Ayaz Bebekte Mutlu Son

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 5 Ağustos 2015 Tarihli Sağlık Uygulama Tebliği(SUT) mağdurlarından Ayaz Bebek ameliyat oldu.

 

Ayaz Bebeğin ameliyatı için gerekli olan " İntraoperatif Nöromonitarizasyon"cihazının hizmet alım bedelinin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla bakanlıkça karşılanması üzerine, ameliyat Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Ali İhsan Ökten tarafından gerçekleştirildi.  Son derece başarılı geçen ameliyat sonrasında hızla iyileşmeye başlayan Ayaz Bebeğin pazartesi ( bugün ) taburcu olması bekleniyor.

Ayaz Bebekte mutlu son ya diğer bebekler ne olacak?

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Doçent Doktor Ali İhsan Ökten; Ayaz Bebek kısaca anne karnında oluşan omurilik gelişim bozukluğu(açığı) diyebileceğimiz Spina Bifida rahatsızlığından ötürü hastanemize getirilmişti. Tedavisi için gereken cerrahi müdahalenin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan " İntraoperatif Nöromonitarizasyon" cihazı 5 Ağustos 2015 Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirlenen hizmet alım bedelleri nedeniyle temin edilemez haldeydi. Sağlık bakanlığının Ayaz Bebeğe özel talimatıyla 5 Ağustos 2015 Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan hizmet alım bedellerinin dışına çıkılarak, hizmet alım bedelinin tamamının bakanlıkça karşılanması üzerine temin edilen cihazla birlikte ameliyatı gerçekleştirdik.

Ameliyat son derece başarılı geçti, Ayaz Bebek hızla iyileşiyor. Ayaz Bebeğin güvenli ameliyatı için gerekli olan " İntraoperatif Nöromonitarizasyon " cihazının masraflarının bakanlıkça karşılanması başta ailesi olmak üzere hepimizi son derece mutlu etti; ancak unutulmaması gereken bir şey var; Ayaz Bebek durumunda olup da " İntraoperatif Nöromonitarizasyon" cihazı temin edilemediği için ameliyat olamayan bebekler var. Ülke genelinde ameliyat için cihaz bekleyen hasta sayısının hızla artması 5 Ağustos 2015 Tarihli SUT kararlarının konuyla ilgili bölümünün yeniden gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Sağlık bakanlığının konuyu acilen gündemine alarak gerekli düzenlemeleri yapması hasta, hasta yakınları kadar biz hekimleri de mutlu edecektir. Bakanlıktan beklentimiz sorunun çözümü adına adımlar atılmasıdır, şeklinde görüşlerini belirtti.

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut Ayaz Bebeği Ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Ayhan Barut katıldığı Şehit Cenazesi dönüşünde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ayaz Bebeği Ziyaret etti. Ayaz Bebeğin durumuyla ilgili hastane personelinden bilgi alan Barut; Şehit cenazeleriyle yaşadığımız üzüntü, Ayaz Bebeğin sorununun çözülmesiyle mutluluğa dönüştü. Ayaz bebeğin tatlı gülüşü, gözlerindeki ışıltı Şehit cenazeleriyle yaşadığımız acıyı, bir an da olsa hafifletti dedi.

AKP iktidarı sağlık hizmetleriyle ilgili politikalarını değiştirmek zorundadır diyerek açıklamasını sürdüren Barut; Ayaz Bebek örneğinde görüldüğü gibi AKP iktidarı sağlık hizmetlerini zorunlu kamu hizmetlerinden çok ticari hizmetlere dönüştürmüş durumdadır.  Ne yazık ki hastanelere yolu düşmeyen insanlar sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılardan habersiz. Bugün duyarlı bir basın görevlisi arkadaşımızın konuyu gündeme taşımasıyla birlikte Sağlık Bakanı Recep Akdağ talimat vermiş, sağlık bakanlığı gerekli cihazın temini için gereken hizmet alım bedelini ödeyerek Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat gerçekleştirilmiştir. Teşekkür ederiz; ancak şu soruyu sormak zorundayız" İntraoperatif Nöromonitarizasyon" cihazı için gereken hizmet bedeli ödenmediği için ameliyat bekleyen diğer bebeklerin, gençlerin, yaşlıların durumu ne olacak? 5 Ağustos 2015 Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile belirlenen fiyat oranlarıyla " İntraoperatif Nöromonitarizasyon" cihazı temin edilemediği için riskli beyin, omurilik ve omurga ameliyatlarının yapılamadığı, binlerce hastanın mağdur olduğu duyumları bizlere ulaşmaktadır. Bu konuyla ilgili sağlık bakanlığı acilen girişimlerde bulunmalı, sorunu çözmelidir. Cihaz temin edilemediği için ameliyat olamayan ya da cihaz olmadan ameliyat olmak zorunda kalan, bunun sonucunda istenmeyen durumlarla ( kısmi felç, felç, ölüm) karışılacak olan her hastanın sorumluluğu sağlık bakanlığının üzerindedir, AKP iktidarının üzerindedir, şeklindeki görüşlerini açıklayarak sağlık bakanlığına seslendi" Sorunu Çözün!"

 

Meclis soru önergesi ile meclis araştırma önergesi verildi.

Ayaz Bebeğin sağlık sorunlarından haberdar olduğu günden itibaren konuyu yakından takip ederek sorunu TBMM'ye taşıyan, konu hakkında meclis soru önergesi ile meclis araştırma önergesi veren CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ameliyatın hemen ardından Adana Numune Eğitim ve Araştırma hastanesine gelerek Ayaz Bebeği ziyaret etti.  Ameliyatı gerçekleştiren Doçent Doktor Ali İhsan Ökten ile görüşen CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş konu ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Son günlerde yaşadığımız büyük gerilimler sonrasında aldığım en güzel haber; Ayaz Bebeğin ameliyatının başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olmasıdır. Öncelikle konuya baştan beri büyük duyarlılık gösteren, gerekli cihazın sağlanmasından sonra da başarıyla ameliyatı gerçekleştiren Cerrahımız Ali İhsan Ökten ile ekibine teşekkür etmek istiyorum. Konudan, Ali İhsan Ökten Hocamızın basına verdiği bir mülakat sonrasında haberdar oldum. Konuyla ilgili, konunun uzmanlarından ayrıntılı bilgiler aldıktan sonra, konuyu meclis gündemine taşıyarak soru önergesi hemen ardından da meclis araştırma önergesi verdim. Ben ve partim sorunun takipçisiyiz diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Riskli beyin, omurilik ve omurga ameliyatlarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan " İntraoperatif Nöromonitarizasyon" cihazı 2002-2003 yıllarından itibaren ülkemizde başarıyla kullanılırken, 5 Ağustos 2015 Tarihli Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sonrasında  kullanılamaz hale gelmesini kabul edebilmek mümkün değildir. Söz konusu insan sağlığıysa parasal hesaplar yapılamaz, insan hayatı pazarlık konusu asla olamaz. 5 Ağustos 2015 Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)  sonrasında belirlenen hizmet alım fiyatlarını bugüne kadar kabul eden bir firmanın çıkmamış olması, geçen sürede riskli beyin, omurilik, omurga ameliyatlarının yapılamamasına neden olmuştur. Tarafıma ulaşan bilgilere göre mağdur hasta sayısı binleri çoktan aşmış durumdadır. Hemen her konuda inanılmaz harcamalar yapan iktidarın sağlık hizmetleri konusunda kısıtlamaya gitmesini kabul etmiyoruz.  Buradan sağlık bakanlığını ve AKP iktidarını uyarıyorum. İntraoperatif Nöromonitarizasyon cihazı sağlanamadığı için ameliyat olamayan hastaların yaşadıkları, yaşayacakları tüm mağduriyetlerin vebali, günahı sağlık bakanlığına, AKP hükumetine aittir. Dahası olası üzücü olayların ( yarı felç, felç, ölüm vs) yaşanması halinde hukuki sorumluluğun da sağlık bakanlığına, AKP hükumetine ait olduğunun da bilinmesini isterim. Sağlık bakanlığı derhal harekete geçerek sorunu çözmek zorundadır. Dileğimiz tüm bebeklerin Ayaz Bebek gibi gülmesi, mutlu olmasıdır, ben ve partim konunun takipçisiyiz diyerek açıklamasının sonlandırdı.