Bunun adı ‘vergi kaçırmak’ değil mi?

Türkiye'nin her ili ve ilçesinde yerel yönetimlerde ve yerel yönetimlerin de iştirakçisi olan iktisadi teşekküller ile kuruluşlarda görev yapan kişiler başta olmak üzere belediye meclis üyeleri aldıkları huzur hakkı ve maaşların vergilerini devlete vermeyerek âdete vergi kaçırıyorlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesine de girilip bakıldığında Gelir Vergisi Kanunu'nun gelirleri toplama yöntemine ilişkin ‘Birden fazla işverenden alınan ücretler' kısmında ücret kazançlarının nasıl vergilendirileceği resmen kanunla kayıt altına alınmış durumda. İlgili kanun, birden fazla işverenden ücret alanların aldıkları bu ücretleri beyanname ile devlete bildirmelerini emrediyor. Yani, belediye meclis üyesi iseniz hem ilçe, hem de büyükşehir belediyesinden huzur hakkı alıyorsanız ve bunun da yıllık matrahı belli bir limitin üzerinde ise bunu kendi beyanınız olarak vergi dairesine bildirip vergisini yatırmak durumundasınız.


TEK BEYAN EDEN İSİM HALİL TÜM


Büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki birden fazla işverenden ücret alan meclis üyeleri, geçmiş yıllarda olduğu üzere sadece bununla yetinmeyerek bir de belediyeye ait yan kuruluşlar olan yani BİT'lerde yönetim ve denetim kurulu üyelikleri yaparak buradan da huzur hakkı aldılar. Yani ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi ve BİT'lerden olmak üzere 3 ayrı işverenden ücret aldılar. Ne yazık ki kanunun bu maddesi ne vergi daireleri ve gelir idaresi başkanlığı tarafından takibe alınıyor. Ne de ilgili kişiler aldıkları bu ücretlerin vergisini ödemek için kendi rızaları ile beyanname veriyorlar. Adana tarihinde bugüne kadar tek vergisinin beyanını veren meclis üyesi CHP eski Belediye Meclis Üyesi Halil Tüm oldu.


VALİLER BİLE ÜCRET ALDILAR!


Sadece belediye meclis üyeleri birden fazla işverenden ücret almakla kalmayın belediye bürokratları da yıllarca BİT'lerde yöneticilik yaparak bu vergi kaçırma olayının içinde yer aldılar. Hatta kentin Valisi olan isimler dahi örneğin ÇÜFAŞ gibi kuruluşlarda yöneticilik yapıyormuş gibi gözükerek birden fazla işverenden ücret alan isimler olarak tarihe geçtiler. Şimdi devletin bu ücretlerden vergisini alabilmesi adına Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerinin amir hükümlerini uygulamaya koyarak alınan ücretlerin vergisinin peşine düşmesi gerekiyor. Kayıp ve kaçak oranlarını ortadan kaldırma adına yapılan çalışmalar kategorisine bu uygulamanın da konulmasını Adanalılar bekliyor.