Balcalı'da ''Yaşlılık Sağlığı'' kursu

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen ve 5. Geriatrik Rehabilitasyon Kursu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Kursta konuyla ilgili çeşitli olgu örnekleri ile geriatrik rehabilitasyon yaklaşımları konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Yaşlılık sağılığıyla ilgilenen bir bilim dalı olarak ortaya çıkan geriatri konusunda Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu’nun da düzenlenen kursta konunun uzmanları tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Çalışma Gurubu Başkanlığı’nı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal ile  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunay Sarpel’in koordinatörlüğünü ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi  Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rengin Güzel’in yaptığı kursta katılımcılara konuyla ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunay Sarpel, Günümüzde 65 yaş ve üzerindeki nüfusun, tüm nüfusun yüzde 15’i civarında. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 10’u civarında olduğunun tahmin edildiğini, yaşın ilerlemesiyle birlikte beyindeki kimyasal iletkenlerin metabolizması ve üretiminde belirgin değişiklikler olduğunu dile getirdi.. Beyindeki bu olağan değişimler nedeniyle yaşla birlikte bellek, dikkat, hareket ve algılama gibi zihinsel işlevlerde kısmi bir kayıp olduğuna dikkati çeken Sarpel, geriatrinin Yaşlılık sağılığıyla ilgilenen bir bilim dalı olduğuna vurgu yaptı.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum halinde düzenlenen kursta sırasıyla düşmekten korkma, kırılmadan korkma, egzersiz yapılıp yapılmaması gerektiği, çok ilaç kullanımı, tuvalete yetişememe, ve eklem ağrıları konusunda çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.

Kurs sonunda ise katılımcılara sertifikaları verildi.