Barut’tan genç ziraat mühendisi adaylarına öneriler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı, eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Barut, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileriyle mesleki deneyimlerini paylaştı, iş yaşamıyla ilgili altın değerinde önerilerde bulundu. Barut, “Eğitiminizi en iyi şekilde tamamlayıp, kendinizi yetiştirirseniz ve mesleğinizde farkındalık yaratırsanız hiçbir şekilde işsiz kalmazsınız” dedi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi işbirliğiyle İ.Akif Kansu Toplantı Salonunda düzenlenen “Genç Ziraat Mühendisleri Çalışma Alanlarını Tanıyor” konulu panelin moderatörlüğünü ZMO Şube Başkanı Semih Karademir yaptı.

CHP Adana İl Başkanı Ziraat Mühendisi Ayhan Barut, ziraat fakültesi öğrencilerine mesleki deneyimlerini anlattı, başarı olmanın yollarını işaret etti.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Türkiye’nin en iyi ziraat fakültelerinden biri olduğunun altını çizen Barut, buradan mezun olanların iş bulma olanağının çok daha fazla ve kolay olduğunu kaydetti.

 

İNSANLARIN GIDA İHTİYACINI KARŞILAYAN TEK MESLEK

Ziraat mühendisliğinin çok güzel bir meslek olduğunu dile getiren Barut, insanların aç kalamayacağına dikkati çekerek, “Ziraat mühendisliği insanların gıda ihtiyacını karşılayan tek meslek dalıdır” diye konuştu.

 

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİNİN KARA YILLARI

1970-80’li yıllarda çok saygın bir meslek olan ziraat mühendisliğinin eğitim politikalarındaki yanlışlıklar, ziraat fakültesi sayısının artması, mezun olan öğrenci sayısının fazlalığı gibi nedenlerle 1990-2000 yıllara arasında en kötü dönemini geçirdiğini aktaran Barut, “Bu dönemde mesleğimiz dip noktalara vurmuş, işsiz ziraat mühendisliği derneği bile kurulmuştu. Ancak bunlar sizin moralinizi bozmasın. Çünkü 2000 yılından sonra ziraat mühendisliği tekrar aranan bir meslek haline geldi ve ivmesi her dönem artan, kendini yetiştiren arkadaşların neredeyse işsizlik probleminin en düşük seviyeye indiği döneme gelindi” şeklinde konuştu.

 

İŞSİZ KALMAMAK İÇİN…

Üniversite eğitimi sonrasında işsizlik sorunu yaşamamak için öğrencilere altın değerinde önerilerde bulunan Barut, öğrencilerin özellikle okulların tatil olduğu yaz aylarında ziraat mühendislerinin yanında piyasayı tanımaları ve deneyim kazanmaları gerektiğini söyledi.

Böylece eleman ihtiyacı olan firmaların istediği “deneyime” de sahip olacaklarının altını çizen Barut, “Kendinizi mezuniyet sonrası hayata hazırlamanız gerekiyor. Bu size hem deneyim kazandıracak hem de çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bunu yapan arkadaşlarımızdan mezuniyet sonrasında işsiz kalan sayısı çok azdır” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZ KALMA KORKUSU YAŞAMAYIN”

Ehliyet sahibi olmak ve İngilizce bilmek gerektiğini de vurgulayan Barut, şöyle devam etti:

“Kendinizi yetiştirirseniz, yaz dönemlerini iyi değerlendirirseniz hiçbir şekilde boş kalmayacağınızdan emin olun. ‘Ziraat mühendisliğinden çok mezun var, işsiz kalacağız’ korkusuna kapılmayın. Her meslekte olduğu kadar bizim meslek gurubumuzda işsizlik var ama öyle abartıldığı kadar bir işsizlik yok. Önemli olan mesleğinizi sevmek, eğitiminizi en iyi şekilde tamamlamak ve kendinizi hazırlamak.”

“ZMO’YA ÜYE OLUN”

Öğrencilerden mezuniyet sonrasında hemen Ziraat Mühendisleri Odası’na üye olmalarını da isteyen Barut, ZMO’lu olmanın avantajlarını da anlattı:

“ZMO’nun yaptığı etkinliklerden, sektörde eleman arayan firmaların duyurularından haberdar olmanız, ayrıca meslek özlük haklarınız konusunda mezun olduktan sonra size yol göstermesi anlamında ZMO’ya üye olmanız çok önemli.  Mezun olduktan sonra kendinize avantaj sağlamak için de mezun olur olmaz ZMO’ya üyeliğinizi yapmanızı öneriyorum” dedi.

Panelde Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırmacısı Ayten Dolançay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Esin Güvercin Altıokka ve Bayer Cropscience Adana Bölge Müdürü Burçetin Yalman da ziraat mühendisi adaylarına deneyimlerini aktarıp önerilerde bulundular.