Ayhan Barut, hazine arazilerini Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı' kapsamında hazine arazilerinin kontrolsüzce kullanıma açılmasına tepki gösterdi. Tarımsal sorunlara günü birlik değil bütüncül ve kalıcı çözüm istediklerine vurgu yapan Barut, Adana'nın yine dahil edilmediği proje nedeniyle hazineye ait tarım arazilerinin kişi ve şirketler yerine topraksız veya az topraklı çiftçilere işletme kredisi desteği ile birlikte kiralanmasını da talep etti.


"ADANA YİNE YOK"
"1- Tarım ve Orman Bakanı'nın açıklaması kamu yönetimi bütününde eşgüdümlü alınmış bir karar mıdır, günübirlik bir arayış mıdır?
2- Buğday ve arpa ekim sezonunun geçtiği ve Covid-19 salgını önlemleri kapsamında en yoğun önlemlerin alındığı bu süreçte hazineye ait araziler kaç yıllığına hangi koşullarda ne kadar maliyetle hangi mevzuat ile tarıma açılacak ve araziler kimlere verilecektir?
3- Üretime hazırlanmadan yeni hazine arazilerinin tarıma açılması doğayı hızlıca tüketme ve erozyona zemin hazırlama dışında, belirli kesimlere yönelik yeni bir fırsatçılık ve rant projesi mi olacaktır?
4- Hazineye ait tarım arazilerinin kişi ve şirketler yerine topraksız ve/veya az topraklı çiftçilere işletme kredisi desteği ile birlikte kiralanması düşünülüyor mu?
5- Çiftçimiz son yıllarda 3.5 milyon hektar kendi arazisini ekmekten vazgeçmişken, hazineye ait araziler yıllardır belli koşullarla tarımsal üretime açılırken, yeni hazine arazilerinin kontrolsüz bir biçimde üretime açılması toprak ve tarım politikamız açısından doğru mudur? 
6- Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için örneğin nadas alanlarının daraltılması konusunda ne gibi projeler geliştirilmektedir?"