Ambulanslara kamera takılmasına tepki

Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, ambulans kazalarını önleme adına takılan kameraların ses aktarımı yapmasının kazalar ile ilişkisi kurulamadığın belirterek, 'Ayrıca ambulansın diğer yönleri yani arka ve yan açılar kamera kaydına alınmazken sürücü kabinin kayda alınması manidardır'' dedi.

Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, ambulans kazalarını önleme adına takılan kameraların ses aktarımı yapmasının kazalar ile ilişkisi kurulamadığın belirterek, ’Ayrıca ambulansın diğer yönleri yani arka ve yan açılar kamera kaydına alınmazken sürücü kabinin kayda alınması manidardır’’ dedi.

Nennioğlu, ambulanslara takılan kameralar hakkında açıklama yaptı. Nennioğlu, 2018 yılında Ambulans Kazalarının Engellenmesi Konusunda Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yazının üzerinden yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen ilgili yazının diğer maddeleri tam anlamıyla uygulanmıyorken bugünler de 112 ambulanslarının sürücü kabin içini ve yolunu gösteren görüntü&ses aktarımı yapan kameralar takılmaya başlandığını belirtti.

Ambulans kazalarını önleme adına takılan kameraların ses aktarımı yapmasının kazalar ile ilişkisinin kurulamadığını belirten Nennioğlu, ‘’Ayrıca ambulansın diğer yönleri yani arka ve yan açılar kamera kaydına alınmazken sürücü kabinin kayda alınması manidardır. Ses ve görüntü kaydının anlık aktarıldığı bir sistemin olması oluşabilecek bir kazanın sebebinin incelenmesinden çok Biri Bizi Gözetliyor hissini çalışanlar üzerinde oluşturmaktadır" İfadelerini kullandı.

Nennioğlu, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

‘’Sürücü kabini kamerasının mümkünse kaldırılması mümkün değilse ses aktarımı özelliğinin kaldırılması eğer buda yapılmayacaksa illerde ki idareci ve teknik personellere anlık izlenmelerin yapıldığı sisteme giriş yetkisinin kaldırılmasıdır.

Bir kaza olur ve bu kayıtlara ihtiyaç duyulacak olursa Bakanlığımızın Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden kayıtların resmi kanallar aracılığıyla istenmesi olacaktır.

Bu sistem yetkisi sadece bakanlıkta olduğu takdirde personel üstünde ki BBG algısı bir nebze olsun kırılacak ve huzurlu çalışma ortamına tekrar kavuşulmuş olunacaktır." dedi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün soruna karşı çözüm önlerine nasıl yaklaşacağı sağlık çalışanları tarafından merak edilmektedir.’’