ASKİ'den Katılım Payı Açıklaması

ASKİ, katılım paylarının alınması ile ilgili kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada, ''2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği kanalizasyon inşaatı ve içme suyu şebeke inşaatı için ayrı ayrı olmak üzere ilgililerden su ve kanal harcamalarına katılma payı alınır'' denildi.

ASKİ'nin konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle:

''

Kanun gereği kanalizasyon ve içme suyu katılım paylarında artış yapan Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne karşı kamuoyu üzerinde yanlış algı oluşturulmasını önlemek adına açıklama yapma gereği duyulmuştur.

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği kanalizasyon inşaatı ve içme suyu şebeke inşaatı için ayrı ayrı olmak üzere ilgililerden su ve kanal harcamalarına katılma payı alınır.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından bugüne kadar ilk abonelikte, ilgili yerde ASKİ’ye ait içme suyu ve kanalizasyon şebekesi bulunması halinde kanun hükmü gereği KDV hariç içme suyu için 30,00 TL, kanalizasyon için 70,00 TL katılım payı alınmaktaydı.

Önceden herhangi bir maliyet hesabı yapılmadan alınan maktu bedel uygulamasının mevzuata aykırı olması yönünde hakim görüşü bulunmaktadır. Ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün vatandaşların zora düşmemesi adına ısrarla yürürlüğe girdirmediği yeni fiyat uygulaması nedeniyle Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği yerine getirilmediğinden sıkıntı yaşamıştır. Tamamen mevzuata uygun olarak yapılan yeni düzenleme neticesinde, ASKİ tarafından alınan ilk abonelik ücreti artış göstermiştir.

Adana’da ikamet eden vatandaşlar döşenmiş olan su ve kanalizasyon şebekesine bağlantı yapabilmek adına Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Tarifeler Yönetmeliğine göre başvuruları inceleyen ASKİ, abonelik için yasal, idari ya da teknik yönden bir engel bulunup bulunmadığını araştırır. Bağlantı için bir engel bulunmuyorsa gerekli bedeller ödenir ve abone sözleşmesi yapılır.

ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından abonelerden alınan katılım payı, gerçekleştirilen içme suyu şebekesi ve atık su kanal şebekesi yapım, yenileme ve tamirat işleri için yapılan harcamaların karşılığı olmaktadır.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, diğer büyükşehirlerden daha makul bir fiyat belirlemiştir. Bazı Su ve Kanalizasyon İdareleri sabit bir fiyat belirlemek yerine  başına ücret almaktadır. Bu da alanı büyük meskenlerin katılım paylarının çok fazla miktarda çıkmasına neden olmaktadır. ASKİ, bu şekilde mağduriyetlere sebebiyet vermemek adına tüm meskenler için sabit bir ücret politikası uygulamaktadır. ASKİ, vatandaşa kolaylık olması için ücretleri 4 eşit taksitte vade farksız ödeyebilecek şekilde belirlemiş olup, peşin ödeme yapıldığı takdirde % 25 indirim uygulamaktadır.

Ayrıca ilk abonelikte alınan bu katılım payı, daha sonradan dairenin devrinde veya kiralanmasında alınmamaktadır ve tek sefere mahsustur.