Bilişim suçları operasyonu: 75 gözaltı

Bilişim sistemlerini kullanarak işlenen suçlarla ilişkili operasyonlarda 75 kişi gözaltına alındı. 

Bilişim sistemlerini kullanarak işlenen suçlarla ilişkili operasyonlarda 75 kişi gözaltına alındı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2️1️ ilde bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli hırsızlık, nitelikli dolandırıcılık ve çevrimiçi çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik eş zamanlı olarak jandarma tarafından düzenlenen Sibergöz-26 operasyonlarında 7️5️ şüpheli yakalandı" dedi

Jandarma birimlerinin çalışmaları sonucunda düzenlenen operasyonlar İstanbul, Kayseri, Tekirdağ, Giresun, Bursa, Gaziantep, Adıyaman, Samsun, Muğla, Ankara, Mersin, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, İzmir, Hatay, Denizli, Antalya, Bolu, Kahramanmaraş ve Batman illerinde yapıldı.

Bazı illerdeki operasyonlara ilişkin bilgiler şöyle: 

-Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında Mersin, İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Hatay ve Denizli’de operasyonlar düzenlendi. Facebook “Marketplace” üzerinden "elektrikli bisiklet satışı" vaadiyle vatandaşları oltalama sitelerine yönlendirerek dolandıran ve yaklaşık 10 milyon lira haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 1️4️ yakalandı.

-Malatya merkezli Antalya, Bolu, Kahramanmaraş ve İzmir’de düzenlenen operasyonlarda “Marketplace” üzerinden "klima satışı" vaadiyle vatandaşları dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 6️ kişi gözaltına alındı. 

-İstanbul merkezli Batman ve Diyarbakır’da düzenlenen operasyonlarda sahte internet sitesinden İstanbulkart'a para yüklemek isteyen müştekinin kart bilgilerini kullanarak hesapta bulunan parayı, kendi hesabına transfer eden ve Instagram üzerinden, sosyal yardım amacıyla yatırım ve para kazanma vaadiyle vatandaşları dolandırarak 10 milyon lira haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 1️8️ kişi yakalandı. 

-Gaziantep'te sahte alışveriş siteleri üzerinden “karavan satışı” ve "araç satışı" vaadiyle “kapora bedeli” adı altında para talep ederek kişileri dolandırdıkları belirlenen 1️0️ kişi gözaltına alındı. 

-Mersin'de yurtdışında oynatılan bahis ya da şans oyunlarını internet üzerinden mobil cihaz ve bilgisayarlar aracılığıyla Türkiye’den oynanmasına imkan sağlayarak yaklaşık 25 milyon lira haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 1️2️ kişi yakalandı.

-Giresun ve Tekirdağ'da yapılan çalışmalar sonucu e-devlet sayfası görünümlü sahte internet sitesi ve farklı alışveriş siteleri üzerinden sahte ilanlar vererek vatandaşlarımızı dolandıran ve hesaplarında suç geliri elde ettiği tespit edilen 6️ kişi gözaltına alındı. 

-Adıyaman ve Samsun yapılan çalışmalar sonucunda alışveriş sitesi üzerinden "sahte klima satış ilanı" vererek başkalarına ait hesaplardan kendi hesabına para transfer eden, sosyal medya üzerinden “para yardımı” vaadiyle vatandaşları dolandırdığı tespit edilen 3️ kişi yakalandı.

-Muğla ve Kayseri yapılan çalışmalar sonucunda sosyal medya uygulamaları üzerinden çocuklara ait müstehcen görüntü ve video paylaşımı yaptıkları tespit edilen 4️ kişi gözaltına alındı. 

-Bursa ve Ankara yapılan çalışmalar sonucunda sosyal medya uygulamaları üzerinden müstehcen görüntü ve video paylaşımı yaptığı tespit edilen 2️ kişi yakalandı. 

Operasyonlarda ele geçirilen çok sayıda ruhsatsız tabanca ve av tüfeği, 4️1️ adet telefon, 6️ adet bilgisayar, SIM kartı, taşınabilir bellek ve banka/kredi kartına el konuldu. (ajansbizim)

sosyal İzmir bilişim