Bebeğin ilk 1.000 günü tüm hayatını etkiliyor

Bebeğin anne rahmine düşmesinden itibaren ilk 1.000 günü yapılan hatalar, astım, obezite, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabiliyor

 

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, “Çocuğun fiziksel ve mental gelişiminin olduğu kadar, onun erişkin dönemde karşılaşacağı hastalıkların temeli de bu dönemde atılmaktadır. Günümüzde, yapılan tüm çalışmalarda astım, obezite, drabeter mellitus, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkların nedenlerinin bu dönemde yapılan yanlış uygulamalar olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca çocuklarımızın okul başarısı ve kognitif fonksiyonlarının temeli de bu dönemde atılmaktadır” dedi.

TAKVİYE GEREKEBİLİR

 

Uzm. Dr. Babaoğlu, doğum yöntemi için ise şunları söyledi: “Tabii ki eğer tıbbi zorunluluk yoksa, en sağlıklı olan doğum şekli bebeğin normal vajinal yolla dünyaya gelmesidir. Çünkü, normal vajinal doğumda bebekler annesin vajina florasında bulunan tüm yararlı bakterileri kendilerine kolayca alırlar. Bu faydalı bakteriler ise bebeğin mikrobiotasını oluştur ve onun bağışıklık sistemi ve gelişimi için son derece önemli bir basamaktır. Bu noktada tüm anne adaylarına buradan seslenmek istiyorum; Lütfen bebeğinizin gelişiminde çok önemli olan bu faydalı bakterileri, bebeğinizin hayata başlarken almasını sağlayın ve normal doğumu tercih edin.”

İLK SÜTÜ MUTLAKA VERİN

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, ilk 1.000 gün içinde devam eden süreç için ise şu bilgileri verdi:

Unutmayın ki özellikle 6 ay ve 1 yaş arası dönem de son derece önemlidir. Bu dönemde mutlaka doktorunuzdan bilgi almalısınız. Lütfen aldığınız karar ve uygulamalarda ilk 1.000 günün önemini mutlaka aklınıza getirmelisiniz. Bu süreç doğru başlaması için 3 önemli adım var.

2-Normal vajinal yol ile bebeği dünyaya getirmek,

Bu 3 adımı uyguladığınızda siz ve bebeğiniz ilk 1.000 güne doğru başlamış olacak ve doğru ilerleyeceksiniz. Geleceğin sağlıklı nesilleri için doğru kararlar vermek sizin elinizde.