Avukat Tiyatrocular ayakta alkışlandı

Adana Barosu Avukatlar Tiyatro Topluluğunun 6. yılında altıncı oyunu , Aristophanesin Eşek Arıları adlı oyununu (Zenabir) Orta oyunu uslübu içinde Hacı Sabancı Kültür Merkezi'nde sergilendi.

Tiyatro Topluğunun oyunu öncesinde avukatlar Hacı Sabancı Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen kokteylde buluştu.

Tek perdelik oyun sona erdiğinde izleyenler ayakta alkışladı.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Baro Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hare Arabacı Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Sabahattin Gümüş, Av. Nevzat Elçi, Av. Günseli Gonca Köse, Av. İskender Gökçeli sahneye çıktılar ve performans sergileyen tüm oyuncuları kutladı. Oyun yönetmeni ve oyuculara çiçek takdim edildi
.
Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, teşekkür konuşması sırasında horoz sesi efekti verilmesi üzerine "Horoz da dayanamıyor bu kadar kavgalara tabiî ki " göndermesi yaptı.

Sözlerine şöyle devam etti: "Tiyatro Topluluğumuz bizlere her yıl Altı yıldır huzurlarınızdayız. Önceki dönemlerden bugüne kadar tiyatro topluluğunun bugünlere kadar taşıyan herkesi sevgiyle , saygıyla selamlıyorum. Bu dört yıllık görev süresi içerisinde yönetim kurulu üyelerimizle bugünlere getirdik. Bundan sonra daha iyi olacaktır. Devamlılık esas ileriye götürebilmek esastır. Adana Barosu öncü barodur. Barolar arasında ilk kez Tiyatro festivaline ev sahipliği yaptık "
NAZIM HİKMET'İ UNUTMADI
Baro Başkanı Av. Çıtırık, Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Haziran'da Ölmek Zor" adlı şiiriyle Nazım Hikmet'i ölümünün 53. yılında andı. " ..Bir kırmızı gül dalı eğilmiş üstüne,
Bir kırmızı gül dalı şimdi uzakta,
Okşar yanan alnını Nazım Ustanın.
Bir kırmızı gül dalı eğilmiş üstüne,
Bir kırmızı gül dalı şimdi uzakta,
Yatıyor oralarda bir eski gömütlükte,
Yatıyor usta.
..." Dünya dillerine çevrilmiş şiirleriyle , Dünya şairleri arasına girmiş ama ülkesinde yaşamadığı zulüm, görmediği dert kalmayan bu toprakların yetiştirdiği Nazım Hikmet’i en içten saygıyla anıyoruz. Şarkılarda da söyleniyor; Nazım Hikmet gerçekten memleket. Her şiirinde memleketimizden insan manzaralarını Kurtuluş Savaşı Destanını görürüsünüz. Bu memleket ona hasrettir. Ya da “vatan hainliğine” devam eden Nazım Hikmet’i görürsünüz. “Nazım Hikmet memleket,memleket Nazım Hikmet. Kafiye için yazmadık,hasret sana memleket.” Gerçekten de bu memleket Ona hasrettir. Ona bu hasretle bu dünyadan ayrılırken başında bir Çınar Ağacının olmasını istemesini bile çok görenleri kimse hatırlamıyor. Ama o dünyada ve ülkede gönüllerde yerini alıyor” diye konuştu.

HERKESİN İSTEDİĞİ ADALET
Av. Çıtırık, Yüksek Yargı Başkanlarının , Cumhurbaşkanı ile çay hasadı yapmasına da eleştiride bulundu:

“ Herkesin diline pelesenk ettiği bu adalet müessesine bakalım bir de. Dünyanın kurulduğu günden beri arayış içinde insanlar. Neyin arayışı içinde? Eşitlik, özgürlük ve adaletin gerçekleşmesi.. Adalet hizmetini dağıtanların, bağımsızlığın, tarafsızlığın, doğruluğu , dürüstlüğü esastır. Adalet hizmetini dağıtanlar, çeşitli isimlerin arkasında çay hasadı yapamazlar. Adalet hizmetini dağıtanlar, bir adamın çeşitli sıfatlarından da soyunarak nefret saçan, aslında her söylemi bir nefret suçu onun, nefret saçan söylemini elleri patlarcasına alkışlayamazlar. Eğer o alkışı yapıyorsan , onun arkasında hasadını yapıyorsan sen o cübebini çıkaracaksın. Layıkıyla yerine teslim edip haysiyetini , onurunu kurtaracaksın!. Türkiye de omurgalı duruş sergileyen savunma burada!, coplanan,cübbesi yırtılan savunma, tutuklanan, yargılanan savunma, yerlerde sürüklenen, biber gazına maruz kalan savunma burada. Cübbelerimizin önünde ilik yok. Ama siyasi iktidara ve Kaçak Saray’a biat etmek için hazırola geçen çeşitli yargıçlar ve savcılar var.

Aristophanesin yaşadığı o yıllarda işte o yargıçları, insan sağlığına zarar veren bir böcek olarak algılamış ve “Eşek Arıları” adını vermiş. Biz eşek arılarının olmadığı , yargıya hizmet edenlerin bu şekilde nitelendirilmediği, biz hesap verilebilirlik, denetlenebilirliğin olduğu, toplumsal huzur ve barışın sağlandığı bir hukuk devletine kavuşmuş Türkiye istiyoruz”

DEVAMLILIK ESAS
Av. Çıtırık, Tiyatro Topluluğunu da performanslarından dolayı kutlayarak, “Ben bu gecede katkı sunan, özveriyle emek harcayan Adana Barosunun çıtasına yükseltemeye emek verenlere en önemlisi bu etkinliğimizin devamını sağlayan siz değerli meslektaşlarıma yönetimim adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. İyi ki varsınız.” Şeklinde konuştu.

Adana Barosu Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Av. Uğur Aydıngül , “Adana Barosu’na ve bize destek verenlere teşekkür ediyorum. Oyunumuzu 12 Temmuz’da Antalya’da sergilenecek. Sizleri oraya da bekliyoruz” diye konuştu.

Tiyatro oyunun yönetmeni N. Fırat Demirağ da, baronun sanata ve sanatçılara önem vermesinden dolayı takdirlerini sundu.

Oyun, 4 Haziran 2016 tarihinde bir kez daha sergilenecek.

"ZENABİR"İN TAMAMI AVUKAT OLAN OYUNCU KADROSU
Dilek Nur Donma Bal, Dilara Özuğur, Özlem Turkut, Pelin Genç, Esma Çömelek, Seda Sağ, İsmail Oray, Altuğ Polat, Mustafa Onur Kutlay, Namık Kemal Tüylüce, Oğuzhan Uçar, Sefa Aydoğan, Uğur Aydıngül, Serdar Demirtaş, Vural Aktürk, Zeki Okur ve Murat Şahin.