Aslan, ''İyi ki; Sözlü Var''

Karaisalı'nın MHP'li Belediye Başkanı Sadettin Aslan, seçildikleri günden bugüne kadar kendilerine her konuda destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün sayesinde ilçeye hizmet getirebildiklerini belirtip 'İyi ki Sayın Sözlü var. Eğer Sözlü bize destek vermemiş olsa bugüne kadar yaptığımız hizmetlerin yüzde 20'sini bile yapamayız' dedi.

Gazetemiz yazarı Edibe Gülnar'ın sorularını yanıtlayan Başkan Aslan, Hüseyin Sözlü'nün desteği ile Karaisalı'nın bugüne kadar görmediği hizmetler ile buluştuğunun altını çizdi. İşte Edibe Gülnar'ın Karaisalı ve köylerine yönelik hizmetleriyle halkın sevgisini kazanan Sadettin Aslan'ın yaptığı röportajdan kesitler.
- Karaisalı Belediyesi olarak çalışmalarınız nelerdir? Buradaki eksiklikleri ne ölçüde giderebiliyorsunuz?
- Belediye olarak çok yönlü çalışmalarımız var. Kültürel sosyal alt yapı üst yapı turizm tarım çalışmaları tabi bunların büyük kısmı Büyükşehirle beraber koordinatörlü olarak çalışmalarımız ortaktır. Karaisalı'nın en büyük derdi göçtür bununda başlıca sebepleri geçim kaynaklarının sınırlı olmasıdır. Tarım, hayvancılık, orman işçiliği çoktur buralarda. Adana'da yakın olduğu için devamlı göç veren bir yerdir. Bunun içinde burada turizmi gelir kaynağı olarak görüp bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık ve mesafede kaydettik .Turizmle ilgili 1 Milyon dolarlık Çukurova Kalkınma Ajansı, İl Kültür Müdürlüğünün, Kültür Bakanlığının desteklediği projelerimiz var. Birde organik olarak yenilebilir nebati otlar olarak turizmle ile ilgili tanıtımlarımız ve çalışmalarımız var. Devamlı görsel basını davet edip çalışmalarımızı onlara da anlatıyoruz. Burası tarım ve hayvancılık olarak çok geliştiğinden özellikle kadınlara yönelik keçi ve koyun projemiz var. 2 bin adet keçi ve koyunu vatandaşlarımıza vereceğiz geri dönüşümlü olarak gelir kaynaklı olma adına yaptığımız bir projedir. 2014 yılında ilçemizin haritasını çıkararak içinden ne yapılması gerekiyorsa en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Yine Büyükşehirle koordinatörlü olarak burada Çatak diye bir bölge var. Adana'nın suyunun sağlandığı Çatalan Bölgesi'ndeki havzada ücretsiz organik zirai ilaç ve organik gübre dağıtımı yapıyoruz. 2015 yılında yaklaşık 10 bin kadar fidan dağıtımı yaptık , bahçelere jeomebrom dedikleri 30 40 tane havuz yaptırdık. Adana'yı besleyen sular hep Karaisalı'nın sınırlarından geçer. Hem Tarımsal hem içme hep Çukurova Bölgesi'nden geçer. Fakat Karaisalı'nın%34'ü sulanabilir bir arazidir.Hala suyu olmayan bir kaç tanede köyü vardır. Biz bunlara ağırlık verdik. ASKİ bunla ilgili yatırımlar ve çalışmalar yapıyor içme suyunu gidermeleri hususunda projeleri var. Büyükşehir Belediyesinin buradaki insanların refah seviyesini yükseltmek için ve göçü önlemek için yerinde istihdam kırsalda istihdam sağlamak için çalışmaları mevcuttur. El birliğiyle en iyi şekilde hallolacağına eminim. Hüseyin Sözlü'nün de desteği olmasa bu yapmaya çalıştığımız projelerin %20'sini bile yapamayız. Allah kendisinden binlerce kez razı olsu . Çiftçi ve köylü çocuğu olduğu için dilimizden anlayarak özellikle kırsal kesime çok büyük ağırlık veriyor. İkimizde ziraat mühendisi olduğumuz için siyaseten aynı görüşte olduğumuz içinde aynı dönemde Ülkü Ocağı başkanlığı yapmış olduğumuzdan da uyumlu ve ahenkliyiz. Geriden gelen birlikteliğimizde olunca paralel olarak frekansımız birdir.
Ayrıca ilçemizde yol yapımlarına çok büyük ağırlıklar verdik. 2014'te başa geldiğimizde 150 metre kare köylerimize parke kilit taşı da döşedik. Büyükşehir'e ait ilçenin 600 km yolu var. Bazı aksaklıklar yüzünden yol çalışmalarımız 2016'ya kaydı ama çok başarılı çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz yolları bir an önce bitirmek asfaltlanmamış hiç bir yer bırakmamak. Medeniyet su ve yoldan geçer. Su ve yolun olmadığı yerde medeniyette olmaz hayatta olmaz canlıda olmaz. Göç fazla olduğu için bazı ulaşım araçları çalışmaz olunca büyükşehirle koordinatörlü olarak belediye otobüslerini seri şekilde yolculara tahsis ettik. 62 Mahallemizde de fırınlar var bu mahallelerde mezra denilen yerlerde çöplerini toplayıp temizliyoruz. Yıllardır ihmal edilmiş Karapınar Parkı'nı düzenledik .Selampınar mahallemizde insanların yürüyüş yolu dinlenme alanı şeklinde bir parkın inşasına başladık. Merkez Parkı'da 2016'ya kadar düzeltip halka en güzel şekilde sunacağız.Mezarlarında yolunu düzelteceğiz .Kültürel ve sosyal açıdan her şeyin en şahanesini yapacağız.
Buradaki otelin adını değiştirerek MURT Otel koyduk her türlü konforu sağladık tadilatlar yaparak halka sunduk halk memnun oldu. Kızıldağ'da da bir otel yapımına başladık ekonomimiz elverdiği sürece orayı da en güzel şekilde yapacağız .Hem kış hem yaz sezonunda kullanılacak. Halkı memnun etmek adına her şeyi yapacağız.
- Kaç yıldır burada belediye başkanlığı yapıyorsunuz? Buralısınız ve bunun getirileri de çoktur. İlçeyi daha iyi bir konuma getirebilir misiniz?
- 2014 'ten beri yapıyorum. Ekonomik ve kültürel faktör olarak baktığımda olayın aslında çokta zor olmadığını görüyorum. Göçün çok önemli bir faktör olduğunu görüyorum . Göçü önlemek için insanlara o kadar hizmet yapıyoruz ki bir ev yaptıkları zaman kum çakıl neler gönderiyorum teşvik için. Geçenlerde TÜVİK''in 2015'teki nüfus oranları açıklandı. Kırsal 'dan her zaman göç var.Şu an en az göç kırsaldan şehre Karaisalı'dan olduğu gözlemlendi. Bundan önce daha fazlaydı. Bizim çabalarımız bunda çok büyük etkisi vardır.Her şekilde başarıyı sağladık. Yerinde istihdam olarak .Kırsal boşalırsa memleket viran olur. İnsanları yerinde tutmaya çalışıyoruz. Sosyal denge açısından sıkıntıları giderme adına başarıyı özellikle Karaisalıları yerinde tutarak dengeleri sağlayacağız. Adana'nın cosmopolit ortamlarında neler olduğunu özellikle varoşlarda neler olduğunu hepimiz bilenleriz. Onun için dengeleri halka bütünleşip onlara hizmet vererek sağlayacağız.
- Ülkede siyasetle ilgili genel olarak fikirlerinizi nelerdir?
- Yerel ile başlayıp geneli anlatayım. Burada 1996 Yılında siyasete başladım. 4 yıl Ülkü Ocağı Başkanlığı yaptım. 1997-2000 arası. 6 yıl Karaisalı MHP ilçe başkanlığı yaptım. Sayısız delegelikler bir vatandaşın bir ilçede bulunabileceği siyasi ne görev varsa hepsini yaptım. Devamlı savunduğumuz bir fikir vardır biz Türk Milliyetçisiyiz. Milliyetçilik sözde olmaz burada şimdiki ortamı da katarsam bir milleti idare edenler kendilerine Türk diyemiyorsa esas sıkıntı burada başlıyor. Bazı şeyler inanmaktan geçer işin özü budur. 36 etnik gruplara bölüp milli ve dini grupları da birbirine karıştırıp Lazla, Çerkezi Aleviyle Sünniyle karıştıramazsın. Alevilik Sünnilik inanç sistemidir. Laz Çerkez Türk vs milli ve başka kavramlardır. Bunları burada ayrıştırmamız lazımdır. 36 etnik gruba böldükleri ve ülkeyi ne duruma soktukları ortadadır.Ve daha da kötü olacağı ortadadır.
-Siyaset halka nasıl yansıtılıyor nasıl anlatılıyor?
- 1930'lı yıllarda Türkiye uçak imal etti. Daha sonrasında uçak otomotiv silah fabrikalarını Adnan Menderes kapattı. Şu anda ilerleme yapacakları yerde gerileme yapamazlar. 14yılda iktidar hiç bir şey yapmadı.a yapmak zorunda kalacak zamana uyması adına yapacak. Ama şu dönemde memleketin önce devletin çalıştırdığı Petkim, Seka, Et Balık Kurumu, Sümerbank kıtlık zamanında devlet eliyle yapılmış bunu özelleştirme diyerek 80'lı yıllardan itibaren sattılar. Hakkıyla satmadılar. Örnek olarak son zamanda Balıkesir kağıt SEKA fabrikası 1milyon dolara satıldı. Ama kasasında 50 milyon dolar nakit parayla satıldı. Gayrimenkulleri saymıyorum. Ülkemin getirildiği durumlar ,refah seviyesi yüksek değil herkes borçla yaşıyor.Toplum tüketim toplumuna çevrildi. Borçla yaşamaya zorlandırıldık.Adana'da büyük sanayi fabrikaları kalmadı.Sasa ve Temsa kaldı.Toplumun dengesi bozulmuştur.

- MHP bu ülkenin bel kemiğidir. Neden o zaman milliyetçi görüş iktidar olamıyor? Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Biraz konjenterol bir bakış açım var bu konuda. Milliyetçilik ilk önce kendi ülkemizdeki sonra dünyadaki milliyetçilerin birlik ve beraberlik içinde yaşamalarıdır. Yüzde 30'u Türkiye'de diğerleri başka bölgelerde . Milliyetçilikte ana hedef birbirini savunmaktır. Dünya menfaatler dünyasıdır. İnsanlar arasında nasıl bir menfaat varsa ülkeler arasında da menfaatler vardır.Kendi ırklarından olmayanların menfaatleri çatışmadığı sürece iyidir.Ama senin ülkende gözü olanların senin beraberliğini istemezler. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli hiç bir şekilde diğer ülkelerle bağlantı kurmamıştır. Kurmadığı gibi partiyi diri tutmak amacı ile dış etkenlere boyun eğmemiştir. Her haliyle buda dış ülkelerin istemediği bir şeydir. 1980 darbesinde 5 bin şehit verdik. Ne kadar Ülkücü varsa çürüdüler, idam edildiler. Kendilerini toparladıkları zaman mecburen koalisyon oldu. Bu seferde Amerika'nın Irak'la ilgili çalışması vardı. Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli direndi. Amerika güneyden giderim diyince Türkiye'de güneyden gideriz Türkmenleri ezdirmem dedi. Bir Anayasa kitapçığı çıktı. Türkiye'nin sıkıntıya girmesi ülkeyi yönetenleri çaresizliğe girmesi için yapıldı .2002'de uygulandı seçime gidildi. Toplum psikolojisi yönlendirilerek MHP barajın altına itildi. Dış destek, zengin olmadığı için genelde garibanların oluşturduğu bir parti olduğu için iktidar olamadık. Zengin iş adamları da yoktur. Gönülden bağlı, maddi manevi kendi çabalarıyla partiye destek veren sermaye gruplarıyla menfaat ilişkisine girmezsen dünyadaki süper güçlerin doğrultusunda hareket etmezsen iktidar olamazsın. İktidar yapmazlar. İktidar olamadık diye de ülkemizi, bayrağımızı savunmayacağız diye de bir şey yoktur.
- Tuğrul Türkeş'in iktidar partisine geçmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Özel ilişkileri bilemeyiz. Daha Türk Milleti diyemeyen bir siyasi partiye geçtiği için doğru bulmadım. Tuğrul beyin geldikleri gittileri çok olmuştur. Genel Başkan yardımcısı olduğu içinde bir anlam vermiş değilim. Onu kendisine sormak lazım.
-Kürtler bu ülke kurulduğundan beri başımıza belamı dersiniz.Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
-Hayır ama aslında Kürtlerin Alevisi olmaz. Hepsi Sünnidir, Şafi mezhebinde olanlar vardır. Ben alevi kürdüm diyenlerin Osmanlı dönemindeki Ermenilerin Türkiye'deki yaşamlarını devam ettirmeleri için bunlar kılıf olarak yani kripto Ermeni şekillenmesiyle günümüze kadar gelmişlerdir. PKK'yı oluşturan omurga bunlardır. Orada insanlarımızı kandırıyorlar.
- Vatanı bayrağı korumak için bütün siyasi partilerin birlik içinde olmaları gerekmez mi?
- İyi niyetle doğru buluyorum.1200 yıldır İslami koruyan sancaktarlığını yapan imliğini yapan Türk milletidir. Türk milleti zelil olursa İslam da olur. Birliğimizi muhafaza edip ortak nokta vatan bayrak diyeceğiz
- MHP teşkilat yapılanmalarını nasıl buluyorsunuz? Çalışmaları yeterli buluyor musunuz?
- Siyaset tek başına yapılmaz. Teşkilatlardaki çalışmaları başarısız görmüyorum. Eksiklikler var diye görüyorum. Adana'da oy kaybı yaşandı ama vekil sayısı düşmedi. Konjektröl bir olaydır bu aslında yazılı ve görsel medya bizleri hayırcı ilan etti. Biz hayırın hayırını anlatamadık. Teşkilatlarda maddi imkansızlıklar olabilir. Birde sadece teşkilatlardaki insanların çaba göstermesiyle bu olay bitmiyor.Tamamıyla Türkiye'deki genel siyasetten de etkileniyoruz. Buda teşkilatları etkiliyor. Kadrolarda acemiler olabilir. Kasıt ve art niyet aramıyorum. Kadın kollarında devamlı bir eksiklik var. Bayanların çoğunlukta olmadığı hiç bir parti yeterli oyu alamaz. Biz burada zor şartlarda çalışarak hanımlarında partiye destek vermelerini aktif çalışmalarını öneririm.
- Eğitim almış biri olarak gerçek Ülkücü olmayı neye borçlusunuz?
- Biz çekirdekten yetişme bir Ülkücüyüz. ürk Milliyetçiliğinden başka görüşüm olmamıştır. Okumayı buradaki insanlara hangi görüşe sahip olurlarsa olsunlar yardımcı olmayı seviyorum. Karaisalı tertemiz bir bölgedir. Halkı imanlı ,ahlaklı, aile yapısı bozulmamış insanlar topluluğudur. Partisi görüşü farklı olsalar da hepsi bayrağını vatanını seven insanlardır. Her görüşteki insanlara bana gelenlere yardım ediyorum. Hiç ayırt etmeyerek. Gelecek günlerimizin aydınlığa dönüşmesidir dileğim. Ülkemizdeki kaosların bir önce bitmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.
- Teşekkür ediyorum başkan verdiğiniz bilgiler için.
- Ben teşekkür ederim. Bu imkanı sağlayarak hizmetlerimi anlatma fırsatı tanıdığınız için.