Barut, “CHP Cumhuriyet kazanımlarının koruyucusudur”

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Medeni Kanunla kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Türkiye’nin Medeni Kanunu kabul ederek kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda büyük bir devrim yaptığının altını çizdi. Küllerinden yeniden doğan bir ulusun çağdaş medeniyet olma hedefi doğrultusunda atılan en önemli adımlardan birinin medeni kanunun kabulü olduğunu kaydeden Barut, Medeni Kanunun kadınların da güvencesi olduğunu söyledi. Kadınların elde ettiği bu hakları almak isteyen anlayışlara karşı mücadelenin aralıksız süreceğini vurgulayan Barut, “CHP Cumhuriyet kazanımlarının koruyucusudur” dedi.

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİ GETİREN KANUN

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Medeni Kanunun kabulünün 90. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen Türk Medeni Kanunu’nun kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda önemli bir adım olduğunu vurguladı.

KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ KAZANIMLAR

Kanunla ailede kadın-erkek eşitliğinin sağlandığını, evlilikte resmi nikah zorunluğunun ve tek eşle evlilik esasının getirildiğini, kadınlara istedikleri mesleği yapma hakkı tanındığını, mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadınların ve erkeklerin eşit hale getirildiğini anımsatan Barut, AKP iktidarı dönemindeyse bu kazanımların ortadan kaldırılması yönünde uygulamalara imza atıldığını bildirdi.

KAZANILMIŞ HAKLARDAN GERİYE GİDİŞ KABUL EDİLEMEZ

Medeni Kanundaki eşit yurttaşlık kavramının, resmi nikahın ve tek eşliliğin kadınların güvencesi olduğunun altını çizen Barut, “Kazanılmış bu haklardan geriye gidiş kabul edilemez.  Medeni Kanun kadınları erkeklerle aynı haklara kavuşturmuş, kanunlar önünde eşit hale getirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada ise kadını ikincilleştiren anlayışlar ne yazık ki iş başındadır. Bu nedenledir ki, kadınlar erkekler tarafından katlediliyor, şiddete uğruyor, çocuk yaşta evlilikler yasalarla yasak olmasına rağmen sürüyor” diye konuştu.

CHP CUMHURİYET KAZANIMLARININ KORUYUCUSUDUR

Büyük Önder Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş medeniyetlerde yer almayan bu uygulamalara karşı toplumsal bir mücadelenin şart olduğunu belirten Barut, “Büyük Önder’in kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyet kazanımlarının koruyucusudur. Gerici uygulamalara, karşıdevrimcilere karşı mücadelemiz aralıksız sürecek” ifadelerini kullandı.