Büyükşehir'de bin 750 işçi çıkarılıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Zeydan Karalar'ın talimatı ile başlatılan çalışmalarsonunda belediyenin acilen bin 750 işçiyi işten çıkarması yönünde karar alınıp bu karar da ilgili birimlere genelge olarak duyuruldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Zeydan Karalar’ın talimatı ile başlatılan çalışmalar sonunda  belediyenin acilen bin 750 işçiyi işten çıkarması yönünde karar alınıp bu karar da ilgili birimlere genelge olarak duyuruldu.

BU SAYI NASIL BELİRLENDİ?

Aylık olarak 60 milyon lira açık veren Adana Büyükşehir Belediyesi’ne Başkan Hüseyin Sözlü döneminde yasaların amir hükmüne rağmen bütçe gelirlerinin yüzde 30’unu aşarak haddinden fazla işçi işe alınarak başlatılmıştı. İşte Başkan Zeydan Karalar belediyede çalıştırılan işçilerin belediyeye olan maliyetlerinin en son yılın bütçe gelirleri toplamının yüzde 30’unu aşarak bu oranın yüzde 32.34 olmasını da gerekçe gösterip fazlalık olan yüzde 2.34’ün karşılığı olan bin 750 kişinin acilen işine son verilmesi kararı aldı.

KİMLER NASIL İŞTEN ÇIKARILACAK?

Temmuz 2019’da yapılacak olan zamlarda dikkate alındığında yasanın amir hükümlerinin çok üzerine çıkacak olan bu mali yükün sorumluluğuna katlanmayan Başkan Zeydan Karalar bir genelge yayınlayarak işten çıkarılacakların da öncelik sırasını belirledi. Buna göre, 4857 sayılı iş kanunun 29. Maddesi de yerine getirilerek sosyal seçim kriterleri uygulanmak üzere (aynı işi üstlenen işçilerin karşılaştırılması, işçiler arasında verim, iş görme borcunu yerine getirmede özen gösterenlerin belirlenmesi, kıdem, emekliliğe hak kazanma, evli ve çocuk sahibi ve genç olma kriteri göz önünde tutulacak) çok acil İŞKUR’a başvuru yapılması emir olarak yazılı talimatla birimlere ulaştırıldı.