ASKİ'ye güvensizlik oyu!

ASKİ'nin 2021 yılı faaliyet raporu Cumhur İttifakı'nın oyları ile ret edildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dün yapılan meclis oturumunda ASKİ idaresinin 2021 yılı faaliyet raporları Cumhur İttifakı’nın oyları ile ret edildi. Toplam meclis üyesi sayısının 3/4’ünün ret oyu kullanmaması nedeniyle ASKİ’nin 2012 yılı faaliyet raporu böylelikle onaylanmış oldu.
DEMİRDAĞ’DAN TALEP SIRALAMASI
ASKİ’nin faaliyet raporu hakkında ilk eleştiriyi MHP adına söz alan Cemal Demirdağ yaptı. Demirdağ, ASKİ’nin alt yapıya önem vermesini istedi ve arıtma tesislerinin de acilen bitirilmesinin gerekliğine değindi. Demirdağ, ASKİ’nin kazdığı yerleri yapmadığını belirtiği konuşmasında küçük sulama göletlerinin yapılmasını, su kayıplarının önlenmesini, Yediğöze İçme Suyu Projesi’nin bitirilmesini ve arıtma kokularının giderilmesini yetkililere yaptığı çağrıda dile getirmiş oldu. MHP olarak ASKİ’nin faaliyet raporunda ret oyu kullanacaklarının da altını çizdi.
GÜNDOĞAN RAKAMLARLA KONUŞTU
AK Parti adına söz alan Vedat Gündoğan, ASKİ’nin yönetim kurulunun 4 kişi ile toplanmasının zorunlu olduğunu bazen Başkan Zeydan Karalar’ın katılmaması ile bu sayının 3’e düştüğünü ve alınan kararların bu nedenle hukuki olmadığına işaret ederek söze başladı. Doğru Su Bültenini, satın alınan araçların sayısının farklı gösterilmesini, ASKİ’nin yaptığı işlere ödenen paraların kredi olduğunun belirtilmeden sanki öz kaynaklardan yapılmış gibi gösterildiğini belirterek ihalelerin canlı olarak yayınlanmadığını, 2019 yılında ise hiç yatırım yapılmadığını söyledi.
SU ZAMMINA GEÇİT YOK
Vedat Gündoğan, 3 yılda ASKİ’nin 59 milyon liralık ihale yaptığını ve bunun da 200 milyon liralık ihale yapıldı gibi gösterilmesini eleştirerek “Bu belediyede temiz suyu halkı içiriyoruz diyorsunuz. Ama biz belediyede hep damacana suyu içiyoruz” dedi ve göndermelerde bulundu. ASKİ’nin alacaklarının tahsili için kurum avukatlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle dışarıdan avukatlarla alacak tahsili  yapılması konusuna da değinen Gündoğan, her ay TEFE ve TÜFE artışı kadar suya zam yapılmasından dolayı ek zam talebine asla izin vermeyeceklerinin de altını çizdi.
İLÇELER ASKİ’DEN DERTLİ
Gündoğan’dan sonra söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Recai Mercimek, ASKİ’nin sanki hiç başarılı bir işi yokmuş gibi gösterilip sürekli eleştirilmesini de haksızlık olarak nitelendirdi. Mercimek, Vedat Gündoğan’ın yapılan zamlardan hiç söz etmeyerek belediyeyi çalışmıyormuş gibi göstermesine de anlam veremediğini kaydetti. Mercimek’ten sonra söz alan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Pozantı’daki aksaklıkları dile getirip çözüm bulunmasını istedi. Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Aslan ise ASKİ’nin ilçesindeki uygulamaları nedeniyle Zeydan Karalar Parkı ismini değiştirdiğini söyledi.
KARALAR: HALKI YANILTMAYIN
ASKİ eleştirilerine yanıt veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana şehir merkezinden daha çok ilçelere hizmet ettiklerini ve hizmetlerin tamamının krediler sayesinde yapıldığını göstermenin haksızlık olduğunu söyledi. Karalar, ASKİ hizmetlerinin yüzde 20’sinin kredi, yüzde 80’nin ise öz kaynaklar ile yapıldığını belirtip Doğru Su Gazetesi’nin ise 500 bin adet basıldığını kaydetti. Karalar, ASKİ’nin tahsil ettiği paranın masrafları karşılamadığını, dışarıdan avukat çalıştırmanın ise zorunluluktan kaynaklandığını söyledi.