Bu onur Adanalı’nın

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı yapmaya Adana’da, Adanalılar’ın kendisine verdiği inanç ve onlardan aldığı güçle karar verdiğini söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 15 Mart 1923’te Adana’ya gelişinin 93. yıldönümünü büyük bir gurur ve onurla andıklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'ndan önce iki kez, Milli Mücadele’den sonra ise 7 kez olmak üzere, şehrimizi, güzel Adanımızı 9 kez ziyaret etmiştir. 15 Mart 1923’te Adana’ya geldiğinde söylediği, ‘Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur’ sözleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında, kentimizin taşıdığı misyonu vurgulaması açısından tarihi önem taşımaktadır ve Adanalılar olarak hepimizi gururlandırmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya 9 kez gelmesi, O’nun Adana’ya verdiği önemi ortaya koymaktadır. Özellikle, Kurtuluş Savaşı başlamadan once, 1918 yılında gerçekleştirilen ziyarette Adana’nın ileri gelenleriyle görüşmüş ve dikkatle yapılan bu temaslar sonucunda, halkın esareti kabul etmemeye ve bu uğurda her şeyi göze alarak mücadele vermeye kararlı olduğunu anlamıştır. Adanalılar’ın kendisine verdiği inanç ve güvenle de tarihe geçen sözlerini sarf etmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı yapmaya Adana’da, Adanalılar’dan aldığı güçle karar verdiğini onurla dile getirebiliriz” dedi.

BÜYÜK GURURU DERİNDEN HİSSEDİYORUZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Geldikleri gibi giderler” sözünü hatırlatan Başkan Hüseyin Sözlü, “Adana'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretten sonra İstanbul'a giden Mustafa Kemal Atatürk, işgal kuvvetlerinin demir atmış savaş gemilerini gördüğünde; tarihe altın harflerle yazılan, Türk’ün kararlılığının sözcüklerden abidesi olan; ‘Geldikleri gibi giderler’ düşüncesini dillendirmiştir. Bir ulusu esaretten kurtaracak, mazlum milletlere ilham kaynağı olacak Kurtuluş Savaşı'nın düşünsel gücünü, Mustafa Kemal Atatürk’e veren Adanalılar olarak hissettiğimiz gurur haklı ve yerindedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin yıldönümünü anmak ve Kurtuluş Savaşı’nın fiziksel olduğu kadar, fikirsel yönünde de rol oynamış olmaktan dolayı onurlanmak, Adanalılar olarak hepimizin hakkıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 93. yıldönümünde, hemşehrilerimizle birlikte bu büyük gururu derinden hissettiğimizi belirtmek istiyorum.

Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’ni bize büyük bedeller ödeyerek, canları, kanları pahasına miras bırakan, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şehitlerimize, gazilerimize şükranlarımı sunuyor, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.