Başkan Karalar, Suriyeli Göçmenleri Anlattı

Uluslararası ‘Savaş, Göç ve Sağlık: Hekimler Ne Yapmalı?’ sempozyumunda konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, son 4 yılda 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya kapılarını açan Türkiye’de, yerel yönetimler tarafından yapılmış en kapsamlı saha araştırmasını dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen katılımcılar ile paylaştı.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Dünya Tabipler Birliği’nin İstanbul’da düzenlediği uluslararası ‘Savaş, Göç ve Sağlık: Hekimler Ne Yapmalı?’ sempozyumunda konuştu. Point Otel’de düzenlenen ve 2 gün süren sempozyuma; Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Sir Michael Marmot, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, Dünya Tabipler Birliği önceki dönem başkanı Dr. Xavier Deau, Sınır Tanımayan Doktorlar adına Dr. Apostolos Veizis, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raportörlerinden Dr. Dainius Puras ve farklı Avrupa ülkelerinin tabipler birliği başkanları katıldı.

SURİYELİ SIĞINMACILARIN DURUM TESPİTİ

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Seyhan’daki Sığınmacılar / Durum Tespiti ve Acil Çözüm Önerileri Raporu’nu uluslararası sempozyumun yerli ve yabancı konuklara açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucu hazırlanan rapor başta dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konuklar olmak üzere katılımcıların beğenisini topladı. Değerlendirmeleri dünyanın dört bir yanından gelen uzman davetlilere anlatan Başkan Karalar, Seyhan Belediyesi ve Çukurova Üniversitesi ortaklığı, Çukurova Kalkınma Ajansı ile işbirliğinde Türk Tabipler Birliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin iştiraki ile ‘Seyhan’daki sığınmacıların durum tespiti ve ilçe veri sistemi oluşturulması projesinin önemine vurgu yaptı. Karalar, “Seyhan Belediyesi bu örnek veri sistemi ile göç alan tüm şehirlere örnek bir çalışma gerçekleştirmiştir” ifadelerine yer verdi.

KARALAR, “TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILMAMALI”

Suriyeli sığınmacı sorununun her geçen gün arttığı belirten Başkan Karalar, “Türkiye’de ve dünyada Suriyeli sığınmacı sorunu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Sorunun altından Türkiye tek başına kalkamazsa da mevcut duruma yönelik algı ve yaklaşımı da çok sınırlı ve sıkıntılı bulunuyor. Sorunun ve hizmet üretiminin en merkezindeki belediyelerin bile tümden yok sayılması, sığınmacılara yönelik yaklaşım ve politika eksikliğinin ve yanlışlığının bariz bir göstergesini oluşturuyor. Acil önlemler alınmazsa, sağlıklı aş, iş ve eğitim sağlanamazsa; Suriyeli kayıp bir kuşakla karış karşıya kalınacak. Türkiye bunun sonuçlarıyla on yıllarca değil, belki yüzyıllarca uğraşmak zorunda kalacak” şeklinde konuştu.