderlerini sıfırlayıp tasarruf ettik. Bu sayede temizlik hizmetlerimize araçlar, konteynerler ve çöp kovaları takviyesi yaparak “Daha Temiz Yüreğir” hedefimizi gerçekleştirdik.

 

YÜREĞİR'İN KALKINMASI İÇİN TÜM YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK

 8 yılda Yüreğir’e kamu ve özel sektör yatırımlarını çektik. Bir yanda Büyük Adliye Sarayı, Bölge İstinaf Mahkemesi, Adana Şehir Hastanesi, Adana Arena Stadyumu yükselirken, diğer yanda Sheraton Oteli ve Optimum AVM ile cazibe merkezi haline geldik. Bundan böyle de “Yüreğir’de Her İşimizi Aşkla” yapmaya devam edeceğiz.

 

BAŞARI ÖZVERİ İLE ÇALIŞARAK KAZANILIR

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Yüreğir’de 8 yılda onlarca ödüllü proje gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, Akdeniz Anket Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı ankette çıkan sonucun bir tesadüf değil, özverili çalışmanın neticesi olduğunu ifade etti. Açıklanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Çelikcan şunları söyledi; “Yüreğir’de büyük işler yaptık. Küçük bütçemizle, 500 bine yaklaşan nüfusa, alt ve üstyapı hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel projeler hayata geçirdik. Engellilerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz eğitim yuvası haline gelen 11 kültürevlerimizden, Adana’nın en büyüğü olan Yüreğir Belediyesi Kültür Merkezi’mizden aldıkları eğitimlerle hayatlarına farklı değerler kazandırdı. Evden çıkamayan engelli kardeşlerimiz sevgi ile kurduğumuz bu merkezlerimizde sosyal hayata karışıyor mutlu oluyorlar. ‘Her bebek bir umut’ diyerek 5 yıldır bebeklerimize ‘Hoş Geldin ‘ diyoruz. Aileleri ziyaret ederek yeni anne ve babaları eğitiyoruz. Yaşlılarımız bizim çınarlarımız. Tecrübeleri ile bizlere yol gösteriyorlar. Şahsım olarak sık sık ‘Belediyeniz Yanınızda’ ekiplerimiz ile birlikte yaşlılarımızı evlerinde ziyaret edip ellerini öpüyor, dualarını alıyor, isteklerini dinliyorum. Belediyemiz, hem bakanlıktan hem de UNICEF’ten çocuklara yönelik projelerimizle ödül aldı. ‘Çocuk Dostu Şehir’ ilan edildik. ‘Bir kentin çocukları gülüyorsa, o kentte mutlu insanlar yaşar’ sözünden hareketle çocuklarımız için onlarca park yaptık. Yüreğir’de spordan kültüre, uyuşturucu ile mücadeleden yaşlılarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasına, her alanda Yüreğir Belediyesi var. İnşallah olmaya da devam edecek.”

 

SOSYAL PROJELERDE ÖNCÜ BELEDİYE

2009 yılında işbaşına gelen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, ilçede 8 yılda büyük sosyal ve kültürel projeleri hayata geçirdi. Yüreğir’de 11 kültürevi ile Adana’nın en büyük kültür merkezi olan Yüreğir Kültür Merkezi eğitim yuvaları haline geldi. Her yıl 86 branşta düzenlenen kurslar sayesinde Yüreğir Belediyesi ev kadınlarının, çocukların, gençlerin hayatına dokundu, onlara değer kattı.

 

SEVGİYE ENGEL YOK

Adana’da bir ilk olan Yüreğir Engelli Koordinasyon Merkezi, engelleri nedeniyle evden çıkamayan vatandaşlarımızı sosyalleştirerek hayata tutunmalarını sağladı. Engellilere özel araçlar tahsis eden Yüreğir Belediyesi, Engelli Koordinasyon Merkezi'ndeki özel eğitimlerle engelli bireylerin hayata katılımlarına destek oluyor. Belediye ayrıca her yıl kariyer planı yapan, istihdam arayışında bulunan engelli bireylere yönelik E-KPSS kursları da açıyor.

 

KİMSESİZLERİN BELEDİYESİ

Yüreğir Belediyesi, 8 yıldır ‘Belediyeniz Yanınızda’ projesi ile ilçede yaşlı, kimsesiz ve bakıma muhtaç vatandaşların tüm kişisel hizmet ve bakımını yapıyor. Saç sakal tıraşından ev temizliğine kadar birçok hizmet için belediye özel ekiplerle kapı kapı dolaşarak çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Mahmut Çelikcan ise, ilçede özellikle yaşlıları sık sık ziyaret ederek ellerini öpüyor, hayır dualarını alıyor, isteklerini dinliyor.

 

HER BEBEK GELECEK İÇİN UMUT DEMEK

Yüreğir’de 5’inci yılına giren ‘Yüreğir’e Hoş Geldin Bebek’ projesi ile bugüne kadar 16 bin bebeğe hoş geldin dendi. Proje için kurulan özel ekipler ziyaret ettiği ailelere, bebeklerin bazı ihtiyaçlarını karşılamaları için hediyeler veriyor. Ancak bu projede bebeklerin ihtiyaçlarının yanı sıra, anne ve babalara bir takım eğitimler içeren kitapçıklar, broşürler ve Başkan’dan mektup da veriliyor. Özellikle dünyada büyük bir sorun olan ani bebek ölümlerine karşı ekipler yeni anne ve babaları eğitiyor, sosyal farkındalık çalışmaları sürdürüyor. Yüreğir Belediyesi, her yılbaşında ise Başkan Mahmut Çelikcan ile birlikte yeni yılın ilk bebeklerini hastanede karşılayıp ‘ Yüreğir’e Hoş Geldin Bebek’ diyor...

 

ÇOÇUK DOSTU ŞEHİR YÜREĞİR

Yüreğir Belediyesi, 2014 yılında tarım işçilerinin çadırda kalan çocuklarına yönelik bakım ve eğitimlerini kapsayan sosyal projesi ile Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’nca proje ödülüne layık görüldü. 2016 yılında ise UNICEF tarafından Yüreğir Belediyesi ‘Çocuk Dostu Şehir’ ödülüne layık görüldü.

 

İNSANİ GELİŞİM VAKFI SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖDÜLÜ

Belediye hizmetlerini daha etkin hale getirmek ve halkın yaşam standartlarını arttırmak için çalışmalar yürüten İnsani Gelişme Vakfı, Türkiye'deki ilçe belediyelerin karnesini hazırlarken, kayda değer kriterleri göz önüne aldı. Akademisyenler tarafından yürütülen araştırmada; yönetim tarzı, sosyal projeler, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevre ve ulaşım kategorilerinde değerlendirme yapıldı. Belediyelerin faaliyet raporları üzerinden, reel bilgiler ele alındı. Akademisyenler belediye hizmetlerini incelerken, görevliler ise belediyeleri o ilçede yaşayan vatandaşlar gibi arayıp taleplerde bulundu ve yardım istedi. Bir yıllık çalışma nihayetinde hazırlanan rapor, İstanbul’da düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.  Bu iki önemli kritere göre hazırlanan raporda, Yüreğir Belediyesi 150 belediye arasından ‘İnsani Gelişim Endeksi Sosyal Kapsama’ kategorisinde Türkiye 2’inci ilçe belediyesi olarak ülke çapında büyük bir başarı elde etti.