AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ ŞAŞKIN!

Sözleşmeli ayçiçeği, kanola, aspir ve soya fasulyesi yetiştiren çiftçilere dekar başına verileceği duyurulan ek 15 liralık destek çiftçilerin kafasını karıştırdı.

Çukurova Barış Gazetesi Muhabiri’nin derlediği bilgilere göre,  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2008 yılında yayımladığı Sözleşmeli Üretim İle İlgili Usül ve Esaslar Hakkındaki yönetmelikle  sözleşmeli üretimin belirli usül ve esaslar çerçevesinde düzenlenerek verim ve kalitenin arttırılması, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, standartlara uygun ürün elde edilmesi, planlı üretim yapılması, yeni üretim teknikleri konusunda bilgi aktarılması ve özendirici olunması amaçlanıyor.

Sözleşmeli üretim, üretici ve yetiştiriciler ile diğer gerçek ve tüzel kişiler arasında karşılıklı menfaat esaslarına dayalı yazılı akitlerle yürütülen tarımsal üretim şeklini kapsıyor. Bakanlık sözleşmeli ayçiçeği, kanola, aspir ve soya fasulyesi yetiştiren çiftçilere dekar başına ek 15 liralık destek vereceğini duyurdu.

Ayçiçeği üretimi yapan ve İlgili Tarım Müdürlüklerine kaç dekar alanda ürün yetiştirdiklerini bildiren çiftçiler,  sözleşmeli üretim desteğinden yararlanmak için son başvuru tarihi olan 15 Haziran’a kadar başvurularını  yapmak üzere Tarım Müdürlüklerine akın etmeye başladı.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Muhabirimize, mevzuat geç çıktığı için ortada bir kafa karışıklığının olduğunu belirterek, ‘’Hasat tarihinden önce yapılacak başvurularak kabul edilecek. Bu yıl uygulamayı teke düşürmek için çalışacağız. Müstahsil makbuzu kesilmediği sürece destekleme alınması söz konusu olamaz, dolayısı ile sözleşmenin imzalandığı şirketin müstahsil makbuzu kesip kesemeyeceği sözleşmeyi imzalayanla kurum arasında olan bir olay, bizi bağlamaz’’ dedi.

Söğüt, Tarım Müdürlüğü olarak karışıklığı gidermek için yapacakları bir açıklamayla çiftçileri bilgilendireceklerini de sözlerine ekledi.

 

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM - SÖZLEŞMELİ TARIM DESTEĞİ

1.SÖZLEŞMELİ ÜRETİM DESTEĞİ NEDİR?

2015 yılında Ayçiçek,Kanola , Aspir ve Soya Fasülyesi yetiştiren çiftçilere dekar başına 15-TL yapılacak desteklemedir.

 

2.SÖZLEŞMELİ ÜRETİM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANIR?

Yağlık AyçiçeğiKanolaAspir ve Soya yetiştiren çiftçiler ile   bunların ürünlerini satın alan gerçek ve tüzel kişiler arasında akdedilen alıcılar (gerçek veya tüzel kişi--firmalar)  arasında alım-satım sözleşmesi yaparak, bu sözleşmeyi İlçe Müdürlüğüne zamanında teslim eden çiftçiler  yararlanır.

3.SÖZLEŞME KİMLERLE YAPILIR?

Çiftçi ürününü satacağı kişiyle ,(firma, yağlı tohumlar birliği,  tüccar, tarım kredi kooperatifi, diğer kooperatifler,  tüccar v.b) sözleşme yapabilir.

    SÖZLEŞME YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Sözleşmeli Üretime konu olan ürünün; cinsi, miktarı, fiyatı veya fiyatlandırma yöntemi, üretim şekli, teslim tarihi gibi hususlar ve konuya ilişkin yönetmelik esaslarına göre düzenlenir.

Üretime konu olan  parseldeki kullanım alanı, sözleşmeye tek tek yazılacak ve ÇKS belgesindeki o parsel için yapılan beyanla uyumlu olmalıdır.

Sözleşmeli Üretim alanı ile müstahsil makbuzundaki ürün satış miktarı uyumlu olmalıdır. Bu durum ilçe müdürlükleri tarafından kontrol edilip-gerekirse sözleşme işleme konulmayacaktır.

ÇKS'deki alan ve ürün  bilgileriyle uyuşmayan sözleşmeler dikkate alınmaz.

Alıcı firmalar, yaptıkları sözleşmenin bir suretini saklamak zorundadırlar. Gerektiğinde yapılacak tetkikatlarda bu belgeyi ibraz etmeleri gerekir.

Çok özel durumlar oluşmadığı sürece, aynı parsel birden fazla sözleşmeye dahil edilemez.

Her ürün grubu için aynı firma da olsa sözleşmeler ayrı ayrı yapılmalıdır.

Sözleşmeli üretim Desteğine başvuracak çiftçiler, tüm dosyasını (tüm sözleşmeler, tüm ürünler) tek seferde teslim edeceklerdir. Sonradan getirilen sözleşmeler kabul edilmeyecektir.

Sözleşme yapılacak parsellerde TARSİM şartı aranmamaktadır.