ATOSEV 51 yılda 16 bin öğrenciye burs verdi

Ülkemizin önde gelen üniversitelerini kazandıkları halde maddi sıkıntıları dolayısıyla eğitimlerini sürdürmekte zorluklar yaşayan başarılı öğrencilere burs imkanı yaratmak için 1965 yılında 5 öğrenci ile faaliyete geçen Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV), bursiyer öğrenci sayısını yıldan yıla artırarak 51 yılda 16 binin üzerinde öğrencinin eğitimlerini tamamlamalarına destek oldu.

ATOSEV Yönetim Kurulu’nun Necati Fidan başkanlığında, Başkan Yardımcıları Nuri Özbakır, Uğur Büyükkantarcı, Yönetim Kurulu üyeleri Abdullah Hatipoğlu, Birol Yarman, Yasin Işık, Ayhan Şirin, Özender Güvenç, Savaş Karataşoğlu, Mehmet Haştaş, Niyazi Kaya’nın katılımlarıyla gerçekleşen aylık olağan toplantısında burs verilen öğrenci sayısının artırılabilmesine yönelik olarak hazırlanan projeler konusunda bilgi verildi.

Vakıf Müdürü Fahri Emen’in, önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek olan vakıf gelirlerini artırıcı ve dolayısıyla da daha çok öğrenciye burs imkanı yaratılmasını sağlayacak projelerle ilgili genel bilgi sunumunun ardından ATOSEV’in kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Başkan Necati Fidan, günümüzde burs verdiği öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin en seçkin kurumları arasında yer alan ATOSEV’in bu özelliğiyle ülkemizin, Çukurova’nın ve Adana’nın göz bebeği haline geldiğini söyledi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de düşünceleri, buluşları ve başarılarıyla geleceğe yön verebilecek genç beyinlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan ATOSEV Yönetim Kurulu Başkanı Necati Fidan, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın, Mardin'in Savur İlçesinde okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldiğini hatırlattı. Necati Fidan, Sancar’ın sağlanan burslarla İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirmesinin ardından ABD’ye gittiğini ve yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri olmayı başararak ülkemizin yurtdışındaki gururu haline geldiğini hatırlattı.

Türkiye’nin daha yüzlerce Aziz Sancarlar yetiştirecek kapasitede bir ülke olduğunu, bunun için gençlere güvenmesi, bilginin ve eğitimin kapılarını sonuna kadar aralayarak onlara her türlü araştırma ve bilim imkanı için sınırsız destek sunabilmesi gerektiğini belirten Fidan, “Başarının desteklenmesinin son derece önemli olduğunu, Prof. Dr. Aziz Sincar’ın Savur’dan ABD’ye uzanan ve Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç’in başkenti Stockholm’de İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden almasının hikayesi en güzel şekilde anlatmaktadır. Günümüzde çok sayıda başarılı öğrencinin maddi yetersizlikler yüzünden eğitim süreçlerini ilk, orta veya yüksek öğrenim aşamasında bırakmak zorunda kaldıklarını biliyoruz. Bu bakımdan bilgi ve eğitime destek vererek, çağdaş, donanımlı, üretken, gelecekte Aziz Sancar gibi ülkemizin yüz akı insanların yetişmesine katkıda bulunmak bu ülkede yaşayan herkesin üzerine düşen en anlamlı görevdir. Bunun için de ülkemizde ATOSEV ve Türk Eğitim Vakfı gibi sivil toplum inisiyatifinde faaliyet gösteren burs veren kurumların sayılarının artırılması gerekmektedir. Kendilerine çeşitli alanlarda sağlanan burs imkanlarını başarılarının mükafatı olarak değerlendiren öğrenciler bilime, araştırmaya, sanata ve spora yoğunlaşarak hemen her alanda kendilerini kanıtlamaya çalışmakta ve ön plana çıkmaktadırlar.”

Adana Ticaret Odası ve ATOSEV yönetim kurulları olarak bu düşünceler doğrultusunda fazladan bir tek öğrenciye bile burs imkanı yaratabilecek kadar titizlikle çalıştıklarını ve gelir artırıcı projelerle ilgili çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydeden ATOSEV Yönetim Kurulu Başkanı Necati Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adana’nın, Çukurova’nın ve Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretecek kapasitede gençlerin yetişmeleri öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Nitekim 1965 yılından bu yana ATOSEV’den burs alarak öğrenimlerini tamamlayabilme imkanını elde eden birçok öğrencinin bugün karşımıza bilim adamı, doktor, mühendis, avukat ve işadamı olarak çıkmaları yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamaktadır. Bu nedenle Adana’nın yetiştirdiği her bireyi, ülkemiz ekonomisinin daha iyi noktalara ulaşmasında önemli bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Maddi zorluklar yüzünden okuyamadıklarından toplum içerisinde kaybolup giden ve mutsuz bir yaşam sürdüren bir tek öğrencinin bile hayallerine ulaşmasını sağlayabilirsek bu mutluluk bize yeter.  51 yıldır 16 binin üzerinde öğrenciye burs imkanı sağlayan ATOSEV bundan böyle de genç beyinlerin yetişmelerine ve topluma hizmet edebilmelerine katkıda bulunacaktır. ATOSEV olarak; Adana Ticaret Odası’nın tüm üyeleri ve halkımızın vereceği destekle burslu öğrenci sayımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda ülkemizdeki tüm hayırseverleri de maddi ve manevi imkanlarıyla Vakfımıza destek olmaya davet ederken, kendilerine bu yöndeki desteklerinin en doğru adrese ulaştırılacağı konusunda da teminat veriyoruz.”