Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, asansörlerin hayatımızı kolaylaştırdığını, ancak güvenliğimizi de tehlikeye atmaması gerektiğini belirterek, “Asansörlerin aylık bakımları ve yıllık kontrollerinin periyodik bir şekilde yapılması gerekmektedir. Eksiklilerin de ivedilikle giderilmesi kullanıcılar ve bakım personeli açısından büyük önem taşımaktadır” dedi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, asansörlerin hayatımızı kolaylaştırdığını, ancak güvenliğimizi de tehlikeye atmaması gerektiğini söyledi.

Adana’da Çukurova, Seyhan, Kozan, Karataş, Saimbeyli ve Feke ilçelerinde 2015 yılında asansör bakım ve periyodik kontrollerinin MMO ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini, 2016 yılı için Çukurova ve diğer ilçelerde de TÜRKAK tarafından onaylı MMO ekipleri tarafından gerçekleştirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirten MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Çukurova Belediyesi ile Makina Mühendisleri arasında 21.04.2010 tarihinde Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yapılmasına için protokol imzalandığını kaydetti. Atıcı, şöyle dedi:

“Çukurova Belediyesi ile 2010 yılında imzalanan protokol sırasında yasal olarak zorunlu olmamasında rağmen hem Belediye hem de Odamız bu konuda örnek bir davranış sergilemiş, Türkiye’de İzmir dışında asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini yapan ilk belediye olmuştur. Protokolle beraber başlangıçta binalardaki asansörlerin sayısı tespit edilmiş ve buna göre asansörlerin kontrollerinin nasıl yapılacağı tespit edilmiştir. Binalar teker teker dolaşılmış ve kontroller için gerekli envanterler elde edilmiştir.

Çukurova Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odası arasında yapılan Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yapılmasına dair protokol çerçevesinde asansörlerin kontrollerine başlanmıştır. Asansörlerin kontrolleri sırasında kontrol ekiplerimiz fazlaca problemlerle karşılaşmıştır. Odamız gerek asansör firmaları, gerekse apartman yöneticileri ile toplantılar düzenleyerek asansör kontrollerinin nasıl ve niçin yapıldığı hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. 2010 yılında Çukurova Belediye sınırları içerisindeki yeşil etiketli güvenlikli asansör oranı %3 iken bugün bu oran %41 düzeyine yükselmiştir. Kamusal denetim bakış açısıyla yapılan periyodik kontrollerin güvenlikli asansör oranına etkisi çok net bir şekilde gözlemlenmiştir.

Asansörler hayatımızı kolaylaştırırken güvenliğimizi de tehlikeye atmamalıdır. Bunun içinde gerek aylık bakımlarının gerekse de yıllık kontrollerinin periyodik bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yıllık periyodik kontroller sırasında bulunan eksiklilerin de ivedilikle giderilmesi kullanıcılar ve bakım personeli açısından büyük önem taşımaktadır.

Çukurova Belediyesi sınırları içerinde ölümlü kazalarında olduğu çeşitli asansör kazaları meydana gelmiştir. Kontrolü yapılmamış veya kırmızı etiket aldığı halde kullanılan asansörlerde kazalar sıklıkla olmuştur. Son yıllarda yapılan kontroller ve bununla beraber yapılan revizyonlar sayesinde asansörlerdeki kazalar önlenmiştir.

Çukurova Belediyesi 2010 yılından bu yana protokoller yenilenmiş ve bu protokoller sayesinde Belediye sınırları içerisinde asansörlerin tamamı kontrol edilmiştir. Kontrol edilen bu asansörlerin yarısından fazlası yeşil etiket almıştır. Yani kullanıcıların ve bakım personelinin can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturması önlenmiştir. Geri kalan kırmızı etiketli asansörlerin ise birçok eksiklikleri tamamlanmış fakat bazı kusurlar yüzünden kırmızı etiketten yeşile dönememiştir.

2015 yılına geldiğimizde Belediye sınırlarında ki tüm asansörlerin ve yapı kullanıma açılacak binaların asansörlerinin ilk periyodik kontrolleri standart ve yönetmeliklere uygun olarak kontrolleri yapılmıştır. Yapılan bütün kontroller Türkak tarafından akredite edilen muayene personelleri ile yapılmıştır. Hali hazırda Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesinde asansörlerin kontrollerinde 17 muayene personeli görev yapmaktadır. “

ÇUKUROVA’DA 5 BİN ASANSÖR

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, 2015 yılında Çukurova İlçesi Belediyesi sınırları içerisinde saptanan 5 bin 68 asansörün tamamının bakım ve periyodik kontrollerinin gerçekleştirildiğini, 2 bin 55 asansöre yeşil, 2 bin 889 asansöre kırmızı, 76 asansöre sarı ve 40 asansöre de mavi etiket yapıştırıldığını kaydetti.

2015 YILI TOPLAMI















MAHALLE

KIRMIZI

SARI

MAVİ

YEŞİL

YAPILAN KONTROL


100. YIL MAH.

82

0

0

34

116

BEYAZEVLER MAH.

127

3

1

63

194

GÜZELYALI MAH.

379

8

3

224

614

HUZUREVLERİ MAH.

643

16

11

475

1145

KARAHAN KÖYÜ

15

0

0

5

20

KURTTEPE MAH.

34

0

0

4

38

MAHFESIĞMAZ MAH.

347

11

5

186

549

TOROS MAH.

609

17

1

493

1120

YURT MAH.

265

12

7

393

677

BELEDİYE EVLERİ MAH.

388

9

12

178

587

TOPLAM

2889

76

40

2055

5060




































ETİKETLER NE ANLAMA GELİYOR?

KIRMIZI ETİKET: Bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren otuz gün sonra, yüklenici tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idareye yüklenici tarafından bildirilerek ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Söz konusu mühürleme işleminde ilgili idare tarafından Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ek-5’teki formata uygun tutanak üç nüsha olarak düzenlenir ve birer nüshası Yüklenici ile bina sorumlusuna iletilir. Güvensiz olarak tanımlanan asansörün bu maddede belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.

SARI ETİKET: Bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör kusurlu olarak tanımlanır ve uygunsuzlukların en fazla altmış gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren altmış gün sonra, yüklenici tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idareye yüklenici tarafından bildirilerek, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.

MAVİ ETİKET: bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör hafif kusurlu olarak tanımlanır ve belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır.

YEŞİL ETİKET: Bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör kusursuz olarak nitelendirilir ve can ve mal güvenliği açısından uygun olduğunu gösterir.