Atık toplayıcılara örnek olacak proje

Adana Merkez Seyhan ilçesi Sarıhamzalı Kemal Deniz Geri Dönüşümcüler sitesinde depo tutan ve sokaklarda atık toplayanların kurduğu bir dernek olan Çukurova Atık Toplayıcılar Derneği, Lisans alarak yönetmeliğe ve çağdaş kent anlayışına uygun bir düzene kavuşmayı yolunda ilk adımı attı.

Türkiye'de hatta Avrupa'da bir ilki gerçekleştiren dernek yöneticileri kurdukları iktisadi işletmeyi faaliyete geçirip lisans alacak olmanın heyecanını yaşıyor. İşletmenin açılışında geleneksel hale gelen kurdele kesimi yerine geri dönüştürülen peçete kesilerek açılış yapıldı.

Açılışa CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Çukurova Belediye Zabıta Müdürü Mekin Şahin, Derneğin Onursal başkanları İş Adamı Enver Dalkıran, Av Yakup Bulut katıldı. Dernek Başkanı Kerem Çetin, Lisans alımından sonra sokaklarda atık toplayan kardeşlerimizi yerlerinde sisteme entegre etmeye çalışacağız diye konuştu. Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda kurucusu ve bu projenin koordinatörü Mehmet Karaca, 6 yıllık bir çalışmanın meyvesini vermeye başladığını bu çalışma sonuçlandığında sokaklarda hali hazırda 3500 kişi Suriyeliler ile bu sayı 5000 kişiyi de bulduğu varsayılırsa bunların aileleri ve bu işi yapan dönüştüren  aracıları ile birlikte 100 bin kişiye yakın insanımız için hayırlı bir oluşumdur dedi.

"Devlet büyüklerimizden para değil manevi destek istiyoruz’’ diyen Karaca, şunları kaydetti:

‘’Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Odalarımızın temsilcilerinden manevi destek bekliyoruz. Bur da sokaktan gelip atık kağıt ticareti yapan arkadaşlarımız aralarında topladıkları para ile bu tesis kurup sokaktaki kardeşlerimizin yönetmelik ve resmiyette önünü açacak vahşi toplama şeklini değiştirecek daha modern bir yapıya geçişini hazırlayacak. Tesisimizin açılışında bizi onurlandıran değerli büyüklerimizden Allah Razı olsun inşallah zamanla sokaktaki arkadaşlarımızda sisteme uyum sağlayarak yönetmeliğe uygun kaynağında ayrıştırma yaparak tüm Türkiye'ye örnek olacaktır" dedi. CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer," Türkiye'ye örnek olacak bu projeyi alkışlamak gerek. Bu proje diğer illerde atık toplayan toplayıcılara ve belediyelere örnek olacak nitelikte bir proje. Gerek parti olarak gerekse bu halkın vekili olarak bizlerde atık toplayıcılar için elimizden geleni yapacağız.’’