Atay, ''Birlikte yönetme kültürünü geliştireceğiz''

Adana Baro Başkanlığı'na Demokrat Avukatlar Gurubu'ndan ön seçime girerek talip olan Av. Remzi Ümit Atay, bu kentin birlikte yönetme kültürü geliştirip kentin sorunlarına bu anlamda müdahil olarak çözüm bulma yoluna gideceklerini ve Adana Barosu'nu daha iyi noktalara taşımak adına yarışa çıktığını söyledi.

‘Çocuklarımıza daha güzel bir Adana ve daha güzel bir Dünya bırakmak için yola çıktık' diyen Av. Remzi Ümit Atay, bu kenti yönetenlerin planlama yapmadan bireysel görüşleriyle aldıkları kararların arkasından gelen sıkıntıları yurttaşın çektiğini söyledi. Adana'daki BTÜ Üniversitesi'nin kampusunun ÇÜ kampusu içine yapılmasının yanlışlığına işaret eden Atay, Sarıçam'daki yeni yerleşim alanlarına stadyum, şehir hastanesi yaparak buralarının yoğunluğunun artırılmasının örneğini vererek ‘Bir maç ve sınavın olduğu bir günde siz oraya 60 bin kişiyi nasıl götüreceksiniz. Oradaki hastaneyi bir ambulans nasıl ulaşacak? Sayın yöneticilere soruyorum. Hiç mi bunlar düşünülmüyor?' dedi.
Baro başkan adayı olan Remzi Ümit Atay ile yaptığımız röportajda şu önemli detaylar yer aldı.

- Baro başkanlığına neden aday oldunuz? 
- Adana Barosu içerisinde Demokrat Avukatlar Gurubu içinde sürekli hizmet veren bir avukatım. Belli bir yaş ve birikimden sonra hizmet etmek istersiniz. Ben de mesleğime, meslek örgütüme hizmet etmek istedim. Demokrat Avukatlar Gurubundan en son 12 yıl önce 4 aday adayı çıkmıştı. 12 yıl sonra tekrar 4 aday adayı çıkmasını bir zenginlik olarak görüyorum. Arkadaşlarımdan baroda yöneticilik yapmak adına oylarına talip olarak yola çıktım. Türkiye'nin demokratik anlam adına sıkıntılı bir dönemden geçtiği bilinen bir gerçektir. Bu dönemde toplumsal muhalefetin sesini biraz daha yükseltmek gerektiğini düşünüyorum. Barolara bu anlamda büyük görev düşer. Kentin ileri gelen aydınlarından oluşan bir sivil toplum örgütüdür barolar. Adana Barosu'nun yeni binasına geçmesi, keza geçtiğimiz günlerde Adana'nın hakkı olan istinaf mahkemelerinin Gaziantep'e verilmesi, Bölge İdare Mahkemelerinin Konya'ya taşınması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu sorunların çözümü için yeni projeler üretmek lazım. Bu bileşenlerle birlikte benim adaylık yarışında olmam gerekirdi diye düşünüp yola çıktım.
- Karşınızda bir de Meslekte Hizmet Gurubu diye bir blok var. Buradan da avukat arkadaşlar baro başkanlığına aday olacaklar. Bu yarışı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Meslekte Hizmet Gurubundan 3 arkadaşımız aday adayı olarak yarışıyorlar. Elbette bu arkadaşlarımızda bir seçim yaparak adaylarını bire indirgeyecekler. Biz Demokrat Avukatlar Gurubu olarak 15 Nisan'da Divan Oteli'nde bir seçim yapacağız. Daha sonra da 22 Nisan'da da ikinci tur seçimlerini gerçekleştireceğiz. Bizim guruptan bir arkadaşımız baro başkan adayı olarak yarışa katılır iken, diğer Meslekte Hizmet Gurubu adayını bire indirgeyip böylelikle seçimlerimizi gerçekleştireceğiz. Bu demokratik bir zenginliktir. Baroya kayıtlı her avukat arkadaşımın aday olma ve hizmet etmek için yarışa katılma hakkı vardır. Ben tüm aday adayı arkadaşlara da bu vesile ile başarılar dilemek istiyorum.
- Baro başkanı olarak seçilir iseniz sizin Adana'ya ve baroya katacağınız zenginlikler neler olacaktır? Biraz da bunlardan bahsedebilir misiniz?
- Son 4 dönemdir Demokrat Avukatlar Gurubundan aday adayı olarak yarışa katılan arkadaşlarımız baro başkanlığı seçimlerini kazanıyorlar. Son dönemde de Mengücek Başkan seçimleri kazandı. Çok yüksek, dinamik bir tempoda bara başkanlığı yapan sayın başkana da bu vesile ile hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. Biz gurubumuzdan çıkan ve baro başkanı olan arkadaşlarımızın koyduğu çıtanın üzerinde hizmet edebilmek adına yarışa talip oluyoruz. Çünkü onlar çıtayı çok yükselttiler. Biz baro başkanlığını kazanır isek halen hizmet veren Avukat Hakları Merkezi'ni aktif hale getirmek istiyoruz. Böylelikle avukatların karşılaştıkları sorunları çözmede daha keskin ve radikal çözümler getireceğiz. Kayıp kaçak bedellerinin tahsili, tüketici davaları ve sigorta tazminat davaları gibi konularda avukatların aracılar vasıtasıyla iş toplaması konusuna el atıp mücadele edeceğiz. Üçüncü önceliğimizde CMK ücretleri konusudur. Zorunlu avukatlık sisteminde uygulanan tarife söz konusudur. Yasal avukatlık ücret tarifesinin çok altında olan bu ücretlerin yükselmesi konusunda çalışma yapacağız. Bu üç konu üzerinde yoğunlaşacağız. Bunun dışında sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vereceğiz. Vakıflar eliyle eğitimler yaptırılması, çocuk istismarı gibi konularda, kadına şiddet konusunda baro olarak etkin hizmet vereceğiz. İnsan hakları ihlali, mülteci hakları gibi önemli konularda da görev alacağız.
- Baroların bir siyasi partinin yan bahçesi gibi görülmesine karşı sizin görüşleriniz nelerdir? Bu konuya katılır mısınız?
- Biz avukatlar hiçbir siyasi partinin ön bahçesi, yan bahçesi olmayız. Böyle bir tutumu da, ifadeyi de doğru bulmayız. Baro başkanının da elbette bir siyasi görüşü vardır. Her insanın görüşü olduğu üzere. Önemli olan göreviniz sırasında üzerinize aldığınız sorumluluğu yerine getirir iken adil olmak, siyasi davranmamaktır. Objektif ve tarafsız olmanız önemlidir. Parti gözetmeksizin demokrasi ve insan hakları için baro başkanı mücadele eder. Ensar Vakfı'ndaki olay ortaya çıktığında ortaya koyduğun tavrı Çağdaş Yaşamı Desteklemede ortaya çıktığında vermez iseniz o zaman size yazıklar olsun derim. Biz hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanın insanlar olarak adil olmak ve görevimiz gereği de adaletli davranmak durumundayız. Bu iş yürek ister. Bu iş onurlu olmak ister. Çoğu kez Hükümetle ters düşeceksiniz. Başka bir yaşam tarzımızda yok. 
- Biz sizi çevreci olarak biliriz. Bu konuda çalışmalarınıza devam edecek misiniz?
- Çevreciliği her zaman devam... Yenilebilir enerjiden faydalanmamız lazım. Ranttan nemalanmak isteyenlere karşı da mücadele edeceğiz.
- Yerel yönetimleri bir yurttaş olarak değerlendirmek isterseniz neler söylemek istersiniz. Artıları ve eksileri nelerdir?
- Adana terör olayları ve ardından Suriye olayları nedeniyle çok hızlı göç aldı. Sakin sokaklarımızı özler olduk. Birden büyüdük, çarpık yapılaştık. Sürekli olarak kalifiye olmayan göç aldık. Ama maalesef yöneticilerimizde de sorun yaşadık. Bu gelişime ayak uyduracak yöneticilerle tanışamadık. Su cennetiyiz, sularımızı vahşi sulamadan kurtaramadık. Çevre zehirlenmesine engel olamadık. Bugün ÇÜ'de 30 bin nüfus var. Adana'ya iki üniversite daha kuruldu. Şimdi ikinci üniversitesi olan BTÜ'nün kampusunu aynı üniversitenin içine kuruyoruz. Hemen Balcalı Hastanesi'nin altına bir şehir hastanesi yapıyoruz. Yine üniversiteye çok yakın yerde 33 bin kişi kapasiteli bir stadyum yapıyoruz. Şimdi ben size bir şey soracağım. Bir maç ve sınavın olduğu bir günde siz oraya 60 bin kişiyi nasıl götüreceksiniz. Oradaki hastaneyi bir ambulans nasıl ulaşacak? Sayın yöneticilere soruyorum. Hiç mi bunlar düşünülmüyor? Bu bölgelere yoğunluk artışı yapıyorsunuz. Yeni bir kentleşme alanı açıyoruz ama açtığımız yerin alt yapısı yok. Bence Adana'ya 3 üniversite olsun isterim. Üniversiteyi gelin üç ayrı köşeye dağıtalım ve şehrin her merkezi farklı alanlarda gelişsin. İşte burada yerel yöneticiler ortaya çıkıyor ve birlikte yönetme kapasitesinden uzak olduklarını görüyoruz. İşte tam olarak baronun görevlerinden birisini anlattım. Biz konulara müdahil olarak bu kentin ortak aklı olacağız. Birlikte yönetme kültürünü geliştirmek gerekiyor. 
- Ön seçimi siz kazanamaz iseniz başka bir aday kazanırsa tavrınız ne olacak?
- Ben Ziya Yergök ağabeyimin döneminden beridir çalışmalarımı devam ettiriyorum. Her ön seçimden sonra kazanan hangi arkadaşımız olursa onun elini kaldırır, onun yanında yer alır, verilen görevi de layığı ile yerine getirmeye çalışırım. Sonucu ne olursa olsun yarışa katılmak dahi büyük bir onurdur. Benimde birlikte çıktığım arkadaşlarım var. 4 aday arkadaşımın da yanında çalışacak arkadaşlar var. Eğer baro başkanlığına aday olarak ön seçimden kazanarak çıkar isem guruptaki diğer arkadaşlarımla ortak bir liste oluşturmak isterim. Birlikte yönetmeye talibim.
- Ana başlıklarıyla başkaca vurgulamak istediğiniz neler var?
- Avukatlık sınavı ve sayısal sınırlama artık bir zorunluluktur. Genç ve bağlı çalışan avukatların sorunları için etkin çözümler gerekmektedir. Biz bunun için adayız. CMK ücretleri daha öncede söyledim, dayatmadır kabul edilemez. CMK yol ücretleri konusundaki uygulama haksızdır. Baro akademisinin kurulması önceliğimizdir. Baronun iletişim kapasitesinin artırılması gerekir. Etkin iletişim aktif müdahale ile yola çıktık. Baro meclisi etkin kılınacak. Serbest meslek yönünden KDV oranının yüzde 18 olması kabul edilemez. Yeşil pasaport avukatların en doğal hakkıdır. Kültür, sanat ve spor etkinlikleri geliştirilerek desteklenecektir. Çevre sorunları başat sorunlarımız olacaktır. Birlikte çalışabilmek, birlikte üretebilmek ve birlikte yönetebilmek adına ben buradayım.
- Vakit ayırdınız teşekkür ediyorum.
- Ben teşekkür ediyorum.