Buğdayın kilogram maliyeti 10 lira 87 kuruş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bir kilogram buğdayın maliyetinin 10 lira 87 kuruşu olduğunu belirterek, alım fiyatının açıklanmasında bunun dikkate alınmasını istedi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bir kilogram buğdayın maliyetinin 10 lira 87 kuruşu olduğunu belirterek, alım fiyatının açıklanmasında bunun dikkate alınmasını istedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, buğdayda hasat zamanı yaklaşırken çiftçilerin hak ettiği geliri elde etmeyi beklediğini söyledi. Bayraktar, şunları kaydetti: 

“Buğdayda kültürel işlemlerin yoğun olduğu Ekim-Mart döneminde mazot fiyatı ortalama 23 lira iken bu yıl aynı dönemde yüzde 76 artışla ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Mazot fiyatı son bir yılda ise yüzde 105 oranında artış gösterdi.

Taban gübresinin yoğun olarak kullanıldığı Ekim-Kasım-Aralık aylarında ise DAP gübresinin ortalama fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16, 20.20.0 gübresinin fiyat ise yüzde 22 oranında artış gösterdi. Şubat ve Mart ayında kullanılan üre gübresinin fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 oranında arttı. 

Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre; bölgesel bazlı değişmekle birlikte, Türkiye genelinde geçen yıla göre arazi kira ücretlerinde yüzde 64, işçilik ücretlerinde ise yüzde 75’e varan oranlarda artışlar yaşandı.

Bu yıl iklim değişikliğinin etkisiyle kış uykusundan erken uyanan tarla farelerinin popülasyonları arttı, fareler birçok ilde ekili hububat alanlarını istila etti. Bu durum zirai ilaç maliyetini geçtiğimiz yıla göre yüzde 52 oranında artırdı.

Çiftçilerimizin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi.” 

Üretici TMO'dan uygun fiyat bekliyor

Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çoğunluğu buğday olmak üzere 12 milyon tonun üzerinde hububat alımı yaptığını ve siloların dolu olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

 "Son günlerde TMO depolarının doluluğuna ve dünya buğday fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklamalar çiftçilerimizi tedirgin ediyor. Bu doğrultuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sorumluluğu geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha da arttı. 

Çiftçilerimiz gereğini yaptı bu ülkemiz için stratejik öneme sahip buğdayını üretti. TMO hasat başlamadan 10 lira 87 kuruş olan üretim maliyetini dikkate alan buğday fiyatını açıklayarak çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır. 

TMO hasat başlamadan alım merkezlerini hazır hale getirmeli, gerekirse geçen yıl olduğu gibi yığma alım yaparak, gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de buğday alımı yapmalıdır.”

Üretim ve ithalat

Bayraktar, iklim değişikliğinin üreticileri zorladığını ifade ederek, üretim döneminin başladığı Ekim ayından itibaren toplam yağışlar ülke genelinde normalin üzerinde gerçekleşirken, artan sıcaklıklar farklı sorunları beraberinde getirdiğini söyledi. 

Buğday üretiminin yüzde 27,1’ini illerde yağış yetersizliği ve kuraklık nedeniyle üreticinin zarar riski bulunduğunu anlatan Bayraktar, üreticinin durumunun dikkate alınmasını istedi. 

Tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiğini, bunun da üreticinin desteklenmesi anlamına geldiğini ifade eden Bayraktar, “2024 yılı prim destekleri enflasyon oranları dikkate alınarak bir an önce açıklanmalıdır” dedi. 

İthalattaki artışa rağmen buğday talebinin arttığını ifade eden Bayraktar, "Buğday üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak, ithalata olan bağımlılığı azaltmak gerekiyor. Bu nedenle üreticilerimizi her koşulda üretime teşvik etmek amacıyla gerekli tedbirler zamanında alınmalıdır” diye konuştu.  (ajansbizim)

buğday rekolte alım