Android 4.4 KitKat resmen duyuruldu

Hem adı hem de yenilikleriyle merakla beklenen Android 4.4 KitKat resmen duyuruldu. KitKat ile Android yeni arayüzüne kavuşuyor ve başta bellek yönetimi olmak üzere çeşitli optimizasyonlara odaklanıyor.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile Android için önerilen bellek miktarı 1GB’a çıkmıştı. KitKat ile birlikte bu gereksinim “Project Svelte” adı altında 512MB’a iniyor. Bu değişiklikle birlikte üreticilere çeşitli bellek optimizasyon araçları da sunuluyor ve bellek kapasitesine göre kaynak dağılımları değiştirilebiliyor.

 

Android 4.4′ün görülebilir en önemli değişikliği ana ekranda yaşanıyor ve bildirim çubuğu ile navigasyon tuşları şeffaflaşabiliyor. Sadece ana ekranda gerçekleşen bu değişiklik için uygulama geliştiricileri için API sağlanıyor ve uygulamalarda da kullanılabilecek.

 

Android 4.4 ile birlikte sistem genelinde çıktı desteği sunuluyor ve içerikler direkt paylaşım menüsünden yazdırılabiliyor, PDF olarak kaydedilebiliyor.

 

Android 3.0 ile birlikte sanal tuşlar görünmeye başlamış, Android 4.0′lı Galaxy Nexus ile birlikte de telefonlarda yer almaya başlamıştı. Sanal tuşlar çeşitli durumlarda gizlenebiliyordu ancak ekranın bir tarafında kararıyordu. Android 4.4 KitKat ile artık tam ekran modu destekleniyor ve oyunlar, video oynatıcıları, e-kitap uygulamaları bu yeniliğin avatajından yararlanabiliyor. Bildirim çubuğu ve navigasyon tuşları ekranın üst tarafından yapılan küçük bir kaydırmayla görünebiliyor.

 

KitKat, daha önceden duyurulduğu gibi varsayılan SMS uygulamasını seçiyor. Sistem SMS uygulamasına doğrudan bilgi sağlıyor.

 

Android 4.4 KitKat ile ham Android artık daha çok sensöre ve donanıma destek verecek. Adım detektörü ve adım sayar gibi düşük enerjili sensörler artık Android tarafından destekleniyor.

 

Android 4.4 KitKat, 2013′ten itibaren Android cihazlarında görmeye başladığımız kızılötesi alıcıları da desteklemeye başlıyor.

 

KitKat’ta ekranı videoya kaydetme, bellek kontrolü ve profillenmesi gibi pek çok yeni geliştirici aracı bulunuyor.

 

Android 4.4 KitKat güncellemesi iki hafta içinde Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10, Galaxy S4 ve HTC One’ın Google Play versiyonlarının tümüne ulaşacak. KitKat ile Galaxy Nexus’un yazılım desteği sonlanıyor.

 

KitKat’a ve Nexus 5′e ait daha fazla detayı önümüzdeki günlerde Akıllı Robot’ta bulabileceksiniz.