Ayak kokusuna karşı çay ve sirke

Ayakları demlenmiş siyah çayda bekletmek ve sirkeli suyla yıkamak, kokunun engellenmesini sağlıyor.

 

Programda sunucu Hakan Erendor’un sorularını yanıtlayan Uzm. Dr. Dönmez,  siyah çay kürünün uygulanmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Çayda bulunan tannik asit, bakterileri öldürmede son derecede etkilidir. Çay kürünü hazırlamak için, yarım litre suya iki poşet siyah çay ekleyin ve 15 dakika kaynatarak demleyin. Soğuyunca ayaklarınızı yarım saat bu suda bekletin. Siyah çay kürünü bir hafta boyunca her akşam uygulayın.”

SİRKE DOĞAL ANTİBAKTERİYEL

 

Ayak kokusunun, terleyen ayaktaki bakterilerin bir çeşit gaz üretmesi nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Neslihan Dönmez, kokunun giderilmesi için uygulanabilecek diğer yöntemleri şöyle sıraladı:

-Doğru Çorapları Seçmek: Ter çeken pamuklu ya da bazı ter çeken yün ya da özel örülmüş çoraplar teri emerek ayağınızın nefes almasını sağlayacaktır. Eğer çoraplarınız nemlenirse değiştirip temiz çoraplar giymelisiniz.

-Ayakkabı Değiştirmek: Aynı ayakkabıyı giyerek farkında olmadan bakterilerin üremesi için nemli bir ortama sebebiyet verebilirsiniz. O yüzden farklı ayakkabılar giyerek, boşta kalan ayakkabınızın kurumasına fırsat vermeniz de ise yarayacaktır.

-Ayakkabıları Yıkamak: Birçok spor ayakkabısı ve ayakkabı türleri yıkamaya müsaittir. Hatta bazıları çamaşır makinesinde bile yıkanabilir. İyice kurutmak şartı ile bu şekilde ayakkabılarınızdaki kokuyu tamamen yok edebilirsiniz.

-Bunların hepsini yapıyorsanız ama hala ayak kokusunu önleyemiyorsanız, bir doktora görünmenizde fayda var.