Bu ayıp da Adana’ya yeter!

2012 yılının Eylül ayında Adana'daki tüm toplu taşıma araçlarının bir çatı altında toplanmasına yönelik alınan ‘ortak havuz' sistemine geçilmesi kararı 4 yıldır konuşuluyor ama bir türlü uygulamaya konulamadı.

Dönemin belediye başkanı olarak görevde bulunan ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Zihni Aldırmaz, Adana'da bin 85 minibüs, 418 özel halk otobüsü ve 209 belediye otobüsü olmak üzere toplam bin 712 aracın toplu taşıma hizmeti verdiğini söyleyip "Her iş günü içerisinde ortalama 638 bin vatandaşımız toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Amacımız yüz binlerce vatandaşımızın yararlandığı toplu taşıma hizmetinin kalitesini yükseltmek ve vatandaşın memnuniyetini artırmaktır." demişti.


GEREKÇELERİ DE MAKUL KARŞILANDI


Bu arayışların sonunda bazı kentlerde uygulanan 'Ortak Havuz' sisteminin gündeme geldiğini anlatan Zihni Aldırmaz, "Bu sistem ile toplu taşıma araçlarını bir çatı altında toplamayı planlıyoruz. Yeni sistem; toplu taşımayı bütünleştirilecek, tüm toplu taşıma araçları kurumsal bir yapıya kavuşacaktır. Böylece Adanalılar daha kaliteli ve çağdaş toplu taşım hizmeti alacak, gider azalacağı için hem vatandaşımız, hem de esnafımız daha çok kazanacaktır." şeklinde konuşmuştu.


SÖZLÜ VE SÖZÜTEK DE DESTEK VERDİ


Aldırmaz'dan sonra MHP'li Hüseyin Sözlü'de bu görüşlere katılarak Aldırmaz döneminde düşünülen ‘bir çatı altında toplanmak ve havuz sistemi ile kentin içindeki araçların sayısını azaltmaya yönelik' çalışmayı hayata geçireceklerinin sözünü Aralık 2014'te vermişti. Esnaf Odaları Birlik Başkanı olan Nihat Sözütek'te bu düşünceye katılarak toplu taşıma araçlarının ortak havuz sisteminde buluşmasının adil bir uygulama olayını beraberinde getireceğine değinmişti.


VATANDAŞ YETKİLİLERE SORUYOR


Bu uygulamanın şehir trafiğini de rahatlatacağına değinen yetkililerin bu açıklamalarının üzerinden yıllar geçti. Gelinen noktada fikir aşamasında kalan uygulama bir türlü hayata geçirilemedi. Sabah ve akşam mesai başlama ile bitiş saatlerinde çekilmez duruma gelen Adana trafiğini rahatlatmaya yönelik bu çalışmanın bir türlü başlatılamamasını Adanalılar ‘Bu kadar zor mu ki bir türlü hayata geçmedi. Bu ayıp da bize yeter' diyerek tepkilerini dile getirdiler.